De aarde sparen? Restjes bewaren! Deze tekst staat op een wit bord. Daar onder verschillende soorten groenten en fruit.

Aanleiding

De agrarische sector is een belangrijke economische bedrijfstak in Doetinchem. Hoewel het aantal agrarische bedrijven sinds 2000 is gehalveerd, neemt de bedrijfsgrootte en professionaliteit toe. Er is een dringende noodzaak om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen en te vervangen door plantaardige eiwitbronnen, en om efficiënter om te gaan met reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie.

Ambitie

Vitaal landbouwgebied als fundament voor gezond, lokaal en duurzaam voedsel. Voedsel en landbouw spelen een cruciale rol in de gemeente Doetinchem en in de regio. We streven ernaar om de impact van voedselconsumptie op het milieu te verminderen. We willen een brug slaan tussen stad en platteland, waarbij we streven naar duurzamere voedselketens en een verkleinde ecologische voetafdruk.

We zetten in op het verkleinen van de afstand tussen voedselconsument en producenten en bevorderen een regionale/lokale voedselproductie. Dit draagt niet alleen bij aan een lagere CO2- en stikstofuitstoot, maar ook aan het versterken van de lokale economie en gemeenschap. Daarnaast versterken we hiermee onze groene omgeving en investeren we in de omgevingskwaliteit van onze gemeente. Samenwerking met boeren, producenten, industrie, en lokale initiatieven staat centraal in het realiseren van deze ambitie.

Doetinchem sluit aan bij regionale en nationale strategieën voor duurzame voedselproductie en landbouw. We werken samen met relevante partners zoals Platform Achterhoek Food om verbrede aanpak voor de hele Achterhoek te benutten voor meerdere actuele beleidsthema's zoals gezondheid, landschap & natuur, milieu & ecologie, en ook sociale verbondenheid en cultuur & identiteit. Gezamenlijk werken we aan een veerkrachtige en duurzame voedsel- en landbouwsector in onze gemeente en daarbuiten.

Doelen

  • Communicatie: In 2026 kennen inwoners de samenhang tussen gezond, lokaal en duurzaam voedsel en weten ze waar het verkrijgbaar is.
  • Samenwerking en innovatie: In 2027 is de transitie naar een gezond, lokaal en duurzaam voedselsysteem in gang gezet.

Maatregelen

Voor elke doelstelling heeft de gemeente maatregelen uitgezet om van 2025 tot 2027 aan de doelen te werken. 
Deze zijn hieronder te raadplegen.

1. Communicatie

  • Wij nemen deel aan het provinciale programma ‘Samen Tegen Voedselverspilling’. We ontwikkelen acties om gezond, lokaal en duurzaam voedselgebruik te bevorderen en voedselverspilling tegen te gaan.
  • We zetten het thema voedsel op de communicatiekalender.

2. Samenwerking en innovatie

  • We bekijken welke projecten er zijn over gezond, lokaal en duurzaam eten waarbij we kunnen aansluiten. Samen met Platform Achterhoek Food (PAF) zoeken we naar mogelijkheden om samen te werken aan deze projecten.
  • Vervolgens kijken we hoe we deze samenwerking kunnen versterken.
  • Wij werken waar het kan mee aan particuliere initiatieven gericht op het ontwikkelen van stadslandbouw.

Bijdrage aan SDG's

De gemeente Doetinchem is onderdeel van Regio Achterhoek, die de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties heeft omarmd. Alle doelen en initiatieven voor de circulaire consumentengoederen dragen ook bij aan SDG’s. Hieronder staat aan welke doelen wordt bijgedragen met deze maatregelen.

  • SDG 2 –Geen honger: door meer in te zetten op circulaire landbouw en voedselsystemen, wordt voedselproductie efficiënter en wordt er voedselverspilling tegengegaan.
  • SDG 3 –Goede gezondheid en welzijn: een omgeving waarin minder schadelijke stoffen op het land worden gebruikt, heeft een positief effect op inwoners.
  • SDG 6 –Schoon water en sanitair: door vervuiling op het land te verminderen, vermindert de druk op waterbronnen. Dit draagt bij aan schoon water en sanitair.
  • SDG 9 –Industrie, innovatie en infrastructuur: doordat we in de regio samenwerken op meerdere vlakken ontstaat er kruisbestuiving en is er aandacht voor innovatie.
  • SDG 12 –Verantwoorde consumptie en productie: circulaire landbouw stimuleert de verantwoorde productie van voedsel en beoogt verspilling van voedsel tegen te gaan.
  • SDG 13 –Klimaatactie: circulaire landbouw helpt met de vermindering van CO2 uitstoot d.m.v. een minder hoge veestapel en helpt ook met het bestrijden van de stikstofcrisis door minder mest uit te strooien.
  • SDG 15 –Leven op het land: door de vermindering van schadelijke stoffen die worden gebruikt op het land, en meer biodiversiteit bij bijvoorbeeld natuurinclusieve landbouw, wordt ecologie bevorderd.
  • SDG 17 –Partnerschap om doelstellingen te bereiken: er wordt goed samengewerkt tussen ons als gemeente, bedrijven en inwoners om gezamenlijke doelstellingen te bereiken.