Tijdens een bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld bij het organiseren van een evenement, is het mogelijk om zwak alcoholische drank te verstrekken zonder de officiële drank- en horecavergunning. U kunt een ontheffing aanvragen zoals vermeld in artikel 35 van de Alcoholwet.

Wat moet ik doen?

U dient het verzoek in bij de gemeente waar het feest plaatsvindt. Er kunnen beperkingen en voorschriften worden verbonden aan de ontheffing. Bij het verzoek moet u een kopie van het identiteitsbewijs toevoegen van de persoon die als leidinggevende op de aanvraag staat.

Deze ontheffing staat los van het evenement. Voor het evenement zelf hebt u een evenementenvergunning nodig. Zie hiervoor de pagina over het organiseren van een evenement.

Kosten

De ontheffing kost € 49,35. Bekijk de tarieventabel en de Algemene plaatselijke verordening gemeente Doetinchem 2016(externe link).

Hoe lang duurt het?

Vraag de ontheffing ruim voor het evenement aan. Binnen ongeveer 8 weken krijgt u bericht van de gemeente.

Goed om te weten

Wilt u bij een evenement alcohol verkopen, zoals bier of wijn? Dan moet u een ontheffing aanvragen. U kunt een ontheffing aanvragen als u de organisator van het evenement bent. Een ontheffing wordt voor maximaal 12 aaneengesloten dagen verleend. U mag geen alcohol verkopen aan kinderen jonger dan 18 jaar. Op het evenement mag u geen sterke drank (>15% alcohol) verkopen. Dit mag alleen in horecazaken waar de ondernemer in het bezit is van een drank- en horecavergunning. De persoon die de leiding heeft over het alcohol schenken:

  • is minimaal 21 jaar
  • is van goed gedrag

Wilt u alcohol schenken op een besloten feest? Dan hoeft u geen drank- en horecavergunning of ontheffing aan te vragen. Als cateraar hoeft u geen drank- en horecavergunning of ontheffing aan te vragen voor het schenken van alcoholische dranken tijdens besloten feesten. Voorwaarde is dat het feest plaatsvindt op een door de opdrachtgever bepaalde locatie die normaal voor andere activiteiten wordt gebruikt.

Schenk geen alcohol:

  • tijdens sportactiviteiten
  • tijdens kinderactiviteiten

Gebruik geen alcohol:

  • in het verkeer
  • onder de 18. Vraag bij twijfel altijd om een legitimatiebewijs.

Bedenk dat:

  • overmatig alcoholgebruik de sfeer beïnvloedt. Schenk geen alcohol aan bezoekers die al genoeg op hebben.
  • agressie door alcoholgebruik moet worden voorkomen;
  • alcohol ernstige schade kan toebrengen aan de hersenen.

Meer weten? Bekijk de website www.stiva.nl(externe link).

Wet en Regelgeving

Hebt u gevonden wat u zocht?