Leningen, subsidies en acties duurzaamheid
Veel mensen willen duurzamer wonen, leven en bewegen. Dat zien we ook in Doetinchem. Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zetten stappen richting een duurzamer Doetinchem.
Maatregelen om uw huis of bedrijf te verduurzamen zijn vaak niet goedkoop. Net als de Rijksoverheid en provincie biedt gemeente Doetinchem leningen en subsidies aan om u net dat financiële steuntje te geven. Hieronder vindt u een overzicht van leningen, subsidies en andere acties die u kunnen helpen verduurzamen.
Voor leningen en subsidies gelden voorwaarden. Ook kan het zo zijn dat ze maar een bepaalde periode beschikbaar zijn.
Regelingen voor inwoners
Ik heb een huurwoning
Huurt u een woning? Huurt u een woning? Dan kunt of mag u misschien niet zelf grote maatregelen nemen om te verduurzamen. U kunt wel bekijken hoe uw energieverbruik in elkaar zit en of u soms minder kunt verbruiken.
Subsidies
- Koppel het regenwater af van het riool met behulp van afkoppelsubsidie. Lees hierover meer op buha.nl/afkoppelsubsidie(externe link).
Ga in gesprek met uw verhuurder. Er zijn verschillende subsidies voor verhuurders.
- Wilt u verduurzamen of energie besparen in huis? Kijk op de website van rvo.nl of uw verhuurder recht heeft op de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)(externe link)
Advies en inzicht/tips van een expert
Vraag een gratis Energiecoach(externe link) via de website van Energieloket Achterhoek aan. Deze geeft u tips om energie te besparen. En helpt u met het installeren van energiebesparende maatregelen in uw huis.
Inspiratie
Uw huis verduurzamen? Ontdek wat er allemaal kan in de Belevingswoning in Schöneveld(externe link).
Ik heb een koopwoning
Subsidies
- Wilt u verduurzamen of energie besparen in huis? Bekijk dan de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)(externe link) op de website van RVO.
- Koppel het regenwater af van het riool met de afkoppelsubsidie(externe link) via Buha.
Lening
Op de website van Agem kunt u meer lezen over de Toekomstbestendig Wonen Lening(externe link).
Advies en inzicht/ tips van een expert
Onderstaande verwijzingen vindt u op de website van Agem.
- Het woningverbeterplan(externe link) voor huizen van vóór 1976.
- Wilt u weten wat voor uw specifieke woning of probleem de beste oplossing is? Kijk op energieloketachterhoek.nl/adviseur(externe link) en laat een adviseur meekijken tijdens een bezoek aan huis.
- Stel specifieke vragen over energiebesparing aan een adviseur tijdens het telefonisch informatiegesprek(externe link) bij het Energieloket Achterhoek.
- Vraag een gratis Energiecoach(externe link) op de website van Energieloket Achterhoek aan. Deze geeft u tips om energie te besparen. En helpt u met het installeren van energiebesparende maatregelen in uw huis.
Inspiratie
- Neem een kijkje op de pagina Achterhoekse Duurzame Huizenroute. Daar vindt u andere duurzame huizen in de Achterhoek.
- Uw huis verduurzamen? Ontdek wat er allemaal kan in de Belevingswoning in Schöneveld(externe link).
Ik ben lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE)
Subsidies
- Wilt u samen met uw VVE het appartementencomplex verduurzamen? Bekijk dan de regeling op rvo.nl/Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE)(externe link).
- Ga aardgasvrij en sluit uw appartementencomplex aan op het warmtenet met de Stimuleringsregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH). Deze is te vinden op rvo.nl(externe link).
Lening
Nationaalwarmtefonds.nl(externe link) biedt een energiebespaarlening aan voor VvE’s die willen verduurzamen. Uw VvE heeft keuze uit meer dan 30 maatregelen.
Ik heb of wil een (elektrische) auto
Wilt u een nieuwe of tweedehands elektrische auto kopen? Bekijk dan rijksoverheid.nl/Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)(externe link).
Overig
- Controleer uw bandenspanning en pomp uw banden bij één van de gratis Slimme Bandenpompen in Doetinchem.
- Wilt u weten waar openbare laadpalen staan? Bekijk dan de pagina laadpalen voor elektrische auto's.
- Huur een deelauto via de websites greenwheels.nl(externe link), snappcar.nl(externe link), mywheels.nl(externe link) en lynkco.com(externe link). Medewerkers van het Graafschap College kunnen ook een deelauto huren via gaon.nl(externe link).
Welke acties zijn er in mijn wijk?
- Wijkaanpak Bomen- en Vogelbuurt op energieloketachterhoek.nl(externe link): Ook organiseren in uw buurt? Neem contact op met het Achterhoeks Energieloket.
- Romantische buurt en Kleurrijke buurt aardgasvrij
- energieloketachterhoek.nl/subsidieregeling buurtaanpak Overstegen-West (externe link)
Regelingen voor ondernemers
Ik wil mijn bedrijfspand/ of productieproces verduurzamen
Subsidies
- Bekijk de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)(externe link) op de website van rvo.nl.
Ik heb een bedrijf dat energiezuinig is of wil investeren in duurzame energie
- Op de website rvo.nl/Energie-investeringsaftrek (EIA)(externe link) leest u hoe u 45,5% van de investeringskosten kunt aftrekken van de winst.
- Investeert u in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel? Op de website rvo.nl/milieu-investeringsaftrek (MIA) of Willekeurige afschrijving milieu-inversteringen (Vamil)(externe link) staat daarvoor een regeling. U kunt ervan gebruikmaken als het bedrijfsfmiddel op de milieulijst staat.
Inzicht
- De gratis energiescan van op de website achterhoekonderneemtduurzaam.nl(externe link): een uitgebreid advies over hoe u energie kunt besparen of hoe u kunt verduurzamen. Een adviseur of specialist komt bij u langs.
Hulp?
- Een kant-en-klare businesscase waarin jij ziet óf en, zo ja,hoe het interessant is om van uw dak een zonnedak te maken. Bekijk de website agem.nl/zonnigebedrijven(externe link).
- Ook op de website van energieloketachterhoek.nl/stimuleringslening kleine en micro ondernemingen gemeente Doetinchem(externe link).
Ik heb een landbouwbedrijf /ik ben agrariër
- Bekijk de website agem.nl/zon op erf(externe link): Van boerenbedrijf naar Zonneboer.
Ik verhuur één of meer woning(en)
- Wilt u verduurzamen of energie besparen in huis? Kijk op rvo.nl/nvesteringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)(externe link) of uw verhuurder recht heeft op de Investeringssubsidie Duurzame Energie.
- Ga aardgasvrij en sluit uw woning aan op het warmtenet. Bekijk daarvoor rvo.nl/Stimuleringsregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH)(externe link).
- Kijk op rvo.nl(externe link) of u in aanmerking komt voor de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH).
Ik heb een duurzaam project of wil er een starten
- Het bng.nl/Duurzaamheidsfonds(externe link) financiert zakelijke projecten die een bijdrage leveren aan een toekomstbestendige, energie neutralere samenleving.
- Op rvo/nl/subsidie Hernieuwbare Energietransitie + (HER+)(externe link) staat informatie voor projecten die zorgen voor minder CO2 in 2030.
- Subsidie voor een haalbaarheidsstudie, milieustudie of een vergelijkbare studie is te vinden op de website rvo.nl/ Regeling Topsector Energie (TSE) Industrie studies(externe link).
Ik wil een bedrijfsauto of vrachtauto kopen
- Informatie over het kopen of financial-leasen van een uitstootvrije bedrijfsauto vindt u op rvo.nl/subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's(externe link).
- Voor het kopen of financial-leasen van een uitstootvrije vrachtauto is het handig om de website rvo.nl/Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks(externe link) te bekijken.
- De subsidie voor duurzame vrachtauto’s via Provincie Gelderland is te vinden op gelderland.nl/duurzame vrachtauto's(externe link).
Ik heb een bouwbedrijf
- Voor uitstootvrije bouwmachines, of het ombouwen van bouwwerktuigen: bekijk de website rvo.nl/subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)(externe link).
Regelingen voor maatschappelijke doelgroepen
Ik wil mijn accommodatie verduurzamen
- Bekijk de Stimuleringslening non-profit organisaties op energieloketachterhoek.nl(externe link) voor bijvoorbeeld een warmtepomp, LED-verlichting of zonnepanelen.
- Investeert u in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel? Op de website rvo.nl/milieu-investeringsaftrek (MIA) of Willekeurige afschrijving milieu-inversteringen (Vamil)(externe link) staat daarvoor een regeling. U kunt ervan gebruikmaken als het bedrijfsfmiddel op de milieulijst staat.
- Het bng.nlduurzaamheidsfonds(externe link) financiert zakelijke projecten die een bijdrage leveren aan een toekomstbestendige, energie neutralere samenleving.
Woningcorporaties
- Ga aardgasvrij en sluit uw woning aan op het warmtenet. Bekijk daarvoor rvo.nl/Stimuleringsregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH)(externe link).
Sportaccommodaties
- De stimuleringsregeling voor de bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA) staat op dus-i.nl/subsidies/stimulering-bouw-en-onderhoud-sportaccommodaties.(externe link)
Gemeenschapsvoorziening (bijvoorbeeld een dorpshuis)
Wilt u uw gemeenschapsvoorziening aanpassen? Of van een bestaande ruimte een gemeenschapsvoorziening maken? Dan kunt u vanuit de subsidie Leefbaarheid, aanpassingen gemeenschapsvoorziening meer subsidie krijgen wanneer u de plannen duurzaam uitvoert. Bekijk daarvoor de website gelderland.nl(externe link).