Hieronder staan de veelgestelde vragen met antwoord over de participatie.

 

 

Waarom moet ik mensen betrekken bij mijn plan?

Mensen betrekken bij uw plan is in de eerste plaats belangrijk om uw plan zo goed mogelijk van de grond te krijgen. Direct beginnen met de uitvoering lijkt misschien het snelst. Maar, als u achteraf klachten krijgt over dingen waar u best rekening mee had kunnen en willen houden, kost het u achteraf  veel meer tijd en gedoe.   

Ben ik verplicht om de omgeving te betrekken bij mijn plan?

Wij vinden het belangrijk dat inwoners kunnen meepraten als er iets verandert in hun omgeving. Het gaat erom dat zij hun zorgen en belangen met u kunnen delen en dat u daar rekening mee houdt als dat kan. Wij verwachten dat u zich hiervoor inspant, op een manier die past bij de grootte van het plan. Bij een aantal onderwerpen is het op basis van beleid verplicht om een participatietraject te doorlopen. Als dat voor uw plan het geval is, wijst de gemeente u hierop. 

Hoe betrek ik mijn omgeving erbij? 

Afhankelijk van hoe groot uw plan is, kunt u de mensen die iets van uw plan gaan merken: 
•    Informeren 
•    mee laten denken 
•    mee laten werken, of 
•    mee laten beslissen 
 
Bedenk vooraf ook waarover mensen mee kunnen denken, doen of beslissen en waarover niet. In de meeste gevallen staat een aantal zaken namelijk al vast. Wees hier duidelijk over, zodat u geen verkeerde verwachtingen wekt.  

Is het verplicht mensen bij mijn plan te betrekken (participatie)? 

Bij een aantal onderwerpen en het wijzigen van het Omgevingsplan is het verplicht om een participatietraject te doorlopen. Als dat het geval is, wijst de gemeente u hierop. Maar ook als het niet verplicht is, vinden wij het belangrijk dat u uw omgeving betrekt. De praktijk laat namelijk zien dat dit tot betere resultaten leidt. Het gesprek aangaan over uw plan kunt u doen op de manier die past bij de grootte van uw plan. Bekijk de pagina Check het participatieniveau om het niveau van participatie te bepalen.

Ik heb anderen betrokken bij mijn plan. Krijg ik nu de vergunning? 

Nee, het is niet zo dat u altijd de vergunning krijgt als u uw omgeving of andere mensen bij uw plan hebt betrokken. Dat hangt ook af van andere eisen die verbonden zijn aan de vergunningverlening. Bij het bouwen is dat bijvoorbeeld het omgevingsplan. 

Dus, goede participatie helpt, maar is geen garantie voor het krijgen van een vergunning. Bovendien blijven de officiële inspraakprocedures en de mogelijkheid van bezwaar en beroep gewoon bestaan. Dat betekent dat mensen altijd officieel bezwaar kunnen maken tegen uw vergunningaanvraag, ook al heeft u het vooraf met hen besproken.

Hoe weet ik of ik voor mijn plan een vergunning nodig heb? 

Om te bepalen of u voor uw plan een vergunning nodig heeft, kunt u terecht bij de gemeente Doetinchem. Bij fysieke vergunningen, zoals een boom kappen of iets bouwen, kunt u hiervoor ook een vergunningcheck doen via het omgevingsloket op de website omgevingswet.overheid.nl.  Voor andere vergunningen kunt u contact opnemen met de gemeente.

Heeft u inderdaad een vergunning nodig? Dan kunt u bij het aanvragen van de vergunning aangeven of u participatie heeft toegepast. Oftewel, heeft u met uw buren en andere betrokkenen gesproken over uw plan? Wat waren de reacties en wat heeft u daarmee gedaan? Bij het verlenen van de vergunning is dit voor de gemeente Doetinchem belangrijk om te weten. U kunt dit aangeven in het verslag dat u meestuurt. Ook als het niet verplicht is om uw plan te bespreken met uw buren en andere betrokkenen, is het namelijk zeer verstandig om dat wel te doen.

Ik heb een plan voor mijn buurt of wijk. Waar kan ik terecht? 

Heeft u een plan dat gericht is op het verbeteren van uw buurt of wijk? Dan is het goed om te weten dat er voor alle wijken een wijkregisseur en wijknetwerk is waarmee u kunt overleggen. Zie hiervoor de pagina Wijkwerk Doetinchem

Zijn alle stappen van het stappenplan verplicht? 

Nee, het stappenplan is niet bedoeld als een verplicht stappenplan. U kunt de onderdelen naar eigen inzicht gebruiken. Bij een klein plan kunt u misschien snel door de stappen heen. Bij een groot plan raden we u wel aan alle stappen te doorlopen. De gemeente werkt zelf ook met het stappenplan. Het stappenplan komt voor uit de methodiek van Relevant Gesprek R

Participatie als uw plan niet past in de regels van het omgevingsplan

Heeft u een plan dat niet past de huidige regels van het omgevingsplan? En wilt u dat de gemeente meewerkt, door bijvoorbeeld het omgevingsplan te wijzigen of een omgevingsvergunning buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (BOPA) te verlenen? Dan gelden er iets andere regels voor het participatietraject. Kijk hiervoor op de pagina Omgevingsplan wijzigen

Participatie als u een vergunning aanvraagt

Heeft u een vergunning nodig? Dan vragen wij u of u aan participatie heeft gedaan. Zo ja, dan stuurt u bij uw aanvraag een verslag mee van de participatie. Gebruik hiervoor het voorbeeld verslag

Heeft u gevonden wat u zocht?