Een verklaring van huwelijksbevoegdheid is een internationaal document dat soms nodig is als u wilt trouwen in het buitenland. Het document verklaart dat u volgens de Nederlandse wet met elkaar mag trouwen. Vraag goed na bij de buitenlandse instantie die uw huwelijk sluit, welke documenten zij van u nodig hebben. De verklaring van huwelijksbevoegdheid kunt u alleen op afspraak aanvragen.

Een verklaring van huwelijksbevoegdheid wordt vaak verward met een bewijs van ongehuwd zijn. Een bewijs van ongehuwd zijn is een verklaring van de gemeente dat u niet getrouwd bent.

Maak afspraak

Verklaring huwelijksbevoegdheid

Voorwaarden:

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • Doetinchem was uw laatste woonplaats voordat u naar het buitenland vertrok.

Meenemen:

  • Geldig identiteitsbewijs van u en uw partner (paspoort of identiteitskaart). Een rijbewijs voldoet niet.
  • Bent u in het buitenland geboren, getrouwd, gescheiden of hebt u in het buitenland gewoond? Dan heeft u originele documenten uit dat land nodig. Deze documenten moeten soms voorzien zijn van een legalisatie. Informatie hierover staat op www.wereldwijd.nl(externe link). Zijn deze documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans opgesteld? Dan moet u de documenten laten vertalen door een beëdigd vertaler. Laat u het document in het buitenland vertalen? Dan moet de vertaling ook voorzien zijn van een legalisatie.
  • Staat u in het buitenland ingeschreven? Dan heeft u ook een bewijs van inschrijving met het adres en een bewijs van ongehuwd zijn nodig.

Let op! Alle documenten moet u origineel aanleveren. Om te bepalen welke documenten nodig zijn, kunt u het beste vooraf met ons bellen. Het telefoonnummer is (0314) 377 377.

Bewijs van ongehuwd zijn

Een bewijs van ongehuwd zijn is een uittreksel basisregistratie personen (BRP) en vraagt u digitaal aan. In het formulier dat u moet invullen kiest u voor het standaard uittreksel met burgerlijke staat en nationaliteit. Wilt u het persoonlijk aanvragen, maak dan een afspraak. Neem uw identiteitsbewijs mee als u persoonlijk langs komt.

Kosten

  • Een verklaring huwelijksbevoegdheid kost €27,50
  • Een bewijs van ongehuwd zijn kost €11,95

Heeft u gevonden wat u zocht?