Een verklaring omtrent gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. U heeft bijvoorbeeld een VOG nodig als u een nieuwe baan krijgt, in het onderwijs gaat werken of bepaalde vergunningen aanvraagt. Uw werkgever of organisatie laat u weten hoe u de VOG aanvraagt. Dit kan schriftelijk of digitaal.

VOG digitaal aanvragen

Vraagt u de VOG digitaal aan? Dan start uw werkgever of organisatie voor u de aanvraag via Dienst Justis(externe link). U hoeft dan geen afspraak te maken bij uw gemeente. U krijgt een e-mail met daarin een aanvraagcode. Met deze code kunt u online inloggen, uw aanvraaggegevens controleren en de aanvraag betalen.

VOG schriftelijk aanvragen

Vraagt een werkgever of organisatie om een schriftelijke aanvraag dan gaat dit via de gemeente waar u staat ingeschreven. Meestal ontvangt u een aanvraagformulier via uw werkgever of organisatie. Anders kunt u het aanvraagformulier(externe link) zelf downloaden. Nadat het aanvraagformulier is ingevuld door de werkgever/organisatie maakt u een afspraak met uw gemeente.

Afspraak maken VOG

De verklaring kost € 41,35

Wat moet ik meenemen?

  • Het aanvraagformulier dat is ingevuld door de werkgever/organisatie
  • Alle documenten die u moet bijvoegen (volgens het aanvraagformulier)
  • Uw identiteitsbewijs

Hoe lang duurt het?

Binnen 1 tot 4 weken ontvangt u bericht van Dienst Justis. Heeft u geen strafblad? Dan krijgt u altijd een VOG. Heeft u wel een strafblad? Bekijk de informatie over de beoordeling van de VOG-aanvraag op de website van Dienst Justis(externe link).

Iemand machtigen

Wanneer u iemand machtigt moet u een machtigingsformulier(externe link) invullen. De gemachtigde persoon neemt het volgende mee naar de afspraak:

  • het ingevulde aanvraagformulier met alle gevraagde documenten
  • uw machtigingsbrief
  • kopie van uw identiteitsbewijs
  • het identiteitsbewijs van de gemachtigde

Goed om te weten

ZZP'er

Bent u zzp'er en heeft u een VOG nodig? Vul dan het aanvraagformulier als volgt in:

  • Bij 1 (invullen door aanvrager): uw eigen gegevens.
  • Bij 2 (invullen door organisatie/instelling die de VOG verlangt) de gegevens van de persoon of organisatie die de VOG van u verlangt.

Emigratie, visum of buitenlandse werkvergunning

Gaat u in het buitenland wonen of vraagt u een visum of buitenlandse werkvergunning aan? Zorg dan voor een officieel document van de ambassade, het consulaat of de betreffende werkgever. In dit document moeten alle gegevens staan die op het aanvraagformulier worden gevraagd.

Heeft u gevonden wat u zocht?