De Wehlse Broeklanden is het prachtige buitengebied tussen Doetinchem en Wehl. Een gebied met een gevarieerd landschap waar u een ommetje, lange afstandswandeling of fietstocht kunt maken. U loopt er over lanen, paden en dekzandruggen. Door het grasland, over het erf van boerderijen en langs hagen. En ook voor de kinderen is er het nodige te beleven. Kortom, voor elk wat wils. 

Foto koeien

De aanleg en inrichting van de Wehlse Broeklanden zijn nog volop bezig. Het is een 800 hectare groot gebied waar u straks veel mogelijkheden heeft om te recreëren. Voor jong en oud. Er zijn nu al enkele wandelpaden aangelegd. En de komende jaren komen hier nog vele bij. Maar u kunt straks ook gebruik maken van fietspaden en een ruiter- en skeelerpad. De kinderen kunnen hier de natuur van dichtbij ontdekken. Wat is er nou leuker om waterbeestjes van dichtbij te bekijken of lekker over sloten te springen.

Gebied met geschiedenis 

De Wehlse Broeklanden is een gebied met geschiedenis. Her en der liepen bescheiden voetpaden die later uitgroeiden tot een netwerk van paden. Veel daarvan zijn verdwenen, maar enkele zijn nu nog als wegen herkenbaar. Het gebruik van het gebied hing af van het aanwezige landschap. De lage natte en vruchtbare gebieden werden gebruikt als grasland. Op de hogere plekken kwamen woningen en akkers. Op minder vruchtbare gronden kwamen bossen. De aanwezige dekzandruggen werden gebruikt om paden aan te leggen. De naam Wehlse Broeklanden grijpt terug naar dat vroegere landschap. Het is bedacht door de Oudheidkundige Vereniging Wehl. Het verwijst naar het vroegere broeklandschap: een drassig gebied met heide en moerasbossen. Nu is het voornamelijk weide en akkerland.

Afwisselend landschap

Kenmerkend voor de Wehlse Broeklanden is het afwisselende landschap met hagen, singels en weidsheid, een variatie aan woningen en boerderijen en een uitgebreid netwerk van kronkelende straatjes en grotere wegen. In dit landschap zijn verschillende gebieden te onderscheiden. Elk met een eigen karakter en kenmerken. Ga eens op onderzoek uit en ontdek de verschillen!

De Mussenhorst 

Foto Mussenhorst Doetinchem

De Mussenhorst is het centrale punt in de Wehlse Broeklanden. Een aantal wandelpaden kruist elkaar hier. De gemeente Doetinchem heeft de grond naast de oude boerderij aangekocht en ingericht met kikkerpoelen en een boomgaard. Kleine minikoeien begrazen het terrein. In het terrein zijn wandelpaden uitgemaaid. Maar u bent vrij om het gebied te ontdekken. Zo mag u de appels van de bomen plukken en picknicken waar u wilt. De poelen zijn nog in ontwikkeling. Maar over een paar jaar is dit een geweldige plek om libellen en kikkers te spotten en hopelijk ook enkele bijzondere soorten!

Commissie Wehlse Broeklanden

Er is een commissie Wehlse Broeklanden ingesteld die onder leiding van de gemeente meedenkt met de plannen en ideeën, onderling ervaringen uitwisselt en waarbij ieder vanuit zijn eigen invalshoek bijdraagt aan de uitvoering van de plannen. Deze commissie vervult een adviserende rol richting het college van b&w. De leden bestaan o.a. uit de provincie, het waterschap, gemeente Bronckhorst en Montferland, LTO, / Staatsbosbeheer wijkraad Dichteren / De Huet, dorpsraad Wehl, bewonersvereniging Wehlse Broeklanden, Recreatieschap Achterhoek en Liemers, het Plattelandshuis , IVN/KNNV en de gemeente Doetinchem.

Film van Wehlse Broeklanden

Er is een documentaire gemaakt over de Wehlse Broeklanden door Dick Bulten in de periode 2010 - 2012. Deze film werd gemaakt in opdracht van de gemeente Doetinchem. Als u geïnteresseerd bent in deze film, kunt u contact nemen met de heer R. Langendoen van de gemeente Doetinchem (r.langendoen@doetinchem.nl).

Hebt u gevonden wat u zocht?