Het vervoer van kinderen naar en van school is op de eerste plaats een taak van de ouders en verzorgers. Bij sommige kinderen zorgt de gemeente voor een vervoersvoorziening of vergoeding. Bijvoorbeeld wanneer een kind een lichamelijke of verstandelijke beperking heeft en daardoor niet zelfstandig naar school kan gaan. Of als de basisschool van de gewenste geloofs- of levensovertuiging ver weg ligt.

Wanneer kunt u leerlingenvervoer aanvragen?

Leerlingenvervoer is er voor leerlingen die door hun beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen. De leerling volgt:

  • basisonderwijs van de gewenste levens- of geloofsovertuiging
  • speciaal basisonderwijs
  • speciaal onderwijs
  • voortgezet onderwijs of voortgezet speciaal onderwijs

Leerlingen kunnen gebruik maken van een vorm van leerlingenvervoer als hun school verder dan 6 kilometer van huis is. Binnen de grens van 6 kilometer wordt er niet vervoerd, of kunt u geen vergoeding krijgen. Het leerlingenvervoer of de vergoeding is voor de dichtstbijzijnde passende school. Voor het aanvragen van leerlingenvervoer heeft u een DigiD code nodig.

DigiD linkLeerlingenvervoer voor schooljaar 2023-2024 aanvragen

Volgt de leerling basisonderwijs? Dan betaalt u mogelijk een eigen bijdrage. Lees meer informatie op de pagina eigen bijdrage leerlingenvervoer.

Soorten vervoer

Er zijn verschillende soorten vervoer. Wij stimuleren de zelfstandigheid van de leerling. Wij kijken daarom welke vorm van vervoer passend is voor de leerling.

Wat heeft u nodig?

Het hangt van het soort vervoer af welke bijlagen u nodig heeft. Verzamel de juiste gegevens en bijlagen voordat u leerlingenvervoer aanvraagt. Zet de bestanden alvast klaar op uw computer. U heeft om de aanvraag digitaal in te vullen een DigiD inlogcode en de gegevens van de leerling nodig. Meer informatie leest u op de pagina soorten leerlingenvervoer.

Wat kunt u van ons verwachten?

Wij beoordelen uw aanvraag. Heeft u niet de juiste of genoeg bijlagen meegestuurd? Dan duurt het langer voordat wij een besluit nemen. Hebben wij genoeg informatie om een besluit te nemen? Dan laten wij u binnen acht weken ons besluit weten. Het kan ook zijn dat wij besluiten dat u een andere vergoeding krijgt dan dat u heeft aangevraagd.

Wilt u twee adressen doorgeven?

Wilt u de leerling vanaf een ander adres laten ophalen of afzetten? Dan mag u een tweede adres doorgeven. Dit kan alleen:

  • Als het tweede adres op dezelfde route ligt.
  • Als dit op vaste dagen is.
  • Na goedkeuring door de gemeente. Stuur hiervoor een mail naar leerlingvervoer@doetinchem.nl.

Het aanvraagformulier invullen lukt niet?

Lukt het u niet om het aanvraagformulier in te vullen? Of heeft u problemen met het toevoegen van de bijlagen? In beide gevallen kunt u contact opnemen met de medewerker leerlingenvervoer van gemeente Doetinchem, telefoonnummer (0314) 377 377.

Zelfstandigheid van uw kind

Wij gunnen elk kind de mogelijkheid om zelfstandig te leren reizen. Daarom hebben wij enkele trajecten ingekocht bij MEE. Medewerkers van MEE kunnen uw kind stapsgewijs trainen om zelfstandig te leren deelnemen aan het verkeer. Hier heb je je hele leven plezier van! Kijk voor meer informatie op de website van MEE(externe link). Wilt u uw kind aanmelden voor MEE op Weg? Mail dan naar leerlingvervoer@doetinchem.nl.

Heeft u gevonden wat u zocht?