Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Wilt u uw rijbewijs verlengen of een categorie-uitbreiding, dan kunt u dit ook online aanvragen.

Online verlengen van uw rijbewijs

Wilt u uw Nederlandse rijbewijs online verlengen? U kunt via de website van de RDW de aanvraag regelen. Na twee werkdagen kunt u het rijbewijs bij ons ophalen. Voor het ophalen maakt u een afspraak. Vraagt u uw eerste rijbewijs aan, doet u een spoedaanvraag of vraagt u een rijbewijs aan na diefstal of vermissing? Dan doet u de aanvraag altijd op het stadhuis.

U start een online aanvraag bij een RDW-erkende fotograaf. Meer informatie, zoals de voorwaarden waaraan u moet voldoen, leest u op de website van de RDW. Hoe de online aanvraag precies werkt, kunt u zien op de instructievideo van de RDW.

Rijbewijs persoonlijk aanvragen

Wilt u persoonlijk een nieuw rijbewijs aanvragen, uw rijbewijs verlengen of een categorie-uitbreiding aanvragen? Maak dan eerst een afspraak. 

Afspraak maken rijbewijs

Wat moet ik meenemen?

 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
 • Uw bankpas (geen creditcard)
 • Een geldig legitimatiebewijs
 • Bij vernieuwing: het rijbewijs dat u al heeft
 • Bij vermissing doorgegeven aan de RDW: brief met bevestiging van de RDW

Vijf werkdagen ná de dag van de aanvraag kunt u het rijbewijs ophalen. Hiervoor moet u een afspraak maken.

Kosten

Product Prijs
Rijbewijs €41,60
Gezondheidsverklaring €39,30
Toeslag bij spoedprocedure aanvraag rijbewijs €34,10

Spoedaanvraag

Als u een rijbewijs aanvraagt vóór 13.45 uur, kunt u het meestal de volgende werkdag ná 10.00 uur ophalen. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

U komt voor een eerste aanvraag?

 • Als u geslaagd bent, kunt u 3 uur later uw rijbewijs al aanvragen.
 • Maak hiervoor een afspraak
 • Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs persoonlijk afhalen, Maak hiervoor een afspraak. Kunt u hier niet op wachten? Doe dan een spoedaanvraag.
 • Haal uw rijbewijs binnen 3 maanden op. Daarna vervalt uw rijbewijs en moet u een nieuwe aanvragen.
 • In de meeste gevallen is een rijbewijs 10 jaar geldig.

Rijbewijs jongeren

 • Vanaf 16,5 jaar mag je al starten met het volgen van rijlessen en theorielessen. Vanaf 17 jaar kun je het examen afleggen.Tot 18 jaar mag je dan rijden onder begeleiding van een coach. Hiervoor heb je een begeleiderspas nodig. Deze kost € 25,00. Via www.2todrive.nl vraag je dit aan.
 • Een gezondheidsverklaring kun je kopen in het stadhuis, maar vraag je bij voorkeur digitaal aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Gezondheidsverklaring 

U hebt een gezondheidsverklaring nodig voordat u een rijbewijs aanvraagt, als:

 • uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag.
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig hebt.
 • u een lichamelijke of geestelijke beperking hebt.

De gezondheidsverklaring kunt u bij de gemeente kopen, maar vraagt u bij voorkeur digitaal aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Deze gezondheidsverklaring vult u zelf in. Na het invullen stuurt u de gezondheidsverklaring naar het CBR. Zij bepalen of u een nieuw rijbewijs mag aanvragen of eerst medisch gekeurd moet worden. Dit gebeurt op basis van de door u gegeven antwoorden. Vervolgens ontvangt u hierover een brief. Wordt u goedgekeurd, dan geven zij de Gezondheidsverklaring af. U kunt pas een nieuw rijbewijs aanvragen als u de brief met de Gezondheidsverklaring van het CBR hebt gekregen.

Medische keuring

Bent u verwezen naar een arts? Vraag dan uw huisarts wie u kan keuren. Uw huisarts doet dit meestal niet zelf, maar kan u wel een arts aanraden. U kunt ook op internet zoeken naar een keuringsarts. Wij kunnen u geen namen of adresgegevens geven van een arts. U moet deze arts zelf zoeken. Vraag eventueel een familielid om hulp.

Rijbewijs vrachtwagen of bus duurt langer

Vraagt u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus aan, dan moet u medisch gekeurd worden. Daarom duurt het langer voordat u uw rijbewijs hebt. Dit kan soms tot 16 weken na de keuring duren. Begin daarom op tijd met het vernieuwen van uw rijbewijs.

Een rijbewijs is 10 jaar geldig. Er zijn uitzonderingen:

 • Een rijbewijs voor vrachtwagen of bus is 5 jaar geldig.
 • U bent tussen de 65 en 70 jaar: rijbewijs geldig tot 75e verjaardag.
 • U bent ouder dan 70 jaar: 5 jaar geldig.
 • U bent medisch gekeurd vanwege een lichamelijke of geestelijke beperking: korter dan 10 jaar geldig, tot het moment dat u weer geschikt bent om te rijden.

Aanvullende informatie

Soorten rijbewijs

 • autorijbewijs (B)
 • rijbewijs auto met aanhanger (BE, B+)
 • brommerrijbewijs (AM)
 • motorrijbewijs (categorie A1, A2, A)
 • vrachtwagenrijbewijs (C, C1, CE, C1E)
 • busrijbewijs (D, D1, D1E, DE)
 • trekkerrijbewijs (T)

Categorie T op het rijbewijs

U moet in het bezit zijn van een rijbewijs categorie T wanneer u (vanaf 16 jaar) een LBT of MMBS bestuurt op de openbare weg.

 • U moet examen doen om het T-rijbewijs te halen.
 • Houders van het B-rijbewijs hebben maximaal 10 jaar om in het bezit te komen van de categorie T. Bij de periodieke vernieuwing krijgt u de categorie T er automatisch bij. Dit voorkomt dat u kosten maakt.
 • Toekomstige houders van het C-rijbewijs mogen ná 1 juli 2015 een LBT of MMBS besturen. De categorie T krijgt u er dan automatisch bij.

Bromfietsrijbewijs

Wil je een bromfietsrijbewijs halen? Dan doe je eerst theorie-examen (Tip: doe dit twee maand voor je 16de). Ben je geslaagd dan kun je rijles nemen bij een rijschool. Je legt het praktijkexamen af bij het CBR. Met een geldig Nederlands autorijbewijs of motorrijbewijs heb je geen apart rijbewijs bromfiets nodig.

Militair rijbewijs

Een militair rijbewijs is bedoeld als rijvaardigheidsbewijs binnen de militaire organisatie en is niet algemeen geldig. Omwisselen is niet meer mogelijk, maar u kunt op de gebruikelijke manier een rijbewijs aanvragen.

Goed om te weten

ls uw rijbewijs is verlopen, hoeft u niet opnieuw rijexamen te doen. U kunt uw rijbewijs altijd weer aanvragen. Houdt u er wel rekening mee dat u strafbaar bent als u met een verlopen rijbewijs rijdt. Ook moet u uw autoverzekering in kennis stellen als u rijdt met een verlopen rijbewijs.

Vervanging

Is uw rijbewijs beschadigd of onleesbaar, dan moet u het vervangen. U doet dit persoonlijk bij de gemeente.

Vermissing

Is uw rijbewijs gestolen of u bent het kwijtgeraakt, dan kunt u een nieuwe aanvragen. U hoeft niet meer naar de politie om aangifte te doen van vermissing. U kunt direct uw vermissing doorgeven bij de gemeente of de RDW. Vervolgens kunt u bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen. U kunt er ook voor kiezen de diefstal of vermissing te laten registreren zonder een nieuwe aanvraag te doen.

Direct de vermissing van uw rijbewijs regelen

Bij de gemeente: Vul het formulier vermissingsverklaring in:

Vermissingsverklaring

U hebt hiervoor DigiD inloggegevens nodig.
Let op: uw rijbewijs is niet direct als vermist geregistreerd. De eerstvolgende werkdag verwerkt de gemeente uw vermissingsverklaring.

Bij de RDW: Ga naar de website van de RDW en meld daar de vermissing van uw rijbewijs. U hebt hiervoor DigiD inloggegevens nodig. Let op: uw rijbewijs wordt direct als vermist geregistreerd. Neem de bevestigingsbrief mee als u een nieuw rijbewijs aanvraagt.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Met een buitenlands rijbewijs kunt u maar een bepaalde periode in Nederland blijven rijden. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben. Op de website van het RDW vindt u informatie of u uw rijbewijs kunt omwisselen.

Donorregister

Bent u 18 jaar of ouder? Dan krijgt u aan de balie informatie over het donorregister.

Lees ook

Wilt u meer weten over het rijbewijs, kijk dan op onderstaande websites:

Hebt u gevonden wat u zocht?