Tegemoetkoming energiekosten

De prijzen van energie zijn de afgelopen maanden hard gestegen. Hierdoor zijn veel huishoudens honderden euro’s extra kwijt aan de energierekening. Het rijk zet een aantal maatregelen in zoals bijvoorbeeld het energieplafond. Dat ziet iedereen terug op de energierekening. Voor huishoudens met een laag inkomen is er een extra tegemoetkoming in de energiekosten, de energietoeslag.

Energietoeslag 2023

De wet 'eenmalige energietoeslag 2023' is inmiddels aangenomen. Hierdoor krijgen huishoudens met een laag inkomen in 2023 opnieuw energietoeslag. De hoogte van de energietoeslag 2023 is voor inwoners van de gemeente Doetinchem € 800,- (eenmalig per huishouden).

Waarom is de energietoeslag 2023 € 800,- voor inwoners van gemeente Doetinchem?

Gemeenten hadden de mogelijkheid om de energietoeslag van 2022 te verhogen met een bedrag van € 500,-. Dit om de eerste maanden van 2023 te overbruggen. Gemeente Doetinchem heeft hiervoor gekozen. Iedereen die recht had op de energietoeslag 2022, heeft in totaal € 1.800,- ontvangen. De energietoeslag 2023 is daarom € 500,- lager. Dus € 800,- in plaats van € 1.300,-.

Wij hebben de energietoeslag 2023 zo veel mogelijk automatisch uitbetaald

Wij hebben dit gedaan in de volgende situaties:

 • U ontving op 1 november 2023 een uitkering van Laborijn.
 • U heeft de energietoeslag 2022 ontvangen en wij hebben vastgesteld dat uw inkomen niet is gewijzigd.

De energietoeslag is uitbetaald op het rekeningnummer waarop u de uitkering van Laborijn ontvangt of de energietoeslag 2022 heeft ontvangen. 

U heeft van ons een brief gekregen wanneer wij uw inkomen niet konden vaststellen

Deze brief heeft u gekregen wanneer u energietoeslag 2022 heeft ontvangen maar wij de energietoeslag 2023 niet automatisch aan u konden uitbetalen. In de brief staat dat u een nieuwe aanvraag kunt indienen wanneer u denkt wel voor de energietoeslag 2023 in aanmerking te komen.

U kunt de energietoeslag 2023 aanvragen

Heeft u een inkomen van maximaal 120% van de bijstandsnorm die voor u geldt? En heeft u de energietoeslag 2023 van € 800,- niet automatisch ontvangen? Dan kunt u de energietoeslag 2023 aanvragen via onderstaand formulier tot en met 30 juni 2024.

Voorwaarden voor de energietoeslag

U heeft recht op de energietoeslag van de gemeente Doetinchem als u:

 • 21 jaar of ouder bent; en
 • in gemeente Doetinchem woont; en
 • een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning heeft; en
 • een huishouden (alleenstaande of gezin) heeft met een inkomen dat niet hoger is dan 120% van de bijstandsnorm die voor u geldt.

Bij de energietoeslag houden we geen rekening met het vermogen.

Komt u in aanmerking voor de toeslag? Dan proberen wij deze binnen 6 weken nadat we uw aanvraag hebben ontvangen uit te betalen.

DigiD linkEnergietoeslag aanvragen

Let op: Bij de aanvraag van de energietoeslag moet u de salaris- of uitkeringsspecificatie van de maand oktober 2023 inleveren. Ook moet u een compleet overzicht aanleveren van al uw bankafschriften van de maanden september en oktober 2023. Daarop moeten al uw inkomensgegevens te zien zijn. De gemeente heeft alleen de inkomsten over deze 2 maanden nodig. Alle uitgaven die op het bankafschrift staan kunt u doorhalen. Deze heeft de gemeente niet nodig voor de beoordeling van de aanvraag energietoeslag. Ook van uw eventuele partner/huisgenoten van 21 jaar en ouder hebben wij deze gegevens nodig.

Tip! Zet de gegevens vast klaar op uw computer. Dan kunt u deze direct meesturen.

Komt u in aanmerking voor de energietoeslag? Dan is de kans groot dat u ook gebruik kunt maken van het Meedoenarrangement. Kijk op meedoenarangement.nl naar het aanbod. U kunt zich ook direct aanmelden voor het Meedoenarrangement.

Heeft u geen computer?

Als u geen computer heeft, kan misschien iemand uit uw familie u helpen. Of iemand bij u uit de buurt of uit uw kennissenkring. Er zijn ook verschillende openbare plekken in de gemeente Doetinchem waar u gebruik kunt maken van een computer. Bijvoorbeeld:

 • De gemeente Doetinchem (Raadhuisstraat 2, Doetinchem)
 • Bibliotheek Doetinchem (IJsselkade 13, Doetinchem)
 • De Trefkuul in Gaanderen (Pelgrimstraat 59A, Gaanderen)

Lukt het u niet zelf om de energietoeslag aan te vragen?

Dan kunt u naar het Formulierencafé. Locaties en tijden leest u op de website van het Buurtplein. Neem het volgende mee naar het formulierencafé:

 • uw DigiD;
 • bankafschriften;
 • of een bankpas om de bankafschriften te downloaden/in te loggen.

De vrijwilligers van het formulierencafé kunnen helpen met het indienen van de aanvraag. Zij gaan er niet over of de energietoeslag ook echt wordt toegekend.

Heeft u vragen over de energietoeslag?

Neem dan contact op met de gemeente. Vraag naar de consulent financiële ondersteuning. De consulenten houden telefonisch spreekuur. U kunt hen op werkdagen bellen van 9.00 tot 10.30 uur. Het telefoonnummer is (0314) 377 377.

Komt u door alle gestegen kosten niet meer uit met uw inkomen?

Het is verstandig om eens kritisch naar alle uitgaven te kijken. Dit is vaak best lastig om te doen. De budgetcoach van het Bureau voor Financiële Ondersteuning van de gemeente Doetinchem kan hierbij meekijken. Samen met u zoekt de budgetcoach naar mogelijkheden om het budget op orde te krijgen en te houden. Ook kan een energiecoach kijken hoe het energieverbruik misschien naar beneden kan.

Iedereen kan gebruik maken van de budgetcoach en energiecoach

Het maakt daarbij niet uit hoe hoog het inkomen is. Wilt u een afspraak met een budget- en/of energiecoach? Neem dan contact op met de consulenten financiële ondersteuning. U kunt hen op werkdagen bellen van 9.00 tot 10.30 uur. Het telefoonnummer is (0314) 377 377.

Wilt u meer informatie over energie? Kijk dan op energieloketachterhoek.nl/snellebespaartips.

Normen energietoeslag

Gezinnen met een inkomen tot netto 120% van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor de energietoeslag.

Normen aanvraag energietoeslag
LeeftijdAlleenstaandSamenwonend
21 tot pensioen gerechtigde leeftijd€ 1.459,94€ 2.085,62
Vanaf pensioen gerechtigde leeftijd€ 1.629,19€ 2.212,32

Bedragen zijn netto, inclusief vakantiegeld (en/of eindejaarsuitkering/dertiende maand). Partner en/of kind alimentatie wordt ook als inkomen gezien. Bedragen gelden vanaf 1 juli 2023.

Heeft u gevonden wat u zocht?