Tijdelijke opvang asielzoekers: Terborgseweg 138
In augustus 2024 hebben de eigenaren van de Terborgseweg 138 (Hermit/Fides), COA en gemeente omwonenden geïnformeerd over het voornemen het pand aan de Terborgseweg 138 een andere invulling te geven. In het pand zou maximaal drie jaar opvang komen voor 100 asielzoekers, waarvan maximaal 50 minderjarige vluchtelingen (AMV-ers). Daarna zou het pand gebruikt worden om arbeidsmigranten te huisvesten.
Omwonenden zijn eind augustus en begin september 2024 geïnformeerd over dit voornemen via een brief, (digitale) bewonersbijeenkomsten en informatie op de website van de gemeente.
De gemeenteraad besloot op 26 september 2024 over dit voornemen
De gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven om de opvang van asielzoekers apart te behandelen van de huisvesting van arbeidsmigranten. Dit betekent dat de eigenaar van het gebouw twee afzonderlijke vergunningen moet aanvragen. Eerst een omgevingsvergunning voor de tijdelijke opvang van asielzoekers. Daarna een omgevingsvergunning voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Daarnaast heeft de gemeenteraad ook besloten dat de huisvesting van arbeidsmigranten wordt beperkt tot 3 jaar, waarna er eerst een evaluatie moet volgen. Uit de evaluatie moet blijken of de vergunning voor de huisvesting van arbeidsmigranten verlengd kan worden.

Gemeente Doetinchem informeerde omwonenden
In een brief van 21 oktober 2024 informeerde de gemeente Doetinchem omwonenden van de Terborgseweg 138 over dit besluit van de gemeenteraad. Over het vervolg van het proces is in deze brief van 21 oktober 2024 het volgende aangegeven: De eigenaar van het gebouw heeft op dit moment nog geen vergunningsaanvraag gedaan. We wachten de vervolgstappen van de eigenaar van het gebouw en COA af.
Vervolggesprekken met vertegenwoordiging van direct omwonenden
Een aantal direct omwonenden heeft zich verenigd in de werkgroep Terborgseweg 138. Op 14 oktober en 12 december 2024 spraken twee vertegenwoordigers van deze werkgroep met de gemeente.
In gesprek onder leiding van een externe gespreksleider
De betrokken partijen (eigenaar, COA, gemeente en de werkgroep Terborgseweg 138) hebben eind 2024 afgesproken dat zij verder in gesprek wilden onder leiding van een externe gespreksleider. Zij gingen akkoord met het aanwijzen van een gespreksleider van Bureau voor Omgevingsmanagement. Het doel van de gesprekken was om te verkennen of er oplossingen zijn die voor de betrokkenen haalbaar of acceptabel konden zijn.
De gespreksleider heeft tussen januari – april gesproken met deze partijen
De gespreksleider is in januari 2025 aan de slag gegaan. Hij heeft met alle direct betrokken partijen gesproken; de werkgroep, de aangrenzende bedrijven, de eigenaar van het gebouw, het COA en de gemeente. Ook de bezwaren die de buurt in september 2024 meegaf, zijn door de gespreksleider meegenomen. Hij heeft op basis van deze informatie een samenvattend verslag met verbetervoorstellen gemaakt. De eigenaar is in overleg met het COA aan de slag gegaan om de verbetervoorstellen in zijn plan te verwerken. Het samenvattende verslag is op 8 april 2025 gedeeld met alle betrokken partijen, inclusief de gemeenteraad.
De werkgroep Terborgseweg heeft op 28 april 2025 de externe gespreksleider en de procesleider van de gemeente geïnformeerd dat zij zich niet kunnen vinden in het gevolgde proces en de inhoud van het samenvattende verslag.
Hoe gaat het nu verder?
De eigenaar overweegt op welke manier hij verder gaat met zijn plan. Het staat de eigenaar vrij om een aanvraag omgevingsvergunning in te dienen voor de tijdelijke opvang voor de asielzoekers.