Verblijft u korter dan 4 maanden in Nederland? Bijvoorbeeld om hier te werken of te studeren? Dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig. Daarvoor moet u zich laten inschrijven in de registratie niet-ingezetenen. U moet persoonlijk langskomen, dit kan alleen op afspraak. Als u al eerder een BSN heeft gekregen, kunt u een uittreksel krijgen uit de "Registratie Niet-Ingezetenen". Meer informatie hierover leest u op de pagina uittreksel registratie niet-ingezetenen (RNI).

Maak afspraak inschrijven RNI

Inschrijfformulier digitaal invullen

Vul vóór uw afspraak bij het RNI-loket het inschrijfformulier in. Dit formulier staat op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. U krijgt dan een QR-code die u mee moet nemen naar uw afspraak.

Het inschrijfformulier is ook in andere talen beschikbaar:

Als digitaal invullen niet lukt

Vul dan het formulier verzoek tot inschrijving in de RNI in. Dit formulier staat op rvig.nl/inschrijfformulieren-rni. Neem dit formulier mee naar uw afspraak.

Wat moet ik meenemen?

  • QR-code die u krijgt als u het formulier voor inschrijving heeft ingevuld.
  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart).

Wonen in Nederland

Blijft u langer dan vier maanden wonen in Nederland, dan moet u zich in laten schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit moet u doen in de gemeente waar u woont. U kunt zich niet inschrijven in de RNI.

BSN voor uw kind aanvragen

Wanneer u een BSN voor uw kind wilt aanvragen, moet het kind persoonlijk bij de aanvraag aanwezig zijn.

Hiervoor heeft u het volgende nodig:

  • identiteitsbewijs kind
  • identiteitsbewijs ouder
  • uittreksel of gewaarmerkt afschrift geboorteakte waaruit blijkt wie de ouders zijn. Dit document moet origineel zijn, wij accepteren geen kopie of scan. Is uw kind in het buitenland geboren? Dan kan het zijn dat u een vertaling en/of legalisaties nodig heeft. Neem telefonisch contact met ons op om te vragen aan welke eisen de akte moet voldoen.

Minderjarigen

Bent u 16 jaar of ouder? Dan mag u zelf een BSN bij ons aanvragen.
Bent u jonger dan 16 jaar, dan is toestemming nodig van een ouder/gezaghouder of andere wettelijk vertegenwoordiger. De ouder/gezaghouder moet samen met u aanwezig zijn bij de aanvraag. Als bewijs moet u een internationale geboorteakte meenemen.

Adres wijzigen in de RNI (change request address)

Verhuist u buiten Nederland naar een ander buitenlands adres? Dan kunt u uw adreswijziging doorgeven via het Digitaal Loket Verhuizen Buitenland. U heeft hiervoor DigiD nodig.

Heeft u geen DigiD en wilt u wel een adreswijziging doorgeven voor de RNI? Dat kan met het formulier change request adress. Vergeet niet een kopie van uw identiteitsbewijs mee te sturen, anders kunnen wij uw verzoek niet verwerken.

Download change request address

Voor ieder familielid moet u een apart formulier invullen. Voor overige wijzigingen van uw persoonsgegevens moet u persoonlijk bij ons aan de balie komen. Bel voor meer informatie of het maken van een afspraak met ons telefonisch informatiecentrum, telefoonnummer (0314) 377 377.

Uitzendorganisaties en werkgevers

Wilt u afspraken maken voor de aanvraag van een BSN? Voor het maken van een afspraak kunt u mailen naar bsn@doetinchem.nl. Graag het aantal mensen, de gewenste datum en tijd in de e-mail vermelden. Dan nemen wij contact met u op.

Verklaring uitschrijving uit Nederland

Bent u vóór 1 oktober 1994 uitgeschreven en heeft u alleen een "verklaring uitschrijving uit Nederland" nodig? Dan kunt u die online aanvragen bij de gemeente Den Haag. Hiervoor hoeft u niet ingeschreven te staan in de RNI.

Informatie in verschillende talen