Samenvattend verslag met verbetervoorstellen
1 Inleiding

Omgevingsmanagement gaat over het maken van verbinding met betrokkenen bij het project. In dit geval het plan om het kantoorgebouw aan de Terborgseweg 138 in Doetinchem te verbouwen in appartementen. Het is de bedoeling dat deze appartementen in eerste instantie beschikbaar komen voor 100 asielzoekers en AMV-ers en daarna permanent betrokken worden door arbeidsmigranten.
Op de bijeenkomsten van 2 en 3 september blijkt er met name weerstand te zijn ten aanzien van de permanente huisvesting van arbeidsmigranten. De initiatiefnemers (Hermit Properties B.V., Flex Family, het COA en de gemeente) hebben daarop besloten een pas op de plaats te maken om te kijken op welke manier aan de zorgen en bezwaren tegemoetgekomen kan worden.
Met deze opdracht is door Bureau voor Omgevingsmanagement, gesprekken gevoerd met direct belanghebbenden, zijnde twee vertegenwoordigers namens de omwonenden, de ontwikkelaars van het plan, vertegenwoordigers van het COA, betrokken ambtenaren en de wethouder, de eigenaar van de kinderopvang, de eigenaresse van het kantoorgebouw naast het pand en de gebruikers van dit kantoorpand.
De eerste conclusie is dat de partijen verschillend in de wedstrijd zitten. Sommige zijn fel tegen, sommige staan er genuanceerder in of geven aan geen bezwaren te hebben. Er is in het algemeen sprake van gezonde argwaan. Je weet wat je hebt, niet wat je krijgt, en onbekend maakt onbemind, zijn gezegden die bij dit gevoel passen. Men wil wel weten hoe bepaalde zaken rond de inrichting, het gebouw en het beheer geregeld worden. Uit de gesprekken zijn verschillende aangrijpingspunten te destilleren waarmee het plan meer acceptabel kan worden voor de direct betrokkenen. In deze notitie worden deze aangrijpingspunten of mogelijke 'openingen' benoemd.