Hout stoken
Het binnen stoken van hout wordt door veel mensen gezien als gezellig. Maar hout stoken is ook ongezond: voor uzelf, voor uw gezin en voor uw buren. De verbranding van hout zorgt voor rookgassen en stof. Deze stoffen blijven voor een groot deel in huis hangen of gaan buiten via ventilatieroosters bij buren naar binnen. Stookt u hout? Dan bent u verantwoordelijk voor het afvoeren van de rookgassen die vrijkomen zonder dat hier veel overlast door ontstaat. Kijk op atlasleefomgeving.nl/stookwijzer, hier krijgt u advies op basis van uw postcode.
Klachten over het stoken
U stookt en krijgt een klacht van een buurtbewoner, wat moet u doen? Als goede buur is het verstandig het gesprek aan te gaan en te kijken welke mogelijkheden er zijn om de overlast op te lossen. Steekt u de kachel altijd goed aan? Zijn er andere manieren om rookontwikkeling tegen te gaan? Het is belangrijk om hierover informatie te lezen:
- Stookwijzer: de Stookwijzer geeft advies op basis van uw postcode. U kunt uw postcode invullen op atlasleefomgeving.nl/stookwijzer.
- RIVM: U kunt uzelf ook aanmelden voor het stookalert via rivm.nl. Dan krijgt u een e-mail wanneer het weer in een bepaalde provincie niet geschikt is voor houtstook.
Handhaving
Handhaving op het gebied van hout stoken is lastig. Er zijn geen landelijke regels of wetten om als gemeente goed te kunnen optreden tegen de overlast van houtstook. Zolang nieuw landelijk beleid uitblijft, kan gemeente Doetinchem niet handhavend optreden.
Overlast van houtstook
Heeft u last van houtstook in uw buurt? U heeft twee mogelijkheden om de overlastsituatie op te lossen:
- U gaat in gesprek met de stoker, of
- U meldt het bij de gemeente en doet een beroep op de bestaande wet- en regelgeving. Melden heeft alleen nut als de (geur)overlast in de woning zo ernstig is dat gemeentelijke toezichthouders op eenvoudige wijze de klacht kunnen zien of ruiken.
Juist omdat handhaven op het gebied van het stoken van hout lastig is, adviseren we u altijd eerst zelf in gesprek te gaan met de stoker. Een goed gesprek kan genoeg zijn om de overlast te beëindigen of tot een minimum te beperken.