Gelukkig staat u niet alleen als u duurzamer wilt leven. Er zijn volop hulptroepen beschikbaar:

Energieloket Achterhoek

Kijk bij Energieloket Achterhoek(externe link), hét energieloket van de 9 Achterhoekse gemeenten, voor hulp bij energie besparen of opwekken. Zij bieden volop informatie over energiebesparing, en een gratis telefonisch energieadvies. Ook voor subsidies en leningen kun je bij het energieloket terecht.

Energiecoöperatie Duurzaam Doetinchem

Zelf geen plek voor zonnepanelen op uw dak? Word dan lid van Energiecoöperatie Duurzaam Doetinchem(externe link). Die realiseert collectief zonne-installaties op bedrijfsdaken of daken van maatschappelijke organisaties. Dit is zo populair dat er inmiddels een wachtlijst is.

Coöperatie Zonneklaar

Voor mensen zonder geschikt eigen dak is ook Coöperatie Zonneklaar(externe link) interessant. De coöperatie legt collectief zonnepanelen in een park in Doetinchem. Meedoen betekent een stap dichterbij een energieneutraal Doetinchem.

RepairCafé Doetinchem

Bezoek het Repair Café Doetinchem(externe link), elke donderdag van 13.30 - 16.30 uur in de Stadswerkplaats van Laborijn. Daar helpen handige vrijwilligers u bij de reparatie van apparaten en kleding. Zo krijgen producten een mooi tweede leven.

Buur Maakt Natuur

Doe mee aan Buur Maakt Natuur(externe link), en realiseer als burger meer natuur in de gemeente Doetinchem. De stichting gebruikt donaties om landbouwgrond op te kopen en om te vormen tot biodiverse natuurgebieden. 

Kringloop Actief

Bezoek Kringloop Actief Doetinchem(externe link) en gun producten een mooi tweede leven. De medewerkers repareren de producten of frissen ze op, zodat ze verkocht kunnen worden in de winkel op Gildenstraat 43. Zo bereiden de medewerkers zich voor op de arbeidsmarkt. 

Achterhoekse Energiebeweging

De Achterhoekse Energiebeweging is de naam voor de samenwerking van én voor iedereen die bijdraagt aan een energie neutrale Achterhoek. Begonnen door acht gemeenten onder de naam Akkoord van Groenlo, met als doel het aanjagen en verbinden van mooie initiatieven. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een beweging in de regio. Er zijn al veel prachtige initiatieven (groot en klein) ontstaan.

Wilt u ook uw steentje bijdragen? Bij Achterhoekse Energiebeweging kunt u naast inspiratie ook terecht voor het aanvragen van de stimuleringssubsidie “Ideeënnest”. Deze subsidie geeft een vliegende start of boost aan uw initiatief. Hoe dat in zijn werk gaat staat op de website achterhoekseenergiebeweging.nl(externe link)

Een energie neutrale Achterhoek, daar zorgen we samen voor. Komt u ook in beweging?

Duurzaam slopen

Koop uw tweedehands bouwmaterialen bij Bergevoet Doetinchem B.V.(externe link). Dit bedrijf sloopt op een duurzame manier en streeft ernaar dat zoveel mogelijk materialen geschikt zijn voor hergebruik. Ook particulieren kunnen tegen een aantrekkelijke prijs balken, dakbedekking of deuren en ramen aanschaffen.

Duurzaam leven met Caroline

De Doetinchemse Caroline Smeets was al een paar keer klimaatburgemeester van de stad. Op haar website carolinesmeets.com(externe link), via YouTube en Instagram deelt ze tips waarmee u - zonder dat het ingewikkeld is of veel tijd kost - duurzamer kunt leven. Zij ervaart: het maken van kleine stapjes zorgt voor grote en bovenal leuke veranderingen.

Zelf ideeën?

Hebt u zelf ideeën voor verdere verduurzaming en kan de gemeente daarbij helpen? Helpt u of uw organisatie de inwoners van Doetinchem met verduurzamen, en wilt u hier vermeld worden als hulptroep? Mail dan naar duurzaam@doetinchem.nl.

Terug naar de startpagina Doetinchem duurzaam

Hebt u gevonden wat u zocht?