Geïnspireerd door het stadswapen van Doetinchem en het kunstwerk de Metafysische Tuin, ontwierp kunstenaarsechtpaar Kortekaas een vlak van tien bij tien gietijzeren tegels. Er zijn 99 tegels met mispelbloemen, want ‘’de 100e mispelbloem ben jij.’’

Voor als u op het plein staat

U staat nu mogelijk op de aangelegde tegel met het webadres naar deze pagina, op de hoek van het kunstwerk. Als u in de richting kijkt die de voeten aangeven, ziet u links het kunstwerk en recht voor u een tekstwand.

Het wapen van Doetinchem. Blauw schild met erboven een goudkleurige kroon met groene en rode stenen. op het schilde een rechtop lopende  leeuw met erom heen 3 witte mispelbloemen.

De mispelbloem in het stadswapen

De mispelbloem is verbonden met het stadswapen van Doetinchem. Zélfs op het oudste stadswapen van Doetinchem zijn mispelbloemen te vinden. Die mispelbloemen verwijzen naar de ontstaanslegende van het Graafschap Gelre. Ridder Van Pont versloeg namelijk een rode draak dicht bij een mispelboom, in de buurt van Gelre. Na die gebeurtenis besloot de ridder dat de bloem in het stadswapen moest komen. Zo kwam de mispelbloem ook op het stadszegel. In de loop van de eeuwen veranderde de stadstekens meerdere keren. Maar, de mispelbloemen behielden altijd hun plek. 

Kunstwerk ter ere van jubileum

In teken van het 750-jarige bestaan van Doetinchem organiseerde de Gruitpoort Galerij en het Samenwerkingsverband Kunstzinnige Vorming ‘Oost-Gelderland’ een opdracht. De opdracht liet kunstenaars, samen met een lokaal productiebedrijf, een kunstwerk ontwerpen.

Kunstenaarsechtpaar Kortekaas uit Winssen ontwierp toen een ‘plein’ met 100 mispelbloemtegels. Het lokale productiebedrijf waarmee zij samenwerkten was ijzergieterij Vulcanus uit Langerak. Helaas kon het plan toen om meerdere redenen niet doorgaan. Eén van die redenen was dat er geen geschikte plek te vinden was.

Tóch een plek voor het plein in 2023

Uiteindelijk werd het plan om het kunstwerk te plaatsen tóch werkelijkheid. Na een bijeenkomst waar initiatiefnemer Jan Jenniskens en Grietinus Kamps (toenmalig directeur van Vulcanus) elkaar zagen, kwam het weer ter sprake. Het plan kwam bij het Projectteam Oude IJssel terecht, dat opnieuw zocht naar een geschikte plek. Dit keer met succes: een nieuw plein in het centrum van Doetinchem. Na akkoord van het kunstenaarsechtpaar, goot Vulcanus het kunstwerk.

Meer lezen over projecten van kunstenaarsechtpaar Kortekaas? Ga dan naar huubenadelheid-kortekaas.nl/nl/(externe link).