Vraag uw paspoort of identiteitskaart op tijd aan!
Misschien heeft u het al gehoord in het nieuws. Het wordt de komende tijd druk met aanvragen voor een paspoort of identiteitskaart. We noemen dit de paspoortpiek.  Heeft u reisplannen? Vraag dan ruim een maand van tevoren uw paspoort of identiteitskaart aan. Zo weet u zeker dat u het op tijd in huis heeft. Kijk voor meer informatie over de paspoortpiek bij “Veelgestelde vragen”.

Een vreemdelingenpaspoort is een reisdocument. Woont u in Nederland, maar heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u in bijzondere gevallen een vreemdelingenpaspoort krijgen.

Het vreemdelingenpaspoort vraagt u aan in de gemeente waar u staat ingeschreven. Dit kan alleen op afspraak.

Afspraak maken aanvragen vreemdelingenpaspoort

Bent u erkend als vluchteling? U kunt dan een vluchtelingenpaspoort aanvragen. Lees meer hierover op de pagina vluchtelingenpaspoort.

Paspoort kwijt of gestolen

Lees op de pagina Paspoort/ID, kwijt of gestolen wat u moet doen als uw vreemdelingenpaspoort vermist is.

Wanneer krijg ik een vreemdelingenpaspoort?

U krijgt een vreemdelingenpaspoort als u voldoet aan de volgende eisen:

  • U kunt aantonen dat u staatloos bent. U heeft dan geen nationaliteit.
  • Uw eigen land kan of wil u geen paspoort geven, bijvoorbeeld omdat uw ambassade dit weigert.
  • U staat ingeschreven bij de gemeente.
  • U bent niet geregistreerd als vluchteling. Is dat wel het geval, dan komt u in aanmerking voor een vluchtelingenpaspoort.

Wat moet ik meenemen?

U neemt de volgende zaken mee bij de aanvraag:

  • Alle reisdocumenten die u bezit.
  • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link).
  • Bewijsstukken waaruit blijkt dat uw eigen land geen paspoort kan of wil verstrekken (bijvoorbeeld een weigeringsbrief van uw ambassade).
  • Geldige verblijfsvergunning.
  • Eventueel uw oude vreemdelingenpaspoort.
  • Bankpas (geen creditcard)

Jonger dan 18 jaar

  • Jezelf.
  • Alle reisdocumenten die je bezit
  • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link).
  • Bewijsstukken waaruit blijkt dat jouw eigen land geen paspoort kan of wil verstrekken (bijvoorbeeld een weigeringsbrief van de ambassade).
  • Formulier toestemming reisdocument minderjarige en identiteitsbewijs van iedere ouder die het gezag over jou heeft.
  • Geldige verblijfsvergunning.
  • Bankpas (geen creditcard).

Kosten

Het vreemdelingenpaspoort kost € 63,40.

Hoe lang duurt het?

Het duurt 2 tot 4 maanden voordat uw vreemdelingenpaspoort klaar is. U moet het dan binnen 3 maanden ophalen bij de gemeente. Dit kan alleen op afspraak.

Veel gestelde vragen paspoortpiek

Wat betekent paspoortpiek?

Met paspoortpiek bedoelen we de periode waarin het erg druk is met aanvragen voor nieuwe paspoorten of identiteitskaarten.

Waarom is het nu zo druk?

Paspoorten en identiteitskaarten waren in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig. Daarvoor waren ze 5 jaar geldig. Dat betekent dat het 5 jaar (tussen 2019 en 2024) heel rustig is geweest met aanvragen. Omdat nu de eerste paspoorten en identiteitskaarten na 10 jaar zijn verlopen, verwachten we veel meer aanvragen.

Hoe lang duurt de paspoortpiek?

Die start in 2024 en duurt tot en met 2028.

Wanneer wordt het druk?

Het is nu al drukker. Meestal is het in het voorjaar altijd druk met aanvragen. Die extra drukte verwachten we helemaal tijdens de paspoortpiek.

Wat merk ik hiervan?

Het kan zijn dat het langer duurt voor u bij ons terecht kunt. Wij proberen ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk last heeft van de drukte. Zorg dat u op tijd een afspraak maakt.

Kan ik bij lange wachttijden een aanvraag doen in een andere gemeente?

Nee. Inwoners van Nederland kunnen alleen bij de eigen gemeente een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Voor Nederlanders die in het buitenland wonen gelden andere regels, die staan op rijksoverheid.nl/aanvragen-paspoort-of-id-kaart-buitenland(externe link).

Kan ik een document met spoed aanvragen?

U kunt een document met spoed aanvragen, hier betaalt u € 57,05 extra voor. In de paspoortpiek is het wel moeilijker u met spoed in te plannen. Als u het document echt met spoed nodig heeft, neem dan contact met ons op. Wij kijken dan naar de mogelijkheden.

Kan ik door de paspoortpiek een noodpaspoort aanvragen?

Lange wachttijden voor een aanvraag is geen reden om een noodpaspoort aan te vragen. Voor het aanvragen van een noodpaspoort gelden voorwaarden zoals staat op rijksoverheid.nl/noodpaspoort(externe link).

Kan de geldigheid van mijn document verlengd worden?

Nee, het is niet mogelijk om de geldigheid van een paspoort of identiteitskaart te verlengen. U vraagt een nieuw document aan, al wordt dat vaak “verlengen” genoemd.

Aanvullende informatie

Vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort?

Er is een verschil tussen een vluchtelingen- en een vreemdelingenpaspoort. Voor het verkrijgen van een vluchtelingenpaspoort moet u een vluchtelingenstatus hebben. Een vluchtelingenstatus krijgt u als de Verenigde Naties u erkent als vluchteling. Als u geen vluchtelingenstatus hebt, kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen.

Geldigheid 

Een vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De geldigheidsduur hangt af van uw verblijfsstatus. De verblijfsstatus is de duur van uw verblijfsvergunning.

Heeft u gevonden wat u zocht?