Inschrijven registratie niet-ingezetenen/BSN aanvragen

Verblijft u korter dan 4 maanden in Nederland? Bijvoorbeeld om hier te werken of te studeren? Dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig. Daarvoor moet u zich laten inschrijven in de registratie niet-ingezetenen (RNI). U moet persoonlijk langskomen, dit kan alleen op afspraak. Als u al eerder een BSN hebt gekregen, kunt u een uittreksel krijgen uit de RNI. Meer informatie hierover leest u op de pagina uittreksel registratie niet-ingezetenen (RNI).

Maak afspraak

Wat moet ik meenemen?

  • Het ingevulde formulier Verzoek tot inschrijving in de RNI. Dit formulier staat op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.
  • De ingevulde Toestemmingsverklaring aanvullende contactgegevens RNI. Dit formulier staat op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.
  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart).
  • Uw adres in het buitenland.

Wonen in Nederland

Blijft u langer dan vier maanden wonen in Nederland, dan moet u zich in laten schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit moet u doen in de gemeente waar u woont. U kunt zich niet inschrijven in de RNI.

BSN voor uw kind aanvragen

Wanneer u een BSN voor uw kind wilt aanvragen, moet het kind persoonlijk bij de aanvraag aanwezig zijn.

Hiervoor hebt u het volgende nodig:

  • Identiteitsbewijs kind
  • Identiteitsbewijs ouder
  • Uittreksel geboorteregister waaruit blijkt wie de ouders zijn. Is uw kind in het buitenland geboren? Neem dan telefonisch contact met ons op om te vragen aan welke eisen de akte moet voldoen.

Minderjarigen

Bent u 16 jaar of ouder? Dan mag u zelf een BSN bij ons aanvragen.
Bent u jonger dan 16 jaar, dan is toestemming nodig van een ouder/gezaghouder of andere wettelijk vertegenwoordiger. De ouder/gezaghouder moet samen met u aanwezig zijn bij de aanvraag. Als bewijs moet u een internationale geboorteakte meenemen.

Adres wijzigen in de RNI

Verhuist u buiten Nederland naar een ander buitenlands adres? Dan kunt u uw adreswijziging doorgeven via het Digitaal Loket Verhuizen Buitenland. U heeft hiervoor DigiD nodig.

Hebt u geen DigiD en wilt u wel een adreswijziging doorgeven voor de RNI? Dat kan met het formulier change request adres. Vergeet niet een kopie van uw identiteitsbewijs mee te sturen, anders kunnen wij uw verzoek niet verwerken.

Download change request adres

Voor ieder familielid moet u een apart formulier invullen. Voor overige wijzigingen van uw persoonsgegevens moet u persoonlijk bij ons aan de balie komen. Bel voor meer informatie of het maken van een afspraak met ons telefonisch informatiecentrum, telefoonnummer (0314) 377 377.

Uitzendorganisaties en werkgevers

Wilt u afspraken maken voor de aanvraag van een BSN voor meer dan 8 personen of bent u contactpersoon van een uitzendorganisatie of werkgever? Meldt u zich dan aan bij bsn@doetinchem.nl, dan nemen wij contact met u op voor een afspraak.

Verklaring uitschrijving uit Nederland

Bent u vóór 1 oktober 1994 uitgeschreven en hebt u alleen een "verklaring uitschrijving uit Nederland" nodig? Dan kunt u die online aanvragen bij de gemeente Den Haag. Hiervoor hoeft u niet ingeschreven te staan in de RNI.

Informatie in verschillende talen