Leerplicht
Alle kinderen en jongeren hebben recht op ontwikkeling. Om goed voorbereid te zijn op de toekomst is het belangrijk om onderwijs te volgen. Hiermee worden de kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot.
Leerplicht en kwalificatieplicht
Alle kinderen die in Nederland verblijven hebben recht op onderwijs. Ouder(s)/verzorger(s) moeten ervoor zorgen dat hun kind staat ingeschreven op een erkende school. Dit is beschreven in de Leerplichtwet 1969.
Kinderen zijn leerplichtig van 5 tot 16 jaar
Veel kinderen gaan met 4 jaar naar een basisschool. Ze zijn dan nog niet leerplichtig. De leerplicht gaat in op de eerste dag van de maand nadat het kind 5 jaar is geworden en eindigt aan het einde van het schooljaar waarin het 16 jaar is geworden.
Jongeren zijn kwalificatieplichtig van 16 tot 18 jaar
Na het schooljaar waarin de jongere 16 jaar is geworden, is de jongere kwalificatieplichtig als deze nog geen startkwalificatie heeft behaald. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger. De kwalificatieplicht geldt tot de 18e verjaardag.
Dit geldt niet voor jongeren die naar het Praktijkonderwijs gaan of naar het Voortgezet Speciaal Onderwijs en uitstroomprofiel dagbesteding of arbeidsmarkt hebben.
Soms zijn er omstandigheden of problemen die leiden tot schoolverzuim of zelfs tot schooluitval. De leerplichtambtenaar ondersteunt en begeleidt dan kinderen, jongeren en hun ouder(s)/verzorger(s) om de weg terug naar school te vinden.
Jongeren tussen de 18 en 23 jaar
Jongeren tussen de 18 en 23 jaar vallen niet meer onder de Leerplichtwet. Toch zien wij graag dat deze jongeren ook de school verlaten met een startkwalificatie. Een startkwalificatie vergroot namelijk de kansen op de arbeidsmarkt. In onze regio werken scholen en gemeenten samen met het Doorstroompunt (RMC).
Een consulent Doorstroompunt kan helpen bij het vinden van een passende opleiding, werk of een combinatie hiervan. Neem gerust contact met hen op! Op de website lerenwerkt.nu vindt u de contactgegevens.