Camerabeveiliging en cameratoezicht
Steeds meer particulieren en bedrijven plaatsen camera's om hun eigendommen te beveiligen. Dit mag, maar er zijn wel voorwaarden.
Particuliere camera's en camera's van bedrijven en winkels
Als u als particulier, bedrijf of winkel een camera of deurbelcamera plaatst,
- dient u ook bordjes te plaatsen die aangeven dat er camerabeveiliging is;
- mag u de camera niet richten op de openbare ruimte;
- bent u bekend met de regels en voorwaarden voor het plaatsen van camera's op eigen terrein. Deze regels en voorwaarden staan op Autoriteit Persoonsgegegevens/cameratoezicht.
Camera niet goed afgesteld
Is de camera van uw buurman volgens u gericht op uw tuin of de openbare ruimte? Ga dan in gesprek met de buurman. Lost dit het probleem niet op? Vraag dan hulp via buurtbemiddeling of de wijkagent. Blijft het probleem bestaan? U kunt een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Bekijk ook andere mogelijkheden via Een tip of klacht indienen bij de AP.
Camera's gemeente

Ook de gemeente plaatst soms camera's in openbare ruimten om ervoor te zorgen dat de openbare orde beter wordt gehandhaafd. Het helpt de politie bij het voorkomen en opsporen van strafbare feiten. Cameratoezicht geeft inwoners en bezoekers ook een veiliger gevoel. In Doetinchem is het gebied binnen het Ei aangewezen cameragebied. Dit is ook aangegeven met bordjes. De openomen beelden worden na maximaal 28 dagen vernietigd.
Daarnaast kan de burgemeester in bijzondere gevallen op een locatie tijdelijk camera’s plaatsen in het kader van de openbare orde. Bijvoorbeeld bij aanhoudende ernstige (woon)overlast, demonstraties of voortdurende criminele feiten.
Beleidsregels publiek cameratoezicht
Alle informatie over de voorwaarden en eisen rondom camerabeveiliging zijn te vinden in de Beleidsregels publiek cameratoezicht op openbare plaatsen gemeente Doetinchem 2025.