Vraag uw paspoort of identiteitskaart op tijd aan!
Misschien heeft u het al gehoord in het nieuws. Het wordt de komende tijd druk met aanvragen voor een paspoort of identiteitskaart. We noemen dit de paspoortpiek. Heeft u reisplannen? Vraag dan ruim een maand van tevoren uw paspoort of identiteitskaart aan. Zo weet u zeker dat u het op tijd in huis heeft. Kijk voor meer informatie over de paspoortpiek bij “Veelgestelde vragen”.

Een vluchtelingenpaspoort is een Nederlands reisdocument voor vluchtelingen. U kunt ermee naar landen buiten Nederland reizen. Als vluchteling kunt u er niet mee naar uw land van herkomst reizen.

Vluchtelingenpaspoort aanvragen

Een vluchtelingenpaspoort vraagt u persoonlijk aan in de gemeente waar u staat ingeschreven. Dit kan alleen op afspraak.

Afspraak maken aanvragen vluchtelingenpaspoort

Paspoort kwijt of gestolen

Lees op de pagina Paspoort/ID, kwijt of gestolen wat u moet doen als uw vluchtelingenpaspoort vermist is.

Wanneer krijg ik een vluchtelingenpaspoort?

U krijgt een vluchtelingenpaspoort als u voldoet aan de volgende eisen:

 • De Verenigde Naties (VN) erkennen u als vluchteling. Als u een VN-erkenning hebt, staat dit op uw verblijfsvergunning.
 • U heeft geen geldig paspoort van uw land van herkomst.
 • U woont in Nederland, maar u hebt niet de Nederlandse nationaliteit.
 • U heeft een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd.
 • U staat ingeschreven bij de gemeente waar u het paspoort aanvraagt.

Wat moet ik meenemen?

 • Een geldig verblijfsdocument asiel voor bepaalde of onbepaalde tijd.
 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Eventueel uw oude vluchtelingenpaspoort.
 • Bankpas (geen creditcard).

Jonger dan 18 jaar

 • Jezelf
 • Een geldig verblijfsdocument asiel voor bepaalde of onbepaalde tijd.
 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Eventueel je oude vluchtelingenpaspoort.
 • Formulier toestemming reisdocument minderjarige en identiteitsbewijs van iedere ouder die het gezag over jou heeft.
 • Bankpas (geen creditcard).

Kosten

Het vluchtelingenpaspoort kost € 63,40.

Vluchtelingenpaspoort ophalen

Zeven werkdagen ná de dag van de aanvraag kunt u het vluchtelingenpaspoort ophalen. Dit kan alleen op afspraak.

Spoedaanvraag

Als u een vluchtelingenpaspoort met spoed aanvraagt voor 13.45 uur, kunt u het de eerstvolgende werkdag na 11.00 uur ophalen. Hier betaalt u € 57,05 extra voor.

Aanvullende informatie

Vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort?

Er is een verschil tussen een vluchtelingen- en een vreemdelingenpaspoort. Voor het verkrijgen van een vluchtelingenpaspoort moet u een vluchtelingenstatus hebben. Een vluchtelingenstatus krijgt u als de Verenigde Naties u erkennen als vluchteling. Heeft u geen vluchtelingenstatus, dan vraagt u een vreemdelingenpaspoort aan.

Geldigheid

Een vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De geldigheidsduur hangt af van uw verblijfsstatus. De verblijfsstatus is de duur van uw verblijfsvergunning.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Veelgestelde vragen paspoortpiek

Wat betekent paspoortpiek?

Met paspoortpiek bedoelen we de periode waarin het erg druk is met aanvragen voor nieuwe paspoorten of identiteitskaarten.

Waarom is het nu zo druk?

Paspoorten en identiteitskaarten waren in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig. Daarvoor waren ze 5 jaar geldig. Dat betekent dat het 5 jaar (tussen 2019 en 2024) heel rustig is geweest met aanvragen. Omdat nu de eerste paspoorten en identiteitskaarten na 10 jaar zijn verlopen, verwachten we veel meer aanvragen.

Hoe lang duurt de paspoortpiek?

Die start in 2024 en duurt tot en met 2028.

Wanneer wordt het druk?

Het is nu al drukker. Meestal is het in het voorjaar altijd druk met aanvragen. Die extra drukte verwachten we helemaal tijdens de paspoortpiek.

Wat merk ik hiervan?

Het kan zijn dat het langer duurt voor u bij ons terecht kunt. Wij proberen ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk last heeft van de drukte. Zorg dat u op tijd een afspraak maakt.

Kan ik bij lange wachttijden een aanvraag doen in een andere gemeente?

Nee. Inwoners van Nederland kunnen alleen bij de eigen gemeente een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Voor Nederlanders die in het buitenland wonen gelden andere regels, die staan op rijksoverheid.nl/aanvragen-paspoort-of-id-kaart-buitenland.

Kan ik een document met spoed aanvragen?

U kunt een document met spoed aanvragen, hier betaalt u € 57,05 extra voor. In de paspoortpiek is het wel moeilijker u met spoed in te plannen. Als u het document echt met spoed nodig heeft, neem dan contact met ons op. Wij kijken dan naar de mogelijkheden.

Kan ik door de paspoortpiek een noodpaspoort aanvragen?

Lange wachttijden voor een aanvraag is geen reden om een noodpaspoort aan te vragen. Voor het aanvragen van een noodpaspoort gelden voorwaarden zoals staat op rijksoverheid.nl/noodpaspoort.

Kan de geldigheid van mijn document verlengd worden?

Nee, het is niet mogelijk om de geldigheid van een paspoort of identiteitskaart te verlengen. U vraagt een nieuw document aan, al wordt dat vaak “verlengen” genoemd.