De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: de fysieke leefomgeving. Deze nieuwe wet voegt veel wetten samen. Het regelt bijvoorbeeld dat u in 1 keer de regels van de verschillende overheden kunt zien. Dus van gemeenten, waterschappen, provincies en Rijk. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven. De Omgevingswet geldt vanaf 1 januari 2024.

Wat betekent de Omgevingswet voor u?

U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als u plannen heeft om uw huis te verbouwen. Of een evenement wilt organiseren. En ook als u als ondernemer een loods wilt plaatsen naast uw bedrijfspand. U bent dan initiatiefnemer. U moet hiervoor uitzoeken of u een vergunning nodig heeft. Maar het kan ook zijn dat u een melding moet doen. Of informatie moet geven aan de gemeente. Dit zoekt u uit in het Omgevingsloket.

U kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen, als iemand anders iets wil veranderen in uw leefomgeving. U bent dan belanghebbende. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen neerzetten. Of als een bedrijf in de buurt het kantoor wil vergroten.

Wat is nieuw vanaf 1 januari 2024? 

Er is heel veel veranderd door de Omgevingswet. En de informatie vindt u op veel nieuwe plekken. Een aantal belangrijke wijzigingen zijn:

Nieuw omgevingsloket

Op de pagina Omgevingsloket kunt u veel informatie vinden. De overheden zetten daarop de regels die gelden. De gemeente doet dit in het Omgevingsplan. Ook kunt u met een vergunningcheck uitzoeken of u een vergunning nodig heeft. Het omgevingsloket vervangt de websites ruimtelijkeplannen.nl, omgevingsloket online (olo) en activiteiten internetmodule (aim).

Kortere procedure vergunning

De Omgevingswet zorgt ervoor dat de overheid sneller beslist over uw vergunningaanvragen. Een korte procedure is een belangrijk punt in de Omgevingswet. De periode voor beslissen is bij een normale procedure maximaal 8 weken. Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk. Wanneer uw vergunningaanvraag ingewikkeld is, kan het zijn dat uw aanvraag onder een uitgebreide procedure valt. In dat geval is de periode voor beslissen langer.

Leren werken met de Omgevingswet in 2024

In 2024 leren we als gemeente ook nog veel over de Omgevingswet. We hebben wel veel geoefend. Maar, de kans is groot dat we tegen dingen aanlopen die anders gaan dan we verwacht hadden. Het jaar 2024 is een jaar waarin we steeds meer leren. Dat geldt voor inwoners, ondernemers, maar zeker ook voor ons. Hoe goed we ons ook hebben voorbereid, leren doe je vooral ook in de praktijk. Het kan dus zijn dat uw aanvraag toch wat langer duurt dan u en wij van tevoren dachten. Hoewel we ons bewust zijn dat u dit als vervelend kunt ervaren, vragen wij hiervoor uw begrip.

Wilt u meer weten over de Omgevingswet

Kijk dan op de website rijksoverheid.nl/onderwerpen/omgevingswet. Hier vindt u meer algemene informatie over de wet.

Heeft u gevonden wat u zocht?