Maak van je droom een huis...

De gemeente Doetinchem biedt particulieren een unieke kans. Onder het motto ‘Maak van je droom een huis’ zijn op diverse plekken bouwkavels beschikbaar. Op deze kavels kunnen mensen binnen randvoorwaarden zelf met een architect en aannemer een huis ontwerpen en bouwen. Geheel naar eigen wens en smaak. Echter wel binnen de gestelde beeldkwaliteitseisen. Voor meer informatie over deze kavels kunt u contact opnemen met een medewerker gronduitgifte, telefoon (0314) 377 377.

Wonen met allure in het Lookwartier

Bruisend, maar tegelijkertijd ook intiem wonen. Het maakt het Lookwartier tot een wijk met allure. Grenzend aan de drukke binnenstad, maar ook op loopafstand van de Kruisbergse Bossen en met cultuur en voorzieningen binnen handbereik. In een groen en lommerrijk deel van de wijk zijn op 15 oktober 2020 een aantal kavels van verschillende grootte voor een vrijstaand woonhuis of een twee-onder-een-kapwoning huis uitgegeven. Lees meer over Wonen met allure in het Lookwartier.

Dorps wonen in Heideslag

Dorps wonen doe je in Heideslag in Wehl. Met een wat meer landelijk karakter in deelgebied Koksgoed. En wat dichter bebouwd in de Motketel. Er zijn ruim honderd kavels voor een vrijstaande woning of tweekapper. Met uiteenlopende kavelgroottes. Voor elk wat wils, voor elke portemonnee. Bekijk hier een overzicht met de beschikbare kavels in Heideslag.

Wonen op het Saronixterrein

Heerlijk wonen op loopafstand van het centrum, de Oude IJssel en de Kruisbergse Bossen. Dat kan op het voormalig Saronixterrein. De uitstraling van de nieuwe wijk is geïnspireerd op het industriële verleden van het terrein. Dit verleden is ook terug te vinden in het markante oude ketelhuis op het terrein, dat behouden is en na een renovatie een nieuwe bestemming heeft gekregen. Lees meer over Wonen op het Saronixterrein.

Wonen aan de Tollensstraat

Aan de Tollensstraat is nog 1 kavel beschikbaar. Deze is nu in optie, maar u kunt zich hiervoor als reserve registreren. De prijs bedraagt € 314,60 / m2 inclusief 21% btw voor de eerste 800 m2 en € 205,70 inclusief 21% btw voor de overige m2. De kavelgrootte is 1033 m2. Bekijk hier de kavelkaart van de Tollensstraat.

Wonen in een exclusief decor Op de Vijverberg

Wonen Op de Vijverberg betekent wonen aan de bosrand in een wijk met veel groen, rust en ruimte. Er waren zesenvijftig kavels beschikbaar voor de bouw van uw droomhuis. Hiervan zijn nog enkele kavels te koop. U beslist zelf over oppervlaktes, volume en ontwerp van de woning. Maar u heeft ook veel keuze in de ligging en afmeting van de kavel. De kavels die nog niet verkocht zijn, hebben een oppervlakte vanaf 604 m2. De prijzen voor kavel VR70 en VR72 zijn drastisch gedaald! De kavelprijs bedraagt nu € 314,60 / m2 inclusief 21% btw voor de eerste 800 m2 en € 205,70 inclusief 21% btw voor de overige m2 (prijspeil 3 maart 2020).

Riant wonen op de Veemarkt

Riant wonen in de stad kan op de Veemarkt. Velen doen dat inmiddels al. Maar er zijn nog enkele kavels beschikbaar. Hierbij zijn traditioneel en monumentaal sleutelwoorden. Met volop mogelijkheden om aan huis te werken. 

Wilt u een kavel kopen?

Denk dan aan de voordelen van duurzaam bouwen. In veel gevallen zijn er subsidies aan te vragen bij de gemeente, de provincie of de nationale overheid. Kijk voor meer informatie op de pagina duurzaamheid.

Uitgifte van de kavel

De kavels in de gemeente Doetinchem worden aangeboden volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Dat wil zeggen dat de reservering van een kavel gebeurt in de volgorde waarin geïnteresseerden zich melden bij de gemeente. Als u de kavel wilt reserveren, hoort u direct of deze nog beschikbaar is. U kunt dan ter plekke reserveren. Een inschrijfformulier vindt u per project op deze website.

Spelregels bij uitgifte

Voor het reserveren van de kavel gelden de volgende regels:

  • ‘Wie het eerst komt, het eerst maalt'.
  • De kosten voor het reserveren van een kavel zijn € 200,- incl. btw. U ontvangt hiervan een acceptgiro. Dit inschrijfgeld krijgt u niet terug. Ook niet wanneer u de kavel koopt.
  • U kunt alleen persoonlijk en voor uzelf de kavel (voorlopig) reserveren.

Reservelijst

Als de kavel niet meer beschikbaar is, kunt u zich laten plaatsen op een reservelijst. Voor de reservelijst gelden dezelfde regels als voor de reservering. Dat  wil onder andere ook hier zeggen: ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Wanneer een kavel terugkomt uit de reservering, kan deze aan een nieuwe geïnteresseerde worden aangeboden. De reservelijst wordt dan gebruikt. De kavel wordt dan aangeboden aan degene die als eerstvolgende voor die kavel op de reservelijst staat. Wanneer de kavel dan ook wordt gereserveerd, moeten de inschrijfkosten van € 200,- incl. btw worden betaald. Wil de eerstvolgende de aangeboden kavel niet reserveren, dan blijft hij nog wel voor eventuele andere genoteerde kavels op de reservelijst staan.

De optie (reservering)

Wanneer u zich in geschreven heeft voor een beschikbare kavel, is er sprake van een optie (een reservering). Binnen twee weken ontvangt u van deze optie een schriftelijke bevestiging. Hierbij wordt ook de koopovereenkomst op uw naam meegestuurd. De optie op de kavel geldt vier maanden vanaf de datum waarop de optie is ingegaan. Dit geldt voor de kavels op plan Het Lookwartier en plan Saronix. Voor de overige plannen geldt een periode van drie maanden. Voor een optie hoeft u alleen de inschrijfkosten te betalen. U kunt binnen die maanden de optie zonder kosten annuleren. U bent dan wel de inschrijfkosten kwijt. 

Verlenging van de optie

Bent u er na drie/vier maanden bijna zeker van dat u de kavel wilt kopen? Dan kunt u de optie met zes maanden verlengen. Dit doet u door de koopovereenkomst voor het eindigen van de optie, dus binnen drie of vier maanden, ondertekend terug te sturen. U ontvangt dan van de gemeente een nota voor de betaling van een waarborgsom. Deze bedraagt € 5.000,- incl. btw. U moet het bedrag binnen vier weken betalen. Koopt u de kavel? Dan wordt de betaalde waarborgsom verrekend met de kavelprijs. Over de waarborgsom wordt geen rente vergoed. Besluit u tijdens de verlenging de kavel niet te kopen? Dan moet u dit uiterlijk vóór het einde van de verlengingsperiode schriftelijk aan de gemeente kenbaar maken. Anders is de koop definitief. U bent dan wel de betaalde waarborgsom kwijt.

Definitieve koop van de kavel

Heeft u voor het einde van de verlenging de kavel niet teruggegeven? Dan is de koop definitief. U heeft dan vijf maanden de tijd om de grond daadwerkelijk te kopen. Dit geldt voor de kavels op plan Het Lookwartier en plan Saronix. Voor de overige plannen geldt een periode van zes maanden. Over deze periode wordt wel de wettelijke rente berekend. De hoogte van deze rente is de rentestand op het moment dat uw verlenging eindigt. 

Notarieel transport

Nadat de koop definitief is geworden, vindt het notarieel transport (de zogenaamde levering) plaats. U kiest zelf een notaris en geeft de notaris zelf opdracht. Het transport moet voor het einde van de tweede periode van vijf/zes maanden gebeuren. Deze afspraak is dus binnen vijftien maanden, gerekend vanaf het moment van de ingangsdatum van de optie. Doet u dit niet? Dan bent u de kavel kwijt en wordt u een boete van 10% van de kavelprijs in rekening gebracht. Geeft u de kavel terug wanneer de koop al definitief is geworden (dus na negen maanden)? Dan kost u dit ook een boete van 10% van de kavelprijs. De betaalde waarborgsom wordt in beide gevallen verrekend met de boete.

Omgevingsvergunning

U heeft maximaal vijf jaar de tijd een ontvankelijke (complete) omgevingsvergunning in te dienen. De tijd gaat in vanaf het ondertekenen van de koopovereenkomst.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een medewerker gronduitgifte van de gemeente Doetinchem, Postbus 9020, 7000 HA Doetinchem, telefoon (0314) 377 377, e-mail: gemeente@doetinchem.nl.

Grondprijzen

Hieronder vindt u de nieuwe grondprijzennota van de gemeente Doetinchem.

Hebt u gevonden wat u zocht?