De oorlog in Oekraïne is uiterst zorgwekkend. Inmiddels zijn al honderdduizenden mensen het land ontvlucht. Het is mooi om te zien dat veel mensen de Oekraïense vluchtelingen (willen) helpen. U kunt hiervoor het beste de beschikbare lokale en landelijke initiatieven gebruiken.
Op de website van de Rijksoverheid(externe link)staat actuele informatie over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor Nederland.
Op deze pagina vind u alle andere beschikbare landelijke en lokale informatie en/of initiatieven.

U kunt vervoerskosten voor de verblijfssticker gedeeltelijk terugkrijgen.

U bent door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en ons gevraagd om de verblijfssticker op te halen. Als u hiervoor vervoerskosten heeft gemaakt zal de gemeente (een gedeelte van de) gemaakte kosten vergoeden. Gebruik voor het terugvragen onderstaande knop.

Vraag uw vervoerskosten terug

Het formulier is in het Nederlands, gebruik een vertaalapplicatie om de tekst naar het Oekraïens te vertalen.

Hulp bieden aan vluchtelingen

Wij vinden het fijn te zien dat er zo veel initiatieven vanuit de samenleving ontstaan om de Oekraïners te helpen. U kunt op verschillende manier helpen. Ons verzoek is om zoveel mogelijk bij bestaande lokale of landelijke initiatieven aan te sluiten.

Waar kan ik kleding en (huishoud)textiel afgeven?

Er is behoefte aan goede herbruikbare kleding en schoenen, handdoeken, theedoeken, dekbedovertrekken en hoeslakens. U kunt deze spullen afgeven bij de Kledingbank in Doetinchem. De ingang is aan de Ambachtstraat 5. Let op: ondergoed, badkleding en sokken/kousen, kussens en dekbedden worden niet ingenomen, tenzij het nieuw is. Dit is vanuit hygiënisch oogpunt.

Meer informatie en de openingstijden vindt u op www.kledingbankdoetinchem.nl(externe link).

Waar kan ik spullen afgeven?

U kunt uw spullen naar de kringloopwinkel Mini Manna brengen. De ingang van de kringloopwinkel is aan de Bilderdijkstraat 2 in Doetinchem. Zijn er meer spullen gebracht dan nodig? Dan kan het zijn dat een deel van de gedoneerde spullen in het kringloopwarenhuis wordt verkocht.

Meer informatie en de openingstijden vindt u op www.minimanna.nl(externe link).

Ik wil vrijwilliger worden, waar kan ik mij aanmelden?

De vrijwilligerscentrale van Buurtplein komt graag met u in contact! U kunt bellen naar (0314) 366 734 of een e-mail sturen naar info@vrijwilligerscentraledoetinchem.nl.

Ik kan helpen als tolk, waar kan ik terecht?

Wij zijn op zoek naar mensen die de Oekraïense, Russische en/of Engelse taal verstaan/spreken en kunnen helpen vertalen! Als u beschikbaar bent om op opvanglocaties, op scholen, of bij andere gelegenheden te tolken dan kunt u bellen naar (0314) 366 734 of een e-mail sturen naar info@vrijwilligerscentraledoetinchem.nl.

Helpen bij een opvanglocatie (opvanglocatie Gaanderen)

Sinds 30 maart vangen we ongeveer 50 vluchtelingen uit Oekraïne op in de opvanglocatie Gaanderen. De opvanglocatie maakt gebruik van de spullen en vrijwilligers via bovenstaande organisaties.

Vluchtelingen in thuisopvang

Voor vragen over thuisopvang en meer, lees ook de meest gestelde vragen en antwoorden van de Rijksoverheid(externe link).

Initiatieven voor hulp en inzameling goederen

De Doetinchemse Uitdaging(externe link) heeft verschillende depots in Doetinchem waar u spullen heen kunt brengen. Zij zorgen ervoor dat spullen uit de hele Achterhoek zo snel mogelijk in Oekraïne komen.

Hebt u een initiatief voor inzamelingsacties? Wilt u zich als vrijwilliger aanmelden om te helpen bij het sorteren op een depot? Hebt u personenbusjes of andere transportmogelijkheden? Of wil u in de grensgebieden helpen vluchtelingen van de opvanglocaties naar het station te brengen? Meld u zich dan aan via hulpmiddelen@doetinchemseuitdaging.nl. Kijk voor meer informatie ook op doetinchemseuitdaging.nl/oekraine/(externe link).

Geld doneren

Via giro 555(externe link) kunt u geld doneren. Hiermee draagt u bij aan directe noodhulp, zoals onderdak, medische zorg, psychosociale hulp en schoon drinkwater.

Alle vragen over hulp aan vluchtelingen: Vluchtelingenwerk helpt verder

Op de pagina nederlandvoorvluchtelingen.nl(externe link) leest u hoe u kunt helpen. In Doetinchem kunt u met alle vragen terecht bij Vluchtelingenwerk Doetinchem. U kunt hen bellen van maandag t/m donderdag via (0314) 647 280. Alleen voor noodsituaties is Vluchtelingenwerk Doetinchem bereikbaar via (06) 1220 7508.
Vanaf dinsdag 22 maart is er iedere dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur een spreekuur voor Oekraïners in het kantoor aan de Kapoeniestraat 41-1. Ook mensen die particuliere opvang aan vluchtelingen bieden, zijn welkom met vragen. Vluchtelingenwerk Doetinchem zit op de eerste verdieping boven woonwinkel Voorhuis. De ingang zit rechts naast de winkel.

Informatie rijksoverheid

Informatie over de ondersteuning die Nederland kan bieden aan Oekraïense vluchtelingen op het gebied van aankomst, zorg en gezondheid, werk en inkomen, onderwijs en particuliere initiatieven vind u op:www.rijksoverheid.nl/opvangoekraine(externe link).

Informatie voor Oekraïners in Nederland

Antwoorden op alle vragen van vluchtelingen (ook in Oekrains, Russisch en Engels)

Op Vluchtelingen (refugeehelp.nl)(externe link) staat alle belangrijke informatie voor vluchtelingen in het Oekraïens, Nederlands, Russisch en Engels. Je vindt informatie over veiligheid, gezondheidszorg, onderdak, werk & inkomen, onderwijs, familie, rechtsbijstand, registratie, kinderen, huisdieren, voedsel, kleding & overige spullen en activiteiten & buddies. Je vindt antwoord op vragen als:

 • Wat moet ik doen als ik naar de dokter of de tandarts wil?
 • Moet ik asiel aanvragen?
 • hoe zit het met opvang?
 • Kan ik werken in Nederland?
 • Waar kan ik met mijn huisdier terecht?

Gezondheidszorg

Bent u op zoek naar een arts, tandarts, psycholoog of andere medische zorg? Lees meer informatie hierover op de website refugeehelp(externe link). Informatie over de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen in de regio staat op de website van de GGD(externe link). Bekijk ook vijf voorlichtingsvideo's(externe link) met vragen en antwoorden over veelvoorkomende zorgthema's.

Registreren in gemeente Doetinchem

We vragen alle vluchtelingen uit Oekraïne zich in te registreren. Zie voor meer informatie het kopje Inschrijven in de basisregistratie Personen (BRP).

Leefgeld in Doetinchem

Woont u als Oekraïense vluchteling in gemeente Doetinchem? Dan kunt u via Laborijn een aanvraag voor leefgeld doen. Ga voor meer informatie naar de website van Laborijn(externe link).

  Ontmoetingsplek in Doetinchem voor gastgezinnen en vluchtelingen

  Er is een ontmoetingsplek geopend voor vluchtelingen en gastgezinnen in de Driekoningenkapel.(externe link)

  Vluchtelingenwerk Doetinchem helpt

  In Doetinchem kunt u met alle vragen terecht bij Vluchtelingenwerk Doetinchem. U kunt hen bellen van maandag t/m donderdag via (0314) 647 280. Alleen voor noodsituaties is Vluchtelingenwerk Doetinchem bereikbaar via (06) 1220 7508.
  Vanaf dinsdag 22 maart is er iedere dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur een spreekuur voor Oekraïners in het kantoor aan de Kapoeniestraat 41-1. Vluchtelingenwerk Doetinchem zit op de eerste verdieping boven woonwinkel Voorhuis. De ingang zit rechts naast de winkel.

  Informatielijn Rode Kruis

  Het Rode Kruis heeft een informatielijn geopend. Mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne kunnen daar terecht met vragen in het Oekraïens, Russisch of Engels. Deze werkt via WhatsApp. Mensen kunnen via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar +31 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met hen opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal.

  Voorkomen mensenhandel en uitbuiting

  Vluchtelingen lopen het risico om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen. Zie voor meer informatie de folder op de website van CoMensha(externe link) in het Nederlands, Oekraïens en Engels.

  Test luchtalarm

  Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur test de Nederlandse overheid het luchtalarm. In juni is het de tweede maandag van de maand (13 juni) vanwege Pinksteren. Het geluid van het luchtalarm duurt 1 minuut en 26 seconden. Er is dan niets aan de hand en u hoeft niets te doen. Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van een noodsituatie. U moet dan direct naar binnen, en ramen en deuren sluiten.

  Інформація для українців у Нідерландах (informatie voor Oekraïners)

  Реєстрація в муніципалітеті

  Ми наполегливо просимо всіх біженців з України зареєструватися. Для отримання додаткової інформації дивіться вкладинку Inschrijven в базовому реєстрі для фізичних осіб (Basisregistratie Personen BRP).

  Охорона здоров'я

  Шукаєте лікаря, стоматолога, психолога або іншу медичну допомогу? Детальніше про це читайте на сайті refugeehelp(externe link). Інформацію про охорону здоров'я для українських біженців в регіоні можна знайти на сайті GGD(externe link). Також перегляньте п’ять навчальних відео(externe link) з запитаннями та відповідями на поширені теми охорони здоров’я.

  Прожитковий мінімум для Українських біженців

  Як український біженець у Нідерландах, ви маєте право на прожитковий мінімум. Laborijn буде займатися забезпеченням прожиткового мінімуму в муніципалітетах Дутингем (Doetinchem). Якщо Ви проживаєте, як український біженець, в муніципалітеті Дутинхем або Аалтен, тоді ви можете подати заяву на прожитковий мінімум до Laborijn. Більше інформації можна знайти тут:www.laborijn.nl/oekraïne(externe link).

  Організація з питань про допомогу біженцям в Дутингемі (Vluchtelingenwerk Doetinchem)

  На сторінці Біженці (refugeehelp.nl)(externe link) ви можете прочитати, як ви можна допомогти біженцям з України. В Дутингемі (Doetinchem) ви можете зв'язатися з організацією Vluchtelingenwerk Doetinchem за всіма питаннями, щодо потрібної допомоги. Ви можете телефонувати з понеділка по четвер за номером (0314) 647 280. Лише(!) в разі надзвичайної ситуації ви можете зателефонувати за номером + 31 06 1220 7508 до ораганізації допомоги біженцям  (Vluchtelingenwerk Doetinchem). Починаючи з 22 березня, щовівторка, з 10:00 до 12:00 години, в офісі за адресою Kapoeniestraat 41-1, 7001 CB Doetinchem, будуть проводитися консультаці як для біженців, так і для осіб/сімей, що їх приймають. Організація допомоги біженцям (Vluchtelingenwerk Doetinchem) розташована на першому поверсі над меблевим магазином Voorhuis. Вхід знаходиться праворуч від магазину.

  Відповіді на загальні питання (як українською, російською, так і англійською мовами)

  Актуальну інформацію українською, російською, нідерладською та англійською мовами з усіх загальних питань можна знайти на сайті Біженці (refugeehelp.nl)(externe link) (externe link) Там ви знайдете відповіді на такі питання, як:

  • Як звернутися до лікаря за допомогою?
  • Як і де відбувається реєстрація біженців?
  • Чи зможуть діти ходити до школи / дитячого садочка?
  • Чи зможу я працювати в Нідерландах?
  • Що робити з моїми домашніми тваринами?
  • Чи організовуються місця знайомст для біженців та сімей, що їх готові прийняти?
  • І.т.д.

  Місце зустрічі приймаючих сімей та біженців

  До вашої уваги, відкрито місце зустрічі біженців та приймаючих сімей у каплиці Богоявлення в Дутингемі (Driekoningenkapel)(externe link).

  Інформаційна лінія Червоного Хреста

  Червоний Хрест відкрив інформаційну лінію. Біженці з України, можуть звернутися до Червоного Хреста зі своїми питаннями як українською, російською, так і англійською мовами. Щоб передати своє повідомлення користуйтеся додатком WhatsApp. Через WhatsApp ви можете надіслати голосове повідомлення на номер +31 6 48 15 80 53. Потім з вами якомога швидше зв'яжеться волонтер на бажаній мові.

  Попередження про експлуатацію та торгівлю людьми

  Будьте обережні! Біженці ризикують стати жертвами експлуатації та торгівлі людьми. Багато людей пропонують допомогу, але, на жаль, не всім можна довіряти. Для отримання додаткової інформації дивіться додаток на сайті CoMensha(externe link) нідерландською, українською та англійською мовами.

  Контактний номер служби Імміграції та Натуралізації (Immigratie en Naturalisatiedienst IND)

  Служба імміграції та натуралізації (IND) відкрила спеціальний номер телефону для людей з України, які вже перебувають у Нідерландах і мають запитання. Увага! Відповіді на ваші питання надаватимуться англійською та голландською мовами за телефоном: (088) 04 304 30. Під час звязку, оберіть варіант 9, тоді ваш час очікування буде коротшим.

  Випробування повітряної тривоги.

  Кожного першого понеділка місяця о 12:00 уряд Нідерландів тестує сповіщення повітряної тривоги. Звук сирени повітряної тривоги триває 1 хвилину 26 секунд. Це не означає що щось трапилося - вам не потрібно нічого робити. Коли сирени лунають довше і кілька разів поспіль, тільки тоді це означає виникнення надзвичайної ситуації. У цьому разі потрібно негайно зайти всередину, закрити вікна та двері.

  Інформацію про охорону здоров'я для українських біженців в регіоні можна знайти на сайті

  Inschrijven in de basisregistratie personen (BRP)

  Oekraïense vluchtelingen die in Nederland verblijven moeten zich inschrijven in de basisregistratie personen (BRP). Zij krijgen dan een burgerservicenummer (BSN).

  Hoe werkt dat?

  Inschrijven kan alleen met een paspoort of identiteitskaart van de Oekraïne. Vul het formulier inschrijven in de BRP (pdf, 100 kB) in. Lever het formulier samen met een kopie van het paspoort of identiteitskaart in bij de receptie of stuur het per mail naar burgerzaken@doetinchem.nl. Wij nemen contact op en maken een afspraak voor het inschrijven in de BRP. Neem bij de afspraak ook alle andere documenten mee die in het bezit zijn, bijvoorbeeld geboorteakte of huwelijksakte. Wij zorgen voor een tolk bij de afspraak.

  Meegereisde minderjarige kinderen

  Als zij geen paspoort of identiteitskaart hebben, kunnen ze toch ingeschreven worden in de BRP. Vul ook voor hun een formulier in.

  Geen Oekraïense nationaliteit maar wel gevlucht uit de Oekraïne

  Inschrijving in de BRP kan in bepaalde gevallen. Neem voor meer informatie contact met ons op. Mail naar burgerzaken@doetinchem.nl of bel naar (0314) 377 377.

  Basisadvies COVID 19 in Oekraïens voor vluchtelingen

  Основні поради щодо COVID-19 для біженців:


  Профілактичні консультації

  • Часто мийте руки
  • Тримайте дистанцію в 1,5 метра
  • Носіть маску для обличчя, де це необхідно
  • Переконайтеся, що у вас достатньо свіжого повітря
  • Кашляйте і чхайте в лікоть
  • Скарги? Залишайтеся вдома і пройдіть тест
  • Отримайте вакцину або бустер постріл
  • Продовжуйте використовувати самотестування
  • Не тисніть руки
  • Регулярно провітрюйте місце розташування

  Тестування на COVID-19

  Поширеними скаргами, які можуть вписатися в COVID-19, є:

  • Симптоми застуди
  • Біль у горлі
  • Кашель
  • Задишка 
  • Лихоманка
  • Загальне нездужання
  • Головний біль
  • Раптова втрата нюху і смаку

  Позитивний результат, а потім?

  Ізоляція поради (про людину, яка дала позитивний результат):
  • позитивний протестований на COVID-19 людина, наскільки це можливо, в конкретному місці прийому, відокремлений від інших учасників;
  • Психосоціальні аспекти становища осіб мають пріоритет над ризиком інфекційного захворювання. Тому немає необхідності, наприклад, розділяти членів сім'ї. Постарайтеся максимально відокремити сім'ю як групу від решти групи.
  • Ідіть до місця, де люди можуть повідомити про медичну допомогу, якщо це необхідно
  • можна ковтати свіжим повітрям на вулиці, але не ходити в магазини або інші людні місця
  • Ізоляція може бути знята, якщо людина вільна від скарг не менше 24 годин і становить не менше 5 днів після початку розгляду скарг.
  Поради щодо карантину (стосується людей, які були в групі ризику, але не дали позитивного результату):

  особи або члени сім'ї, які залишаються з особою, яка дала позитивний результат, є близькими контактами.
  В принципі, до них застосовується карантинна порада, а це означає, що:

  • де це можливо, вони тримаються на відстані 1,5 метра від інших учасників
  • ковток свіжого повітря на вулиці, безумовно, допускається, але не ходіть в магазини або інші людні місця
  • носити маску для обличчя в цей період в закритих приміщеннях, де дистанція в 1,5 метра неможлива
  • Зробіть самоперевірку в разі скарг та інакше не менше 5 днів після початку карантину

  якщо вони мають негативний результат тесту через 5 днів, їх можна розглядати як інші контакти і поради щодо карантину закінчаться. сі особи, крім згаданих вище, в принципі розглядаються як інші контакти. Для них немає карантинних порад. Однак пораду тестувати в разі скарг.
  Для дітей до 17 років немає карантинних рекомендацій. Однак рекомендація тестувати в разі скарг.
  У деяких випадках можна відмовитися від карантину, наприклад, у разі нещодавно перенесеної інфекції COVID-19 або недавньої бустерної вакцинації. Дивіться джерело протокольного протоколу протокольного протоколу та контактне розслідування COVID-19, таблицю для контактів або консультації з командою кластера.

  Вакцинація від COVID-19

  У відповідний час ми також запропонуємо щеплення від COVID-19. Це можна зробити в приймальному центрі через мобільну бригаду вакцинації. Завжди присутній лікар. Заздалегідь ми також надаємо інформацію про корисність і необхідність вакцинації від COVID-19. Звичайно, вакцинація залишається вільним вибором. Вакцина буде Pfizer/BioNTech. Все прописано і кожен отримує паперове свідоцтво про реєстрацію.
  Усі українські біженці також можуть вільно приїжджати до фіксованих місць вакцинації або спливаючих місць для вакцинації від COVID-19 за власною ініціативою. Вони повинні взяти з собою паспорт.
  www.ggdnog.nl/corona/corona-vaccinaties/vaccinatielocaties(externe link) для огляду годин роботи.

  Opvang huisdieren uit Oekraïne

  Vluchtelingen nemen noodgedwongen hun huisdier mee. Natuurlijk richt de zorg bij de opvang zich op de vluchtelingen, maar ook voor de meereizende dieren is aandacht en zorg nodig. Meereizende dieren kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen die een risico kunnen vormen voor de gezondheid van mens en dier. Zo is Oekraïne een risicogebied voor hondsdolheid (rabiës). Ook meegebracht voedsel kan ziekteverwekkers bevatten die weliswaar geen gevaar vormen voor de mens maar wel bij dieren voor problemen kunnen zorgen. Zo is Oekraïne een risicogebied voor Afrikaanse varkenspest dat in vleeswaren kan zitten. Zorg ervoor dat etensresten zo worden weggegooid dat andere dieren er niet van kunnen eten.

  Wat betekent dit voor de opvang van vluchtelingen, mensen betrokken bij de opvang en gastgezinnen?

  Voor de omgang met honden en katten geldt totdat het onderzoek door de dierenarts is uitgevoerd:

  1. vermijd contact met het dier: niet aaien, kroelen, laten likken;
  2. houdt eigen dieren strikt gescheiden;
  3. laat honden aangelijnd uit. Ruim ontlasting altijd op, gebruik daarvoor handschoenen en gooi deze daarna ook weg;
  4. houdt katten binnen;
  5. was na ieder contact met een dier goed de handen.

  Voor meereizende honden en katten geldt:

  • het aanmelden van het dier. Dat kan via de dierenarts of via meldpunt: https://www.hulpvoordierenuitoekraine.nl/nl/.(externe link) Door het Meldpunt zal altijd een dierenarts worden ingeschakeld om het dier te onderzoeken. Ook in dit geval verzorgd de dierenarts de melding bij NVWA.
  • de dierenarts onderzoekt het dier volgens de informatie die vanuit de NVWA wordt gesteld. Dat betreft in ieder geval: de check op identificatie en registratie en de rabiës vaccinatiestatus. Bij het toedienen van een rabiës vaccinatie geldt dat de eigenaar na dertig dagen een bloedtest op antistoffen tegen rabiës moet laten uitvoeren. De test is bedoeld om na te gaan of de vaccinatie een gunstig resultaat oplevert en bescherming biedt. Gedurende de dertig dagen geldt een thuisquarantaine.

  Voor overige meereizende huisdieren zoals bijvoorbeeld konijnen, cavia’s en hamsters zijn geen bijzondere voorzorgen vereist. Voor meereizende vogels bestaat een mogelijk risico met betrekking tot vogelgriep en is het advies om bij ziekteverschijnselen contact op te nemen met de dierenarts.

  Lees ook:

  Opvanglocatie Gaanderen

  Vanaf woensdag 30 maart vangen we ongeveer 50 vluchtelingen uit Oekraïne op in de opvanglocatie Gaanderen (voormalig verpleeghuis Sint Jozef). De groep die in opvanglocatie Gaanderen opgevangen wordt bestaat uit gezinnen, oudere en jongere alleenstaanden en mensen die voor studie en/of werk in Oekraïne verbleven maar oorspronkelijk uit een ander land komen.

  Hieronder vindt u antwoorden op eventuele vragen over de opvanglocatie Gaanderen.

  Ik wil graag helpen, wat kan ik doen?

  We zijn blij met alle hulp! Op onze pagina 'Hulp bieden aan vluchtelingen' staat hoe u kunt helpen. De opvanglocatie in Gaanderen gaat naar deze lokale organisaties (o.a. Mini Manna en Kledingbank Doetinchem) door daar de spullen te halen die we nodig hebben. De vrijwilligerscentrale van Buurtplein coördineert het vrijwilligerswerk.

  Hoeveel vluchtelingen worden er opgevangen in de opvanglocatie Gaanderen?

  Op dit moment wonen in totaal 50 vluchtelingen in de opvanglocatie Gaanderen. Er zijn in totaal 29 kamers klaargemaakt; iedere kamer is geschikt voor maximaal 3 personen.

  Hoelang blijven de vluchtelingen op de opvanglocatie?

  Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne. In principe kan de opvanglocatie Gaanderen tot eind 2022 open blijven.

  Wat merken wij van de vluchtelingen?

  De vluchtelingen komen tijdelijk in onze gemeente wonen. U gaat hen tegenkomen in het dagelijks leven. Op straat, in de supermarkt, misschien op het sportveld en op school. We hopen dat iedereen in de gemeente Doetinchem deze mensen hartelijk ontvangt en helpt waar nodig. Niemand heeft om deze situatie gevraagd. Vooral de vluchtelingen zelf niet.

  Komen er alleen vluchtelingen uit Oekraïne?

  Ja, het gaat om vluchtelingen die uit Oekraïne. Het zijn mensen met een Oekraïens paspoort en mensen die voor studie en/of werk in Oekraïne verbleven maar oorspronkelijk uit een ander land komen.

  Opvanglocatie 't Weerdje

  Tussen 15 juni en 15 juli 2022 openen we opvanglocatie ’t Weerdje in Doetinchem. We vangen vanaf dat moment ongeveer 100 vluchtelingen uit Oekraïne op. 

  Hieronder vindt u antwoorden op eventuele vragen over opvanglocatie ’t Weerdje in Doetinchem.

  Ik wil graag helpen, wat kan ik doen?

  We zijn blij met alle hulp! Onder 'Hulp bieden aan vluchtelingen' staat hoe u kunt helpen.

  Hoeveel vluchtelingen worden er opgevangen in de opvanglocatie ‘t Weerdje?

  Tussen half juni en half juli maken we in totaal 48 kamers klaar voor opvang. Zodra een kamer klaar is, kunnen er ook al meteen vluchtelingen komen wonen. Iedere kamer is geschikt voor maximaal 3 personen.

  Eerder gaven jullie nog aan dat er tussen de 250 en 300 vluchtelingen in ’t Weerdje kwamen. Hoe zit dat?

  We hebben ervoor gekozen eerst 48 kamers op te knappen voor de opvang. Als de behoefte aan opvanglocaties groot blijft, dan kunnen we eventueel meer kamers opknappen. Het college beslist hier later over.

  Hoelang blijven de vluchtelingen op de opvanglocatie?

  Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne.

  Wat merken wij van de vluchtelingen?

  De vluchtelingen komen tijdelijk in onze gemeente wonen. U gaat hen tegenkomen in het dagelijks leven. Op straat, in de supermarkt, misschien op het sportveld en op school. We hopen dat iedereen in de gemeente Doetinchem deze mensen hartelijk ontvangt en helpt waar nodig. Niemand heeft om deze situatie gevraagd. Vooral de vluchtelingen zelf niet.

  Komen er alleen vluchtelingen uit Oekraïne?

  Ja, het gaat om vluchtelingen die uit Oekraïne komen. Het zijn mensen met een Oekraïens paspoort en mensen die voor studie en/of werk in Oekraïne verbleven maar oorspronkelijk uit een ander land komen.

  Kijkt gemeente Doetinchem ook nog naar andere locaties voor de opvang van vluchtelingen?

  Op dit moment hebben we niet meer locaties beschikbaar in onze gemeente. Als de vluchtelingenstroom blijft aanhouden, dan kan het zijn dat we nog meer kamers in ’t Weerdje opknappen voor opvang.

  Informatie voor ondernemers over sancties Rusland

  De Europese Unie (EU) heeft een aantal sancties ingesteld tegen Rusland. Heeft uw bedrijf hiermee te maken? We helpen u graag verder via het Ondernemersloket Sancties Rusland.(externe link)

  Noodsituaties en cyberveiligheid

  • Crisis.nl: Op www.crisis.nl(externe link) staat informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op een calamiteit. Die algemene tips en adviezen gelden ook nu. Er gelden geen extra adviezen vanwege de actualiteit. In Nederland zijn we goed voorbereid op verschillende soorten noodsituaties of calamiteiten.
  • Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG): Op de website van VNOG(externe link) staat ook nuttige informatie. Bijvoorbeeld over cyberveiligheid.
  • Jodiumtabletten: het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft aan dat het niet nodig is jodiumtabletten aan te schaffen. Meer informatie leest u op de website van de rijksoverheid(externe link).

  Contact met de gemeente

  Vindt u op de aangegeven websites niet wat u zoekt? Stel uw vraag via gemeente@doetinchem.nl, of bel naar (0314) 377 377.

  Heeft u gevonden wat u zocht?