Er is een kindje geboren, gefeliciteerd! U moet het kindje aangeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het is geboren. Hiervoor maakt u een afspraak. Aan de aangifte van een kind zijn geen kosten verbonden.

Let op! Bent u in contact geweest met iemand die het coronavirus heeft, maak dan geen afspraak via de website maar neem altijd telefonisch contact op met de gemeente!

Afspraak maken geboorte aangifte

U moet uw kindje binnen drie dagen aangeven bij de burgerlijke stand (waarin minimaal 2 werkdagen). Om duidelijk te maken binnen welke tijd u uw kind moet aangeven staat hieronder een schema.

Overzicht laatste dag van geboorteaangifte
Geboren op Laatste dag van aangifte
maandag donderdag
dinsdag vrijdag
woensdag maandag
donderdag maandag
vrijdag dinsdag
zaterdag dinsdag
zondag woensdag

Zitten er feestdagen tussen? Dan kunt u het beste even bellen met de gemeente, telefoon (0314) 377 377. Zij kunnen u dan vertellen wanneer en binnen welke tijd u aangifte moet doen.

Wat u nodig hebt

 • Als aangever van de geboorte uw legitimatiebewijs.
 • Uw trouwboekje/partnerschapsboekje voor het inschrijven van de nieuwgeborene.
  (Hebt u geen trouwboekje/partnerschapsboekje? Het is niet verplicht)
 • Als u niet getrouwd bent en een erkenning ongeboren vrucht gedaan hebt: de kopie van de akte van erkenning.
 • Bewijs van verloskundige of arts/verpleegkundige.
 • Een afschrift of uittreksel kost € 14,00.

Goed om te weten

Wie mag de geboorte van het kind aangeven bij de burgerlijke stand?

De volgende personen zijn bevoegd of verplicht tot aangifte van een geboorte:

 • u bent de vader of moeder van het kind
 • u bent bij de geboorte aanwezig geweest
 • u bent de bewoner van het huis waar de geboorte heeft plaatsgevonden
 • u bent het hoofd of een gemachtigde van de inrichting waar de geboorte heeft plaatsgevonden (ziekenhuis, gevangenis, e.d.)

Naamskeuze

Naamskeuze kunt u het beste regelen tijdens de zwangerschap!
U kunt bij uw eerste kind kiezen voor de geslachtsnaam van de vader of de moeder. Worden er daarna meer kinderen geboren (binnen dezelfde relatie), dan hebben deze dezelfde geslachtsnaam als de eerstgeborene. Als u geen naamskeuze doet voor de geboorte, krijgt het kind:

 • als u getrouwd/geregistreerd partner* bent, automatisch de achternaam van de vader
 • als u niet getrouwd/geregistreerd partner bent, automatisch de naam van de moeder

Meer informatie hierover bij erkenning van kind en naamskeuze.

*een geregistreerd partnerschap is afgesloten bij de ambtenaar burgerlijke stand, dit is niet hetzelfde als een samenlevingscontract.

Duo moederschap/meemoederschap

Bent u gehuwd/geregistreerde vrouwelijke partners? Dan ontstaat meemoederschap van rechtswege vanaf de geboorte, als het kind is verwekt door kunstmatige donorbevruchting van een anonieme donor. U moet daarvoor een donorverklaring overleggen bij de geboorteaangifte, afgegeven door de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting. Een donorverklaring heeft geen rechtsgevolg meer als het na de geboorteaangifte wordt overgelegd! Hebt u geen donorverklaring van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting of is de donor niet anoniem? Dan moet de meemoeder het kind erkennen.

Bent u ongehuwde vrouwelijke partners? Dan ontstaat meemoederschap door erkenning. Elke vrouw kan het kind van de moeder erkennen. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor elke andere erkenning. Erkent de meemoeder het kind als ongeboren vrucht, dan ontstaat het meemoederschap vanaf de geboorte van het kind.

Voor erkenning is geen donorverklaring nodig!

Aanvullende informatie

Gezamenlijk gezag aanvragen

Is de moeder niet gehuwd of heeft zij geen geregistreerd partnerschap, dan heeft zij alleen het gezag. Als ouders getrouwd zijn of hun partnerschap hebben geregistreerd voordat hun kind geboren wordt, krijgen zij automatisch gezamenlijk het ouderlijk gezag. Ook ouders die niet met elkaar getrouwd zijn of hun partnerschap hebben laten registreren, kunnen samen het ouderlijk gezag uitoefenen. Dit kan door een aantekening te laten maken in het gezagsregister. Hiervoor moeten zij samen een verzoek bij de rechtbank indienen. Het gezagsregister wordt bijgehouden bij de rechtbank en is een openbaar register. Lees ook de informatie over gezag aanvragen.

Gezag na overlijden

Ouders kunnen iemand aanwijzen die na hun overlijden het gezag over hun kind uitoefent. Dit kan bij testament (testamentaire voogdij) maar ook door registratie in het gezagsregister. Het formulier waarmee ouders een verzoek tot registratie kunnen indienen, kunt u hier downloaden.

Hebt u gevonden wat u zocht?