Een gehandicaptenparkeerkaart is een toestemming van de gemeente om op een gehandicaptenparkeerplaats te mogen parkeren. Er bestaan 3 soorten kaarten, de bestuurderskaart B (voor bestuurders), de passagierskaart P (voor passagiers) en de gecombineerde (B+P) kaart. Een gehandicaptenparkeerkaart is persoonsgebonden en maximaal 5 jaar geldig.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart?

U bent langdurig (langer dan 6 maanden) niet in staat zelfstandig, met de gebruikelijke loophulpmiddelen, meer dan 100 meter aan een stuk te voet af te leggen. Voor een passagierskaart geldt daarnaast, dat u voor vervoer van deur tot deur altijd afhankelijk bent van de hulp van de bestuurder. Twijfelt u of u in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart? Neem dan contact met ons op, wij bespreken graag de voorwaarden met u.

Hoe vraag ik een gehandicaptenparkeerkaart aan?

Als u denkt in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerkaart en u wilt voor de eerste keer een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen, dan kunt u dit digitaal regelen via DigiD. U hebt voor deze aanvraag uw betaalpas nodig. Een aanvraag gehandicaptenparkeerkaart kost € 165,70.

Aanvraag gehandicaptenparkeerkaart

Nadat u een aanvraag hebt gedaan, krijgt u van Ausems en Kerkvliet een oproep voor een medische keuring. Deze instantie is door gemeente Doetinchem aangewezen. Nadat u gekeurd bent, krijgt u van de gemeente een brief waarin de beslissing staat. Dit kan 6 tot 8 weken duren. Wordt de aanvraag afgewezen, dan krijgt u € 21,10 terug.

Verlenging gehandicaptenparkeerkaart

Verloopt uw gehandicaptenparkeerkaart binnenkort? Dan kunt u digitaal via DigiD een aanvraag doen voor de verlenging. U hebt voor deze aanvraag uw bankpas nodig. De kosten voor een verlenging zijn € 34,70.

Voordat u de verlenging aanvraagt, is het verstandig om de documenten alvast klaar te zetten op de computer. Denk daarbij aan:

  • Kopie van uw huidige gehandicaptenparkeerkaart (voor- en achterkant).
  • Heeft een andere gemeente uw huidige gehandicaptenparkeerkaart uitgegeven? Dan moet u bij die gemeente uw medische gegevens betreffende de gehandicaptenparkeerkaart opvragen en als bijlage toevoegen.

Verlenging gehandicaptenparkeerkaart

Binnen 4 weken krijgt u van de gemeente een brief waarin de beslissing staat. Het kan voorkomen dat u opnieuw medisch gekeurd moet worden. Hieraan zitten extra kosten verbonden.

Ik wil een ander type gehandicaptenparkeerkaart

Hebt u een gehandicaptenparkeerkaart B en wilt u een gehandicaptenparkeerkaart P, of andersom? Dit kan niet zomaar. De voorwaarden voor een gehandicaptenparkeerkaart B zijn anders dan voor een gehandicaptenparkeerkaart P. U moet daarom eerst medisch gekeurd worden. Denkt u in aanmerking te komen voor een ander type gehandicaptenparkeerkaart? In dat geval vraagt u een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aan. U kunt dit digitaal regelen via DigiD. U hebt voor deze aanvraag uw betaalpas nodig. Een aanvraag gehandicaptenparkeerkaart kost € 165,70. Twijfelt u of u in aanmerking komt voor een ander type gehandicaptenparkeerkaart? Neem dan contact met ons op, wij bespreken graag de voorwaarden met u.

Aanvraag gehandicaptenparkeerkaart

Gehandicaptenparkeerkaart vermist of gestolen?

Bent u uw gehandicaptenparkeerkaart kwijt of is hij gestolen? Dan is het belangrijk dat u dit doorgeeft. U hebt voor deze aanvraag uw bankpas nodig. De kosten voor een duplicaat van uw kaart zijn € 34,70.

Vermissing gehandicaptenparkeerkaart

De afdeling gemeentewinkel beoordeelt uw vermissing. U wordt per brief geïnformeerd of u een duplicaat krijgt van uw gehandicaptenparkeerkaart.

Hebt u nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Goed om te weten

Nationaal Parkeer Register

De gemeente Doetinchem registreert alle gehandicaptenparkeerkaarten in het Nationaal Parkeer Register (NPR) van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). In dit register kunnen handhavers zien of de kaart geldig of ongeldig is. Als een gehandicaptenparkeerkaart wordt gestolen, vermist is, verlopen is, of als de eigenaar is overleden, wordt de gehandicaptenparkeerkaart door de gemeente ongeldig gemaakt in de NPR. De kaart kan dan niet meer gebruikt worden. Handhavers zullen optreden als er wel gebruik van de ongeldige kaart wordt gemaakt.

Ausems en Kerkvliet

U krijgt van Ausems en Kerkvliet een oproep om voor een keuring te komen. Deze keuring is op een dinsdagochtend op het Buurtplein, gevestigd in het pand Bergzicht, aan de Terborgseweg 21 in Doetinchem. Kunt u niet op de afgesproken tijd? U moet zich uiterlijk 24 uur van te voren afmelden. Doet u dit niet, dan brengen wij de kosten bij u in rekening.

Hebt u gevonden wat u zocht?