DigiD – Ga naar website www.digid.nl

DigiD staat voor Digitale Identiteit. Het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan verifiëren. U kunt zelf uw DigiD aanvragen op www.digid.nl(externe link). Met uw DigiD kunt u bij de gemeente Doetinchem en bij andere overheidsinstellingen een aanvraag of melding doen.

Met één wachtwoord naar alle overheidsdiensten op Internet.
Zeker zakendoen met de overheid.

In toenemende mate kunt u via internet zakendoen met overheidsinstellingen. Denk aan gemeenten die haar inwoners de gelegenheid geven om via het internet een vergunning aan te vragen. Of aan de Belastingdienst, die de mogelijkheid biedt om de jaarlijkse aangifte online af te handelen. Meestal wisselt u bij deze diensten vertrouwelijke gegevens uit. Om ervoor te zorgen dat die gegevens alleen met u worden uitgewisseld, willen overheidsinstellingen zeker weten dat u ook echt bent wie u beweert te zijn. Anders gezegd: de overheidsinstelling wil uw identiteit kunnen verifiëren. Zo voorkomt ze dat anderen namens u kunnen handelen.

Eén gebruikersnaam met wachtwoord

Als u naar het loket van een overheidsinstelling gaat, wordt uw identiteit meestal geverifieerd aan de hand van uw identiteitsbewijs. Gaat u echter naar de internetsite van een overheidsinstelling, dan bestaat die mogelijkheid niet. Daar wordt van andere verificatiemiddelen gebruik gemaakt, zoals de combinatie van een persoonlijke gebruikersnaam met wachtwoord. Als iedere overheidsinstelling haar eigen verificatiemiddel ontwikkelt, moet u straks voor iedere overheidswebsite een andere gebruikersnaam met wachtwoord onthouden. DigiD voorkomt dit.

Hoe kom ik aan een DigiD?

Voor het verkrijgen van uw inlogcode, hoeft u zich maar één keer aan te melden. Dat gaat eenvoudig:

  1. Op www.digid.nl(externe link) kunt u een DigiD account aanvragen.
  2. U vult vervolgens uw burgerservicenummer, geboortedatum, postcode en huisnummer in. Ook kiest u zelf een gebruikersnaam met wachtwoord. DigiD stuurt dan per post een persoonlijke activeringscode naar het (huis)adres, zoals u bekend bent bij uw gemeente.
  3. Door de activeringscode samen met uw gebruikersnaam met wachtwoord weer in te vullen op het DigiD-activeringsscherm activeert u uw registratie. U bevestigt nogmaals uw wachtwoord, of kiest voor een nieuw wachtwoord, waarmee u voortaan gebruik kunt maken van een groeiend aantal elektronische overheidsdiensten.

Problemen met DigiD bij het invullen van een formulier?

Logius verzorgt de dienstverlening van de DigiD.

Bekijk de storing en onderhoudpagina(externe link) voor actuele informatie.

Vragen?

Heeft u nog vragen bekijk dan de website www.digid.nl(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?