Vraag uw paspoort of identiteitskaart op tijd aan!
Misschien heeft u het al gehoord in het nieuws. Het wordt de komende tijd druk met aanvragen voor een paspoort of identiteitskaart. We noemen dit de paspoortpiek.  Heeft u reisplannen? Vraag dan ruim een maand van tevoren uw paspoort of identiteitskaart aan. Zo weet u zeker dat u het op tijd in huis heeft. Kijk voor meer informatie over de paspoortpiek bij “Veelgestelde vragen”.

Het paspoort is een reisdocument, waarmee u over de hele wereld kunt reizen. Daarnaast is het een document waarmee u zich in Nederland kunt identificeren. Vanaf 14 jaar is iedereen dat verplicht. Een paspoort vraagt u persoonlijk aan. Dit geldt ook voor kinderen.

Paspoort aanvragen

Het paspoort vraagt u aan in de gemeente waar u staat ingeschreven. Dit kan alleen op afspraak.

Afspraak maken aanvragen paspoort

Paspoort kwijt of gestolen

Lees op de pagina Paspoort/ID, kwijt of gestolen wat u moet doen als uw paspoort vermist is.

Wat moet ik meenemen?

  • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn, ook als deze zijn verlopen
  • Pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link)
  • Bankpas (geen creditcard)

Jonger dan 18 jaar

  • Jezelf
  • Alle reisdocumenten die in je bezit zijn, ook als deze zijn verlopen
  • Pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link)
  • Formulier toestemming reisdocument minderjarige en identiteitsbewijs van iedere ouder die het gezag over jou heeft. Lees meer informatie op de pagina toestemming reisdocument minderjarige. Hier kan je ook het formulier downloaden.
  • Bankpas (geen creditcard)

Kosten

ProductPrijs 2024
Paspoort voor 18 jaar en ouder€ 83,85
Paspoort jonger dan 18 jaar€ 63,40
Zakenpaspoort 18 jaar en ouder€ 83,85
Zakenpaspoort en 2e paspoort tot 18 jaar€ 63,40
Tweede paspoort (2 jaar geldig)€ 83,85
Vreemdeling-, vluchtelingenpaspoort (5 jaar geldig)€ 63,40
Spoedtoeslag

€ 57,05

Paspoort ophalen

Zeven werkdagen ná de dag van de aanvraag kunt u het paspoort ophalen. Dit kan alleen op afspraak.

Spoedaanvraag

U kunt een paspoort ook met spoed aanvragen. Doe dit vóór 13.45 uur, u kunt het paspoort dan de volgende werkdag na 11.00 uur ophalen. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Reizen met kinderen

Als een kind met één ouder of met (een) andere volwassene(n) naar het buitenland reist, kan dat oponthoud geven bij de grenscontrole. Om te zorgen voor een snellere grenscontrole kunt u op de website van de Rijksoverheid(externe link) het formulier 'toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland' downloaden. U kunt hier de Engelse versie(externe link) ook downloaden.

Meer informatie vindt u op de website van de Koninklijke Marechaussee(externe link).

Veelgestelde vragen paspoortpiek

Wat betekent paspoortpiek?

Met paspoortpiek bedoelen we de periode waarin het erg druk is met aanvragen voor nieuwe paspoorten of identiteitskaarten.

Waarom is het nu zo druk?

Paspoorten en identiteitskaarten waren in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig. Daarvoor waren ze 5 jaar geldig. Dat betekent dat het 5 jaar (tussen 2019 en 2024) heel rustig is geweest met aanvragen. Omdat nu de eerste paspoorten en identiteitskaarten na 10 jaar zijn verlopen, verwachten we veel meer aanvragen.

Hoe lang duurt de paspoortpiek?

Die start in 2024 en duurt tot en met 2028.

Wanneer wordt het druk?

Het is nu al drukker. Meestal is het in het voorjaar altijd druk met aanvragen. Die extra drukte verwachten we helemaal tijdens de paspoortpiek.

Wat merk ik hiervan?

Het kan zijn dat het langer duurt voor u bij ons terecht kunt. Wij proberen ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk last heeft van de drukte. Zorg dat u op tijd een afspraak maakt.

Kan ik bij lange wachttijden een aanvraag doen in een andere gemeente?

Nee. Inwoners van Nederland kunnen alleen bij de eigen gemeente een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Voor Nederlanders die in het buitenland wonen gelden andere regels, die staan op rijksoverheid.nl/aanvragen-paspoort-of-id-kaart-buitenland(externe link).

Kan ik een document met spoed aanvragen?

U kunt een document met spoed aanvragen, hier betaalt u € 57,05 extra voor. In de paspoortpiek is het wel moeilijker u met spoed in te plannen. Als u het document echt met spoed nodig heeft, neem dan contact met ons op. Wij kijken dan naar de mogelijkheden.

Kan ik door de paspoortpiek een noodpaspoort aanvragen?

Lange wachttijden voor een aanvraag is geen reden om een noodpaspoort aan te vragen. Voor het aanvragen van een noodpaspoort gelden voorwaarden zoals staat op rijksoverheid.nl/noodpaspoort(externe link).

Kan de geldigheid van mijn document verlengd worden?

Nee, het is niet mogelijk om de geldigheid van een paspoort of identiteitskaart te verlengen. U vraagt een nieuw document aan, al wordt dat vaak “verlengen” genoemd.

Aanvullende informatie

Geldigheid

Een paspoort vanaf 18 jaar is 10 jaar geldig. Ben je jonger dan 18 dan is het paspoort 5 jaar geldig.

Noodpaspoort

Lukt het niet om op tijd een paspoort te krijgen? Lees meer informatie over een noodpaspoort op de website van de Koninklijke Marechaussee(externe link).

Reisdocumenten voor niet-Nederlanders

Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? U heeft dan soms recht op een vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort.

Zakenpaspoort

Reist u veel waardoor u veel stempels in uw paspoort krijgt? Het kan dan gebeuren dat uw paspoort vol raakt en u een nieuw paspoort moet aanvragen terwijl het oude nog geldig is. Om dat te voorkomen is het mogelijk een zakenpaspoort aan te vragen. Dat is een gewoon paspoort, maar het heeft meer bladzijden voor het plaatsen van stempels.

Visum

Reist u naar het buitenland, dan heeft u voor sommige landen ook een visum nodig. Informeer hiernaar bij een reisbureau of de ambassade of het consulaat van het land waar u naartoe wilt.

Goed om te weten

Bent u 18 jaar of ouder? Dan krijgt u bij de balie informatie over het donorregister.

Geldigheid paspoort in buitenland

Wilt u weten hoe lang uw paspoort geldig moet zijn voor het land waar u naartoe gaat? Of welke veiligheidsrisico's er in dat land zijn? Op nederlandwereldwijd.nl/reisadvies(externe link) leest u alle informatie hierover.

Heeft u gevonden wat u zocht?