Wonen in Iseldoks is wonen in een wereldse woonwijk aan de Oude IJssel. In deze woonwijk, op steenworp afstand van de binnenstad van Doetinchem, komen 300 woningen. Iseldoks bestaat uit vijf verschillende doks (deelgebieden) die bij elkaar horen.

De bouwstijl en identiteit van de wijken passen bij het karakter van Doetinchem: stads en modern, maar tegelijk kalm, rustig en sociaal. Met altijd de ruimte en de rust om u heen en de beweging van de stad voelbaar dichtbij. De haven, de grachtwoningen, de oude loskraan en de aanlegplaatsen van boten benadrukken het historisch karakter van het gebied. 

Historische havenkraan terug op Iseldoks

Op dit moment werkt Dusseldorp hard aan de openbare ruimte op het Schippersdok. Dit is een bijzonder deel van Iseldoks omdat dit dok zich op een eiland bevindt. Op de noordelijke punt van het eiland hebben we een unieke blikvanger: een historische havenkraan. De kraan stond vroeger ook al aan de Oude IJssel en werd gebruikt voor het laden en lossen van schepen. Wopereis Staalbouw BV restaureerde de havenkraan. Op 18 en 19 maart 2024 kreeg de historische havenkraan een ereplek in Doetinchem. In onderstaande video ziet u hoe de kraan werd geplaatst.  

De plaatsing van de havenkraan

Vijf doks

De vijf doks van project Iseldoks liggen tussen de C. Missetstraat, het spoor en de Oude IJssel. Een gebied waarin het water een belangrijke rol speelt. Dit is straks te zien door de gracht en de haven die onderdeel zijn van de wijk. 

De bouw van Iseldoks startte in 2018 in het zuidelijk deel van het plangebied (bij het spoor). De bouw is nu ongeveer halverwege. Dok 4 (Havenkwartier), Dok 3 (Nieuwe Haven) en Dok 2 zuid (Zuidkade) zijn gebouwd en bewoond. De planning voor de overige doks staat hieronder. 

Planning

 1. Momenteel bezig: Bouw Schippersdok (dok 5) -

  Begin 2023 is ontwikkelaar Ter Steege gestart met de aanleg van het Schippersdok. In het voorjaar van 2024 is de kop van het eiland afgemaakt en de historische havenkraan geplaatst. De bouw van de rest van het Schippersdok duurt nog tot het voorjaar van 2025.

  Kijk voor meer informatie op iseldoksschippersdok.nl.

 2. Momenteel bezig: Bouw Stadsdok

  In januari 2024 is ontwikkelaar Klaassen Groep gestart met de bouw van het Stadsdok. De bouw loopt voorspoedig en eind 2024 zal het hoogste punt worden bereikt. Begin 2026 zal Stadsdok worden opgeleverd aan haar bewoners.

  Kijk voor meer informatie op stadsdok.nl.

 3. Nog te doen: Bouw Noordkade

  Ontwikkelaar Ter Steege gaat aan de slag met de bouw van het laatste deel van Iseldoks: Noordkade. De verkoop van dit dok start eind 2024 en afhankelijk van de verkoop zal de bouwstart voor eind 2025 gepland zijn.

  Kijk voor meer informatie op iseldoksnoordkade.nl.

Doknieuws 

In de nieuwsbrief leest u over de laatste ontwikkelingen op Iseldoks. Wilt u de nieuwsbrief in uw mailbox ontvangen? Stuur dan een e-mail naar iseldoks@doetinchem.nl.

Nieuwsbrief 22 juli 2024

Woensdag 19 juni was een feestelijk moment voor de toekomstige bewoners van Stadsdok. Klaassen Groep vierde namelijk met de bewoners de start van de bouw van 45 appartementen en 16 stadsvilla’s. De verkoop ging hard, op het moment van het uitkomen van deze nieuwsbrief staan er nog maar 2 appartementen en 1 stadsvilla in de verkoop.

De bouw gaat voorspoedig. Op dit moment is de half verdiepte parkeergarage onder de appartementen al klaar. Ook is gestart met de vloer van de tweede verdieping van de appartementen. Rond de kerstperiode wordt verwacht dat ze het hoogste punt bereiken. Naar verwachting wordt het Stadsdok begin 2026 opgeleverd aan haar bewoners.

De voorbereidingen voor de 16 stadsvilla’s zijn inmiddels ook gestart. De bouwwerkzaamheden hiervan starten na de vakantieperiode. In het plan is ook ruimte voor horeca van ruim 300 m2.

Zou u een geveltuintje willen beheren?

Van bewoners krijgen we wel eens de vraag of zij een geveltuintje mogen aanleggen. Een geveltuintje is een smalle strook met groen, van ongeveer 30 cm breed, direct tegen de gevel van een woning. Wij denken dat geveltuintjes een mooie toevoeging kunnen zijn voor de wijk Iseldoks. Want meer groen zorgt voor meer sfeer en beleving, meer biodiversiteit en meer verkoeling. Daarom willen we graag polsen of er bewoners zijn die het wel zien zitten om zo’n tuintje te beheren.

Het onderhoud van een geveltuintje

Het tuintje dat u eventueel gaat beheren kan direct voor uw eigen woning liggen. Maar het kan ook een tuintje zijn iets verderop in de straat, bijvoorbeeld voor een trap. Gemeente Doetinchem zorgt voor de aanleg van het geveltuintje. Vervolgens moet het tuintje worden onderhouden. Dat betekent: 

 • water geven wanneer nodig
 • onkruid verwijderen 
 • eventueel wat bijsnoeien

U kunt het tuintje alleen beheren, maar met een groepje bewoners is natuurlijk ook leuk.

Laat u het ons weten als u mee wilt doen?

Stuur dan een e-mail naar iseldoks@doetinchem.nl. We hopen dit najaar al een aantal geveltuintjes te kunnen aanleggen.

Start aanleg bruggen en gracht

Van september 2024 tot april 2025 werken we aan het aanleggen van de gracht en de plaatsing van de laatste twee bruggen.

Als alles volgens plan verloopt start Dusseldorp Infra met Meerdink Bruggen half september met de plaatsing van de zuidelijke brug bij dok 4 (Havenkwartier). Tegelijk met de plaatsing van de zuidelijke brug begint ook het ontgraven van de gracht en het plaatsen van de vlonders bij het Schippersdok. Het deel van de gracht tussen de middelste brug (Meerpaal) en dok 4 (Havenkwartier) is naar verwachting eind december klaar.

Na de feestdagen, begin januari, wordt de middelste brug geplaatst. Vanaf januari tot april wordt het noordelijk deel van de gracht aangelegd. Begin mei 2025 is de gracht helemaal klaar en kan hij worden opengesteld. Bij alle werkzaamheden geldt wel dat we afhankelijk zijn van goede weersomstandigheden.

De top is bijna bereikt!

De bouw van het eiland Schippersdok vordert snel. Inmiddels is de top bereikt van de appartementsgebouwen Havenmeester en Brugwachter. Het middelste appartementengebouw IJsseltoren, torent inmiddels hoog boven het maaiveld uit. Terwijl de steigers verdwijnen van de stadsvilla’s aan de toekomstige gracht en ook de contouren van de Brugwachter van achter de steigers zichtbaar worden, komen er op de IJsseltoren nog twee etages bij. Ter Steege verwacht de bouw in het voorjaar van 2025 op te kunnen leveren.

Start ontwikkeling laatste bouwfase: Noordkade

Het is vanaf nu mogelijk om u als geïnteresseerde in te schrijven voor het laatste bouwplan van Iseldoks: Noordkade!

Ter Steege, die op dit moment ook het Schippersdok ontwikkelt, zal dit laatste plan gaan realiseren. De verkoop start eind dit jaar en afhankelijk van de verkoop zal de bouwstart voor eind 2025 gepland zijn.

Voorinschrijven kan op de website iseldoksnoordkade.nl.
 

Nieuwsbrief 7 juni 2023

In deze nieuwsbrief leest u over de laatste ontwikkelingen op Iseldoks. Lees snel verder en u bent weer helemaal bij.

Bouw Schippersdok officieel van start

Eind maart vierden de ontwikkelaar, kopers en gemeentemedewerkers de start van de bouw van Schippersdok. Wethouder Ingrid Lambregts en ontwikkelaar Hans Ter Steege knipten een lint door bij de brug naar het eiland. Inmiddels is de bouw op het eiland in volle gang.

Er komen 19 grachtwoningen en 42 appartementen op Schippersdok. Daarnaast vormt het straks een mooie omgeving waar alle inwoners van Doetinchem van kunnen genieten: groene oevers, een historisch schip om te bekijken en een gerestaureerde loskraan waarbij je kunt zitten en genieten van het uitzicht op de Oude IJssel.

Met het inrichten van de kop van het eiland met de historische kraan starten we in september. In oktober wordt de zuidelijke brug (ter hoogte van het Havenkwartier) aangelegd. In het najaar van 2024 worden de woningen op Schippersdok opgeleverd.

'Steengoed Benutten': € 500.000,- subsidie voor Schippersdok

De bouw van het Schippersdok kan rekenen op € 500.000,- subsidie van Provincie Gelderland. De subsidie wordt verstrekt in het kader van het programma ‘Steengoed Benutten’. Met dit programma pakt de provincie (dreigende) leegstand aan op beeldbepalende locaties in Gelderse steden en dorpen en worden woningbouwprojecten versneld. Het zorgt voor een mooie, leefbare en economisch aantrekkelijke leefomgeving. De nieuwe woningen moeten eind 2023 worden opgeleverd.

Lees meer over de aanpak gelderland.nl/steengoedbenutten.

Belangstelling vanuit Den Haag

Begin mei waren Tweede Kamerleden Peter de Groot en Erik Haverkort op bezoek. Ze spraken met onze bestuurders over de bouwopgave in de Achterhoek en brachten daarbij een bezoek aan Iseldoks.

Buitenruimte zuidelijk deel Iseldoks klaar

De buitenruimte van het zuidelijke deel van Iseldoks is inmiddels klaar: het Havenkwartier (dok 4), Nieuwe Haven (dok 3) en Zuidkade (dok 2 zuid). Het beheer en onderhoud hiervan is overgedragen aan Buha B.V. Zij beheren alle openbare ruimte van de gemeente.

Heeft u vragen over het beheer en onderhoud in dit gebied? Neem dan rechtstreeks contact op met Buha. Voor meer informatie en contactgegevens kijkt u op buha.nl.

Nieuwsbrief 14 december 2022

In deze nieuwsbrief leest u over de laatste ontwikkelingen op Iseldoks. Graag informeren wij u over de plannen voor dok 1. En ook rondom het Schippersdok (dok 5) is er van alles te vertellen. Lees snel verder en u bent weer helemaal bij.

Klaassen groep ontwikkelt stadsdok (dok 1)

Projectontwikkelaar Klaassen Groep gaat het deel van Iseldoks ontwikkelen dat het dichtst bij het centrum ligt (dok 1). Het dok krijgt de naam ‘Stadsdok’. Er is ruimte voor 45 luxere appartementen en 16 stadswoningen.

Grachtenpanden en eigentijdse villa’s

De 45 appartementen komen in een markant gebouw met de uitstraling van verschillende grachtenpanden. Alle appartementen kijken uit over het water. De 16 stadsvilla’s krijgen een eigentijdse, industriële uitstraling met verschillende kapconstructies. Op de kop van het dok, aan de kant van de molen, komt plek voor daghoreca.

Start verkoop en bouw

De verkoop van de woningen en appartementen start in februari 2023. Als in het voorjaar 70% van de woningen is verkocht, start de aannemer na de bouwvak van 2023 met de bouw.

Ontwikkelingen in de openbare ruimte

De projectontwikkelaar heeft dok Zuidkade inmiddels helemaal opgeleverd. Afgelopen maanden werkte Dusseldorp Infra aan de inrichting van de openbare ruimte. Het gaat om het deel van de Handelskade tot aan de kruising met de C. Missetstraat en de Melkweg. Er zijn parkeerplaatsen voor Zuidkade aangelegd en de Meerpaal werd ingericht. Komende winter wordt ook groen aangebracht op de Meerpaal. Dit groen komt in de plantvakken waar nu tijdelijk gras is ingezaaid.

Kade langs zuidkade (dok 2 zuid) bijna klaar

Dusseldorp werkt momenteel aan de aanleg van de kadewand langs het deze zomer opgeleverde Zuidkade. Begin december werd daarvoor het beton gestort. Zodra de kadewand klaar is, wordt de tijdelijke betrating voor de woningen verwijderd. Dan wordt ook meteen de definitieve bestrating gelegd. Als de weersomstandigheden meezitten is alles eind deze winter helemaal klaar.

Brug naar schippersdok

Heeft u het al gezien? De eerste brug ligt op zijn plek! Deze verbindt het vasteland straks met het eiland Schippersdok. De brug is volledig ter plaatse gebouwd. Een sterk staaltje vakwerk! De enige onderdelen die op een andere plek gemaakt werden, zijn de leuningen. Deze ‘hoofdbrug’ is bedoeld voor autoverkeer. Daarnaast komen er nog twee fiets-/voetgangersbruggen.

En heeft u de Iseldoks visjes in de leuningen al ontdekt?

Werkzaamheden schippersdok van start (dok 5)

De werkzaamheden aan het Schippersdok (dok 5) zijn begonnen. De aannemer maakt het terrein bouwrijp en de eerste nutsvoorziening (stroom) is al naar het eiland gebracht. Het terrein is afgezet met bouwhekken en de bouw start in januari.

Werkzaamheden

De eerste maanden van het jaar is de aannemer vooral bezig met grondwerk. Dit als voorbereiding op de aanleg van de parkeerkelder en de fundering van de woongebouwen. Daarvoor is het nodig om grondwater weg te pompen (bemalen). Dit bemalen start halverwege februari.

Waterzuivering

Het weggepompte grondwater moeten we zuiveren omdat er PFAS in zit. Daarna mogen we het schone water lozen in de Oude IJssel. Voor het zuiveren komt begin volgend jaar een zuiveringsinstallatie op de plek waar dok 2 noord (Noordkade) is gepland. Het bemalen voor de bouw en het zuiveren van het grondwater duurt tot aan de bouwvak in 2023. Daarna is de fundering van de bebouwing klaar en kan de bouw van de woningen beginnen. Eind 2024 is het Schippersdok klaar voor bewoning. Meer informatie over PFAS vindt u op rivm.nl/pfas.

Nieuwsbrief 13 juli 2022

In deze nieuwsbrief leest u over de laatste ontwikkelingen op Iseldoks. Graag informeren wij u over de voltooiing van Iseldoks Zuidkade. En ook langs de toekomstige gracht zijn volop ontwikkelingen. Lees snel verder en u bent weer helemaal bij.

De kade krijgt vorm

Dusseldorp Infra werkt hard aan de aanleg van de kade op Iseldoks. De contouren van de kade krijgen meer vorm. De bestrating ligt erin, het eerste baksteen metselwerk en de trappen zijn klaar. Leuk om te vermelden is dat dit betonwerk ter plekke wordt gemaakt. Het wordt dus niet voorbereid in de fabriek. Echt handwerk!

Nog geen verbinding met Oude IJssel

Na de bouwvak wordt gestart met het ontgraven van de haven. Voorlopig kan er nog geen verbinding worden gemaakt met de Oude IJssel. Hiervoor moeten eerst de woningen op het Schippersdok (het eiland) gereed zijn. Anders kan de stabiliteit tijdens de bouw niet worden gewaarborgd. 

Water in de haven

Ondanks dat er voorlopig nog geen bootjes in de haven kunnen aanleggen, komt er eind van dit jaar wel water in de haven. Door middel van een aantal tijdelijke buizen onder water naar de Oude IJssel wordt de haven voorzien van vers water, zodat de waterkwaliteit op peil blijft. 

Aanlegplaatsen

Heeft u eerder aangegeven interesse te hebben in een aanlegplaats? Dan kunt u erop rekenen dat wij er bij u op terug zodra dit aan de orde is. De procedure voor de uitgifte van aanlegplaatsen wordt te zijner tijd opgestart.

Oplevering woningen zuidkade deze zomer

De nieuwbouw in Zuidkade (dok 2 zuid) is nagenoeg gereed. De projectontwikkelaar is bezig met de laatste werkzaamheden aan het binnenterrein. De eerste woningen worden nog voor de bouwvak opgeleverd. De rest volgt na de bouwvak. Dan wordt ook de Handelskade definitief ingericht: de weg, stoep en parkeerplaatsen worden aangelegd.

Tijdelijke inrichting Meerpaal

De Meerpaal, de weg tussen De Nieuwe Haven (dok 3) en Zuidkade (dok 2 zuid), wordt nog niet aangelegd. Hiermee moet worden gewacht tot de centrale brug naar het Schippersdok klaar is. Er zijn inmiddels al wel ondergrondse containers geplaatst voor het huisvuil.

Bestrating gracht

Direct aan de gracht ligt nu tijdelijke bestrating, Er is nog niet bekend wanneer hier de kade wordt gerealiseerd en de definitieve bestrating wordt aangebracht. 

start bouw brug naar schippersdok

Na de zomer start Dusseldorp Infra met de aanleg van de meest noordelijke brug op Iseldoks (het dichtst bij het centrum). Het is één van drie bruggen die het vasteland straks verbinden met het Schippersdok. De brug loopt van de toekomstige straat Dukdalf (tussen dok 1 en dok 2 noord) naar het Schippersdok en wordt geschikt voor gemotoriseerd verkeer. 

Bouw Schippersdok

De brug wordt nu alvast aangelegd zodat hiervan gebruik kan worden gemaakt door bouwverkeer. Ook de nutsvoorzieningen worden via de brug naar het Schippersdok ontsloten. Naar verwachting is de brug eind dit jaar klaar voor gebruik. Begin 2023 wordt gestart met de bouw van het Schippersdok. 

Restauratie historische havenkraan

Op het meest noordelijke puntje van het Schippersdok (het eiland) komt een historische havenkraan. Het gaat om een met de hand aangedreven hijskraan gemaakt net na de Tweede Wereldoorlog. De kraan bestaat uit een mast en een beweegbare giek. Dit type ‘laadboom’ werd vroeger gebruikt op schepen en op scheepswerven.

Timmerfabriek Agterhof

Voor zover bekend stond deze havenkraan vroeger op het terrein van de voormalige houthandel annex timmerfabriek Agterhof. Hij stond aan de zuidkant van de Oude IJssel, ongeveer honderd meter ten westen van de Rivierstraat.

3D model

De afgelopen tijd is er door Wopereis gewerkt aan de restauratie van de kraan. Een vierdejaars student werktuigbouwkunde en stagiair bij Wopereis hield zich hiermee bezig. De kraan was beschadigd en niet meer helemaal compleet. Daarom is er eerst een 3D model gemaakt. Op basis daarvan heeft de student missende of beschadigde onderdelen nagemaakt. Dat gebeurde op zo authentiek mogelijke wijze en op ware grootte.

De kraan is klaar

De kraan is inmiddels helemaal klaar. Wanneer hij op het Schippersdok wordt geplaatst is nog niet bekend.

Document

Begin 2018 is het zogeheten inrichtingsplan openbare ruimte vastgesteld.Dit zijn tekeningen waarop te zien is hoe de openbare ruimte wordt ingericht. Bijvoorbeeld de globale locatie van de bomen, welke bestrating en waar komen de parkeerplaatsen in Iseldoks.

Op de situatietekening ziet u de ligging van ieder dok.

Contact

Heeft u vragen over Iseldoks? Neem contact op met ons projectteam via (0314) 377 377 of iseldoks@doetinchem.nl. Het laatste nieuws over Iseldoks leest u ook op Facebook en X.