Nu gebruiken we meestal nog aardgas voor verwarming en warm water. Aardgas raakt op, het is niet goed voor het klimaat en de prijzen rijzen de pan uit. Hoog tijd om gas te besparen. In 2050 moet heel Nederland aardgasvrij zijn, dus ook Doetinchem. Samen met inwoners willen we buurt voor buurt een plan maken om dat te bereiken. Via de nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van wat er bij u in de buurt speelt en wat u kunt doen.

Nieuwsbrief 2 - Romantische buurt Zuid en Kleurrijke buurt op weg naar aardgasvrij

Waar staan we nu?

Met alle betrokken partijen werken we de meest kansrijke warmteoplossingen uit tot een plan. We hebben de buurt in kaart gebracht: wat weten we van de buurt, van de woningen en van de inwoners? Ook keken we naar verschillende manieren om huizen te verwarmen zonder aardgas. De meest kansrijke optie schetsen we verder uit. 
Wat in ieder geval opvalt is dat een warmtenet niet haalbaar is. Een warmtenet is een gezamenlijke oplossing waarbij huizen van 1 grote warmtebron gebruik maken. Er is in deze buurten geen grote warmtebron beschikbaar waar we gebruik van kunnen maken. Ook is het financieel niet aantrekkelijk om via een warmtebedrijf een gezamenlijke warmtebron aan te schaffen, zoals een buurtwarmtepomp. Het aanleggen van de leidingen voor zo’n oplossing is erg prijzig. En, omdat de huizen in uw buurt al goed geïsoleerd zijn, koopt een gemiddeld huishouden relatief weinig warmte van het warmtebedrijf. Het warmtebedrijf zal in zo’n geval de prijs van warmte opschroeven om geen verlies te draaien. Al met al maakt dat een collectief warmtenet niet haalbaar. Daarom moeten we van huis tot huis bekijken wat de beste manier van verwarmen is.

Komende tijd voeren we gesprekken met netbeheerder Liander. Als ieder huis bijvoorbeeld elektrisch gaat verwarmen, dan betekent dat iets voor het stroomnet. Daar moeten we het met Liander over hebben. Ook werken we verder aan een plan om inwoners zo goed mogelijk te betrekken. Waar vindt u informatie? Wanneer kunt u aansluiten bij bijeenkomsten of bij aan-de-slag sessies? Concrete data en locaties zijn nu nog niet bekend. Zodra wij meer informatie voor u hebben, hoort u zeker weer van ons.

Lees meer over de eerste meedenkgroep-bijeenkomsten

Via de uitnodigingsbrief en tijdens de buurtbijeenkomst hebben we bewoners uit de beide buurten gevraagd of ze willen meedenken met de gemeente over het aardgasvrij wonen. Met enthousiaste bewoners die zich hiervoor hebben opgegeven vormen we meedenkgroepen. Op bijvoorbeeld het thema ‘technische oplossingen’ of op ’betaalbaarheid’. Wilt u zich ook aanmelden voor de meedenkgroep? Dat kan altijd, via aardgasvrij@doetinchem.nl

Eerste werksessie 31 jan 2023

In de eerste werksessie hebben we de buurtanalyse besproken en getoetst. En, allerlei vragen verzameld die leven bij de bewoners in deze buurten. Met name gericht op de techniek en financiering van warmteoplossingen en het betrekken van alle bewoners van de buurten.

Tweede werksessie 25 april 2023

Tijdens de tweede werksessie gingen de meedenkers in gesprek aan de hand van twee voorbeelden van woningen in de buurten. De voorbeelden toonden de huidige situatie van de woningen en mogelijke aardgasvrij-oplossingen. Per oplossing stond er een voorbeeldberekening bij van investeringen en besparingen op de energierekening. In de bijeenkomst gaven we uitleg over de opties en hoe de berekeningen tot stand kwamen. Ook bespraken we verschillende variaties zoals "wat als ik wel al zonnepanelen heb" of "wat als mijn CV ketel nog niet aan vernieuwing toe is". Voorafgaand aan deze sessie bezochten we een paar woningen om de voorbeelden zo realistisch mogelijk te laten zijn. Wat we gezien en besproken hebben is input voor informatiebrochures over de verschillende woningtypes. Deze werken we nu verder uit en u ontvangt deze in het najaar.

Wat als uw cv-ketel stuk gaat na 1 jan 2026?

U heeft misschien al gehoord of gelezen dat de overheid plannen heeft om vanaf 2026 de aanschaf van een hybride warmtepomp te verplichten als uw cv-ketel stuk gaat. In de kamerbrief van minister De Jonge van 1 mei 2023(externe link) legt hij uit hoe het plan voor nieuwe verwarmingssystemen vanaf 2026 eruit gaat zien. 

Hoe werkt verwarmen met een hybride warmtepomp? De buitenunit komt in de tuin, of op het dak van je huis of aanbouw. Hij is iets groter dan een airco. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht. In de binnenunit wordt de warmte van de buitenunit afgegeven aan je verwarming. De binnenunit hangt naast de ketel en is ongeveer half zo groot als de ketel. De cv-ketel springt bij op hele koude dagen en bij gebruik van warm water.

Heel kort samengevat betekent dit voor u dat als uw cv-ketel stuk gaat na 1 januari 2026, u minimaal een hybride warmtepomp + een nieuwe cv-ketel moet aanschaffen. Daarmee bespaart u zo’n 60% aardgas en daarmee dalen de CO2 uitstoot en uw energiekosten. 

Hoe werkt verwarmen met een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit? De buitenunit staat in de tuin, of op het dak van je huis of aanbouw. Hij is iets groter dan een airco. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht. In de binnenunit wordt de warmte van de buitenunit onder druk nog warmer gemaakt. Vervolgens wordt die afgegeven aan je verwarming en aan het  voorraadvat voor warm water. In de binnenunit  zit ook een voorraadvat voor warm water.

De huizen in de Romantische buurt Zuid en Kleurrijke buurt zijn relatief nieuw en daardoor al goed geïsoleerd. De kans is groot dat uw huis al vrijwel helemaal geschikt is om in één keer over te stappen op volledig aardgasvrij in plaats van eerst een nieuwe cv-ketel + hybride warmtepomp te kopen. Doorgerekend op de lange termijn (15 jaar) kan het zelfs goedkoper zijn om gelijk op een volledige warmtepomp over te stappen. We zetten in de brochures over de verschillende woningtypes beide opties naast elkaar, zodat u daar wat inzicht in krijgt. 
 
Denk dus nu alvast goed na over wat u zou willen als uw cv-ketel vervangen moet worden, dan bent u goed voorbereid en hoeft u niet halsoverkop te beslissen.

Vanaf 2023 ook subsidie voor één isolatiemaatregel

Bent u bezig met het verduurzamen van uw woning? Dan kunt u daar subsidie voor aanvragen, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Sinds 1 jan 2023 zijn er een paar aanpassingen in de ISDE:

  • Nu ook subsidie voor één isolatiemaatregel
  • Andere berekening m2 voor glas
  • Meer tijd voor een subsidieaanvraag
  • Groter vermogen warmtepompen

Lees er alles over op rvo.nl/isdewatwijzigtervanaf2023(externe link).

Uw huis verduurzamen

Wilt u uw huis nu al verduurzamen en zo op energiekosten besparen? Welk alternatief voor aardgas het ook gaat worden, er zijn maatregelen die u altijd ‘zonder spijt’ kunt nemen. Goede tips vindt u op de websites van energieloketachterhoek.nl(externe link) en milieucentraal.nl(externe link). Ook de hulptroepen op de pagina Hulptroepen duurzaamheid kunnen u op weg helpen.

Koplopers

Heeft u de eerste stappen in het verduurzamen van uw woning al gezet? Of bent u dat op korte termijn van plan? En, zou u het leuk vinden om uw buurtgenoten te laten weten en zien hoe u dat heeft aangepakt? Meld u dan via aardgasvrij@doetinchem.nl.

Vragen over aardgasvrij?

Heeft u een vragen of opmerkingen? Dan kunt u terecht bij aardgasvrij@doetinchem.nl.

Nieuwsbrief 1 - Romantische buurt Zuid en Kleurrijke buurt naar aardgasvrij

We starten met het maken van een plan in uw buurt

We zijn gestart in de Kleurrijke buurt en de Romantische buurt Zuid in Dichteren. Beide buurten zijn relatief nieuw en de woningen vaak al goed geïsoleerd. Dat scheelt, want isoleren is stap 1 op weg naar aardgasvrij. De volgende stap is kijken welk alternatief voor aardgas betaalbaar en duurzaam is. Samen met inwoners, belangenorganisaties, energiecoöperaties, de netbeheerder en woningcorporaties maken we hier een buurtuitvoeringsplan voor. In dit plan geven we antwoord op de vraag: ‘Hoe gaat deze wijk ervoor zorgen dat het uiterlijk in 2050 aardgasvrij is?’ Niet gemakkelijk, want er komt veel bij kijken. Het plan is uiterlijk begin 2024 klaar. Wij hopen hierbij ook op uw inbreng!

Meedenken over de nieuwe manier van verwarmen via bijeenkomst(en) en vragenlijst

De eerste stappen voor het samen nadenken hierover zijn al gezet. Op dinsdag 15 november 2022 zat Waterrijk om 19.30 uur vol met ongeveer 70 inwoners uit de Kleurrijke buurt en de Romantische buurt Zuid voor de eerste buurtbijeenkomst over de weg naar aardgasvrij. Online keek nog een handjevol mensen mee. 
Wethouder Rens Steintjes trapte de avond af. Daarna nam Aleida Verheus van De WarmteTransitieMakers de aanwezige inwoners mee in de reis naar aardgasvrij. Ze legde uit waarom we deze weg moeten afleggen, waarom deze buurten als eerste opgepakt worden, welke duurzame alternatieven er zijn voor aardgas en hoe die weg er ongeveer uit gaat zien. Tussendoor konden mensen vragen stellen en hun mening geven.

Inwoners kregen ook de mogelijkheid te reageren via een vragenlijst

Ook ontvingen inwoners een brief met een vragenlijst over hun wensen en voorkeuren. Wij bedanken iedereen voor het invullen van deze vragenlijst. Uw reactie is erg waardevol.  

Samen werken we aan een plan voor de wijk

De nadrukkelijke vraag vanuit gemeente Doetinchem is om dit traject samen met bewoners af te leggen. Wij verzoeken u daarom vriendelijk mee te denken tijdens de verschillende mogelijkheden die daarvoor georganiseerd worden of tussentijds via aardgasvrij@doetinchem.nl.
Wilt u de opgenomen bijeenkomst terugkijken? Deze kunt u opvragen via aardgasvrij@doetinchem.nl

Ongeveer 70 bezoekers zitten klaar in de zaal van Waterrijk voor de start van de buurtbijeenkomst.

Blijf betrokken bij de nieuwe manier van verwarmen voor uw wijk

Met alle betrokken partijen werken we aan een plan voor een nieuwe manier van verwarmen. Hierbij gebruiken we de informatie die we vanuit inwoners hebben ontvangen. Vervolgens nodigen we alle inwoners uit voor een informatiebijeenkomst om het voorstel te bespreken. Ook kunt u vaker een vragenlijst verwachten waarin we uw mening/ideeën ophalen. Ook via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Wilt u actiever betrokken zijn? Dat kan als koploper of in een meedenkgroep!

Koplopers

Heeft u de eerste stappen in het verduurzamen van uw woning al gezet? Of bent u dat op korte termijn van plan? En, zou u het leuk vinden om uw buurtgenoten te laten weten en zien hoe u dat heeft aangepakt? Meld u dan via aardgasvrij@doetinchem.nl.

Meedenkgroepen per thema

Met enthousiaste bewoners die graag willen meedenken vormen we meedenkgroepen. Op bijvoorbeeld het thema technische oplossingen of op ’betaalbaarheid’. Of misschien vindt u het leuk om bezoeken aan goede voorbeelden te organiseren? U kunt zich inzetten op een manier waar u enthousiast van wordt. Meld u aan via aardgasvrij@doetinchem.nl.

U kunt nu al stappen zetten om uw huis te verduurzamen

Wat kunt u nu zelf al doen om uw huis te verduurzamen en zo op energiekosten te besparen? Welk alternatief voor aardgas het ook gaat worden, er zijn maatregelen die u altijd ‘zonder spijt’ kunt nemen. Goede tips vindt u op de websites van Agem(externe link) en Milieu Centraal(externe link). Ook de hulptroepen duurzaamheid kunnen u op weg helpen.

Voor vragen kunt u bij ons terecht

Heeft u vragen? Mail dan naar aardgasvrij@doetinchem.nl of bellen met (0314) 377 377.