Als u een hond heeft, betaalt u hondenbelasting. Meld uw hond aan bij de gemeente. U krijgt dan een aanslag hondenbelasting. De gemeente controleert regelmatig op hondenbezit. Heeft u een of meer honden en heeft u geen aangifte gedaan, dan kan de gemeente u alsnog een aanslag sturen.

Hoeveel hondenbelasting u betaalt, ligt aan het aantal honden dat u heeft. Geef daarom een verandering in het aantal honden dat u heeft door.
Er kunnen verschillende redenen zijn om een wijziging door te geven:

  • u heeft een hond gekocht
  • u heeft een hond verkocht
  • uw hond is overleden

Uw hond aan- of afmelden

Regel dit bij de digitale belastingbalie. U komt eerst op de startpagina. Hier moet u inloggen met uw DigiD om vervolgens uw hond aan of af te melden.

DigiD linkhond aan- of afmelden

Als u een hond afmeldt, heeft u misschien een bewijsstuk van de dierenarts of koper ontvangen. Voeg deze aan de melding toe. Een bewijsstuk kan zijn:

  • een euthanasieverklaring
  • een crematiebewijs
  • een verkoopbewijs

Wilt u aan- of afmelden zonder bewijsstuk neem dan contact met ons op. Na de afmelding wordt uw aanslag verminderd. U ontvangt hier geen gewijzigde aanslag van.

Tarieven hondenbelasting 2022
U betaalt voor detarief
1e hond€ 26,16
2e hond€ 39,24
3e hond€ 52,32
4e hond€ 65,40
5e hond€ 78,48
6e hond en elke volgende hond€ 91,56
Het tarief voor een geregistreerde kennel is€ 150,48

Goed om te weten

Hondenbelasting is een algemeen dekkingsmiddel. Dit betekent dat de gemeente niet verplicht is de opbrengst te besteden aan bijvoorbeeld hondenuitlaatplaatsen of het opruimen van hondenpoep.

Vrijstelling

In sommige gevallen kan vrijstelling van hondenbelasting worden verleend. Het gaat dan bijvoorbeeld om een puppy, jonger dan drie maanden die samen met de moederhond gehouden wordt, honden in een asiel of een blindengeleidehond. U leest hierover meer in artikel 3 van de Verordening hondenbelasting 2022(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?