De oorlog in Oekraïne is uiterst zorgwekkend. Inmiddels zijn al miljoenen mensen het land ontvlucht. In onze gemeente wonen op dit moment ongeveer 350 vluchtelingen uit Oekraïen. Ze wonen in één van de twee opvanglocaties ('t Weerdje in Doetinchem en St. Jozef in Gaanderen) of bij particulieren. 

Het is mooi om te zien dat veel mensen de Oekraïense vluchtelingen (willen) helpen. U kunt hiervoor het beste de beschikbare lokale en landelijke initiatieven gebruiken.

Op de website van de Rijksoverheid(externe link) staat informatie over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor Nederland. Op deze pagina vindt u alle andere beschikbare landelijke en lokale informatie en/of initiatieven.

Op de website van RefugeeHelp(externe link) staat onafhankelijke informatie over verschillende onderwerpen waar een vluchteling van Oekraïne mee te maken krijgt. De informatie is aangeboden door Vluchtelingenwerk.

Opvanglocatie Gaanderen (Sint Jozefgebouw)

Op dit moment vangen we ongeveer 60 vluchtelingen uit Oekraïne op in het Sint Jozefgebouw in Gaanderen. Vanaf eind november 2023 worden dit ongeveer 90 vluchtelingen. Deze groep bestaat uit gezinnen, oudere en jongere alleenstaanden en mensen die voor studie en/of werk in Oekraïne verbleven maar oorspronkelijk uit een ander land komen.

Hieronder vindt u antwoorden op eventuele vragen over de opvanglocatie Gaanderen.

Ik wil graag helpen, wat kan ik doen?

We zijn blij met alle hulp! Op deze pagina bij 'Hulp bieden aan vluchtelingen' staat hoe u kunt helpen. De vrijwilligerscentrale van Buurtplein coördineert het vrijwilligerswerk.

Hoeveel vluchtelingen worden er opgevangen in de opvanglocatie Gaanderen?

Vanaf eind november 2023 wonen in totaal ongeveer 90 vluchtelingen in de opvanglocatie Gaanderen. Er zijn in totaal 42 kamers; iedere kamer is geschikt voor maximaal 3 personen. Er zijn ook een paar recreatiezalen in het gebouw.

Hoelang blijven de vluchtelingen op de opvanglocatie?

Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne. De vluchtelingen mogen tot 4 maart 2025 in Nederland verblijven.

Wanneer weten jullie zeker of er extra woonunits achter het Sint Jozef komen?

Er zijn meer opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen nodig dan we hebben. Daarom onderzoeken we of er 24 woonunits op het achter terrein van de opvanglocatie Sint Jozef kunnen komen. Dan zouden we ongeveer 50 vluchtelingen extra een goed dak boven het hoofd kunnen geven. Op dit moment onderzoeken we of dit mogelijk is. We verwachten in de winter/ het voorjaar van 2024 meer informatie hierover te hebben.

Wie zijn verantwoordelijk voor de opvanglocatie?

Medewerkers van Buurtplein en Buha zijn verantwoordelijk voor de opvang. Zij helpen de bewoners, vangen hen op en zorgen voor een veilige opvang. De vluchtelingen die in Sint Jozef wonen hebben vaak werk gevonden en de kinderen gaan naar school.

Hoe kan ik contact opnemen met de locatie?

U kunt contact opnemen met de coördinator van de opvang via oekraine@doetinchem.nl of via 06 43 44 25 37.

Wat merken wij van de vluchtelingen?

De vluchtelingen wonen tijdelijk in onze gemeente. U gaat hen tegenkomen in het dagelijks leven. Op straat, in de supermarkt, misschien op het sportveld en op school. We hopen dat iedereen in de gemeente Doetinchem deze mensen hartelijk ontvangt en helpt waar nodig. Niemand heeft om deze situatie gevraagd. Vooral de vluchtelingen zelf niet.

Komen er alleen vluchtelingen uit Oekraïne?

Ja, het gaat om vluchtelingen die uit Oekraïne. Het zijn mensen met een Oekraïens paspoort en mensen die voor studie en/of werk in Oekraïne verbleven maar oorspronkelijk uit een ander land komen.

Kijkt gemeente Doetinchem ook nog naar andere locaties voor de opvang van vluchtelingen?

Op dit moment wonen er vluchtelingen in het voormalige Sint Jozef in Gaanderen en in ’t Weerdje in Doetinchem. Meer locaties hebben we niet beschikbaar in onze gemeente.

Opvanglocatie 't Weerdje

Sinds 15 juni 2022 vangen we vluchtelingen op in ’t Weerdje in Doetinchem. Op dit moment wonen er ongeveer 216 Oekraïense vluchtelingen. Vanaf begin maart 2024 komen er ongeveer 30 extra opvangplekken bij. Hieronder vindt u antwoorden op eventuele vragen over opvanglocatie ’t Weerdje.

Ik wil graag helpen, wat kan ik doen?

We zijn blij met alle hulp! Onder 'Hulp bieden aan vluchtelingen' staat hoe u kunt helpen.

Hoeveel vluchtelingen worden er opgevangen in de opvanglocatie ‘t Weerdje?

Er wonen op dit moment ongeveer 216 vluchtelingen in ’t Weerdje. Er zijn 90 kamers beschikbaar. In iedere kamer kunnen maximaal 3 personen wonen. 

Er komen in ‘t Weerdje extra kamers vrij voor opvang. Hoe zit dat?

Op dit moment wonen de vluchtelingen in zowel de hoge flat van ’t Weerdje als de begane grond van de 'lage' flat. We gaan nu 12 kamers  op de eerste verdieping van de lage flat geschikt maken en Oekraïense vluchtelingen opvangen.  Daar kunnen vanaf begin maart 2024 ongeveer 30 vluchtelingen extra komen te wonen (2 of 3 personen per kamer). 

Wat betekent deze uitbreiding voor de huurders van Ad-hoc die nu in ’t Weerdje wonen?

De huur van de huidige bewoners van Ad-hoc is opgezegd per 28 februari 2024. Deze keuze hebben we niet lichtzinnig gemaakt. In onze gemeente willen we voldoende woonruimte voor jongeren, daar werken we samen met partners aan. Bewoners van Ad-hoc hebben een contract met een opzegtermijn van 28 dagen. Daarnaast moeten zij allemaal een tweede adres opgeven waar ze meteen terecht kunnen als het huurcontract wordt opgezegd. Dat geeft ons zekerheid dat de Ad-hoc bewoners niet op straat komen te staan.

Wanneer is de uitbreiding klaar?

We verwachten vanaf begin maart 2024 de nieuwe kamers in gebruik te kunnen nemen voor de opvang van vluchtelingen.

Hoelang blijven de vluchtelingen op de opvanglocatie?

Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne. De vluchtelingen uit Oekraïne mogen voorlopig tot 1 juli 2025 in Nederland verblijven. 

Wat merken wij van de vluchtelingen?

De vluchtelingen komen tijdelijk in onze gemeente wonen. U gaat hen tegenkomen in het dagelijks leven. Op straat, in de supermarkt, misschien op het sportveld en op school. We hopen dat iedereen in de gemeente Doetinchem deze mensen hartelijk ontvangt en helpt waar nodig. Niemand heeft om deze situatie gevraagd. Vooral de vluchtelingen zelf niet.

Komen er alleen vluchtelingen uit Oekraïne?

Ja, het gaat om vluchtelingen die uit Oekraïne komen. Het zijn mensen met een Oekraïens paspoort en mensen die voor studie en/of werk in Oekraïne verbleven maar oorspronkelijk uit een ander land komen.

Kijkt gemeente Doetinchem ook nog naar andere locaties voor de opvang van vluchtelingen?

Op dit moment hebben we twee opvanglocaties beschikbaar in onze gemeente. Zowel in 't Weerdje als in voormalig verpleeghuis St. Jozef in Gaanderen wonen Oekraïense vluchtelingen. 

Hulp bieden aan vluchtelingen

Wij vinden het fijn te zien dat er zo veel initiatieven vanuit de samenleving ontstaan om de Oekraïners te helpen. U kunt op verschillende manier helpen. Ons verzoek is om zoveel mogelijk bij bestaande lokale of landelijke initiatieven aan te sluiten.

Waar kan ik kleding en (huishoud)textiel afgeven?

Er is behoefte aan goede herbruikbare kleding en schoenen. De kledingbank zoekt op dit moment vooral winterkleding. U kunt deze spullen afgeven bij de Kledingbank in Doetinchem. De ingang is aan de Ambachtstraat 5. Let op: ondergoed, badkleding en sokken/kousen, kussens en dekbedden worden niet ingenomen, tenzij het nieuw is. Dit is vanuit hygiënisch oogpunt. Meer informatie en de openingstijden vindt u op www.kledingbankdoetinchem.nl(externe link).

Waar kan ik spullen afgeven?

U kunt uw spullen naar de kringloopwinkel Mini Manna brengen. De ingang van de kringloopwinkel is aan de Bilderdijkstraat 2 in Doetinchem. Zijn er meer spullen gebracht dan nodig? Dan kan het zijn dat een deel van de gedoneerde spullen in het kringloopwarenhuis wordt verkocht. Meer informatie en de openingstijden vindt u op www.minimanna.nl(externe link).

Ik wil vrijwilliger worden, waar kan ik mij aanmelden?

De vrijwilligerscentrale van Buurtplein komt graag met u in contact! U kunt bellen naar (0314) 366 734 of een e-mail sturen naar info@vrijwilligerscentraledoetinchem.nl.

Ik kan helpen als tolk, waar kan ik terecht?

Wij zijn op zoek naar mensen die de Oekraïense, Russische en/of Engelse taal verstaan/spreken en kunnen helpen vertalen! Als u beschikbaar bent om op opvanglocaties, op scholen, of bij andere gelegenheden te tolken dan kunt u bellen naar (0314) 366 734 of een e-mail sturen naar info@vrijwilligerscentraledoetinchem.nl.

Vluchtelingen in thuisopvang

Voor vragen over thuisopvang en meer, lees ook de meest gestelde vragen van de Rijksoverheid(externe link).

Initiatieven voor hulp en inzameling goederen

De Doetinchemse Uitdaging(externe link) heeft verschillende depots in Doetinchem waar u spullen heen kunt brengen. Zij zorgen ervoor dat spullen uit de hele Achterhoek zo snel mogelijk in Oekraïne komen.

Heeft u een initiatief voor inzamelingsacties? Wilt u zich als vrijwilliger aanmelden om te helpen bij het sorteren op een depot? Heeft u personenbusjes of andere transportmogelijkheden? Of wilt u in de grensgebieden helpen vluchtelingen van de opvanglocaties naar het station te brengen? Meld u zich dan aan via hulpmiddelen@doetinchemseuitdaging.nl. Kijk voor meer informatie ook op www.doetinchemseuitdaging.nl/oekraine/(externe link).

Geld doneren

Via giro 555(externe link) kunt u geld doneren. Hiermee draagt u bij aan directe noodhulp aan Oekraïne en buurlanden van Oekraïne. Denk hierbij aan onderdak, medische zorg, psychosociale hulp en schoon drinkwater.

Alle vragen over hulp aan vluchtelingen: Vluchtelingenwerk helpt verder

Op de pagina nederlandvoorvluchtelingen.nl(externe link) leest u hoe u kunt helpen. In Doetinchem kunt u met alle vragen terecht bij Vluchtelingenwerk Doetinchem. U kunt hen bellen van maandag t/m donderdag via (0314) 647 280. Alleen voor noodsituaties is Vluchtelingenwerk Doetinchem bereikbaar via (06) 1220 7508.

Informatie voor Oekraïners in Nederland

Antwoorden op alle vragen van vluchtelingen (ook in Oekraïens, Russisch en Engels)

Op de website van Refugeehelp(externe link) staat alle belangrijke informatie voor vluchtelingen in het Oekraïens, Nederlands, Russisch en Engels.

Gezondheidszorg

Bent u op zoek naar een arts, tandarts, psycholoog of andere medische zorg? Lees meer informatie hierover op de website van Refugeehelp(externe link). Informatie over de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen in de regio staat op de website van de GGD(externe link).

Registreren in gemeente Doetinchem

We vragen alle vluchtelingen uit Oekraïne zich in te schrijven. Wilt u meer informatie hierover? Kijk dan op deze pagina bij ‘Inschrijven in de basisregistratie Personen (BRP)’.

Leefgeld in Doetinchem

Woont u als Oekraïense vluchteling in gemeente Doetinchem? Dan kunt u via Laborijn een aanvraag voor leefgeld doen. Ga voor meer informatie naar de website van Laborijn(externe link).

Ontmoetingsplek in Doetinchem voor gastgezinnen en vluchtelingen

Er is een ontmoetingsplek geopend voor vluchtelingen en gastgezinnen in de Driekoningenkapel(externe link).

Spreekuur voor vluchtelingen van Vluchtelingenwerk Doetinchem

In Doetinchem kunt u met alle vragen terecht bij Vluchtelingenwerk Doetinchem. U kunt hen bellen van maandag t/m donderdag via (0314) 647 280. Alleen voor noodsituaties is Vluchtelingenwerk Doetinchem bereikbaar via (06) 1220 7508.

Elke dinsdag is er een spreekuur van 10.00 tot 12.00 uur voor Oekraïners in het kantoor aan de Kapoeniestraat 41-1. Vluchtelingenwerk Doetinchem zit op de eerste verdieping boven woonwinkel Voorhuis. De ingang zit rechts naast de winkel.

Informatielijn Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft een informatielijn geopend. Mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne kunnen daar terecht met vragen in het Oekraïens, Russisch of Engels. Deze werkt via WhatsApp. U kunt via WhatsApp een (spraak-)bericht sturen naar (06) 48 15 80 53. Een vrijwilliger neemt dan zo snel mogelijk contact op.

Voorkomen mensenhandel en uitbuiting

Vluchtelingen lopen het risico om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen. Wilt u meer informatie? Bekijk dan de folder op de website van CoMensha(externe link) in het Nederlands, Oekraïens, Engels of Russisch.

Test luchtalarm

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur test de Nederlandse overheid het luchtalarm. Het geluid van het luchtalarm duurt 1 minuut en 26 seconden. Er is dan niets aan de hand en u hoeft niets te doen. Hoort u de sirenes langer en vaker achter elkaar? Dan is er sprake van een noodsituatie. Ga dan direct naar binnen en sluit de ramen en deuren.

Інформація для українців у Нідерландах (informatie voor Oekraïners)

Відповіді на всі питання біженців (як українською, російською, так і англійською мовами)

На сайті Refugeehelp(externe link) ви знайдете всю важливу інформацію для біженців українською, голандською, російською та англійською мовами.

Охорона здоров'я

Шукаєте лікаря, стоматолога, психолога або іншу медичну допомогу? Детальніше про це читайте на сайті refugeehelp(externe link). Інформацію про охорону здоров'я для українських біженців в регіоні можна знайти на сайті GGD(externe link).

Реєстрація в муніципалітеті Дутингема

Ми наполегливо просимо всіх біженців з України зареєструватися. Для отримання додаткової інформації дивіться вкладинку Inschrijven в базовому реєстрі для фізичних осіб (Basisregistratie Personen BRP).

Прожитковий мінімум для українських біженців в Дутингемі

Якщо ви проживаєте в муніципалітеті Дутингема як український біженець, то можете зробити запит на отримання прожиткового мінімуму. Зробити запит можна за допомогою організації Laborijn. Більше інформації можна знайти на сайті Laborijn(externe link).

Місце зустрічі приймаючих сімей та біженців

До вашої уваги, відкрито місце зустрічі біженців та приймаючих сімей у каплиці Богоявлення в Дутингемі Driekoningenkapel(externe link).

Інформаційні години з питань про допомогу біженцям в Дутингемі (Vluchtelingenwerk Doetinchem)

В Дутингемі ви можете звернутися до організації Vluchtelingenwerk Doetinchem за всіма вашими питаннями. Ви можете зателефонувати з понеділка по четвер за номером (0314) 647 280. Лише в разі надзвичайної ситуації ви можете зателефонувати за номером + 31 06 1220 7508.

Щовівторка проводяться інформаційні години з 10:00 до 12:00 для українців в офісі за адресою de Kapoeniestraat 41-1. Організація Vluchtelingenwerk Doetinchem знаходиться на першому поверсі над магазином Voorhuis. Вхід знаходиться праворуч від магазину.

Інформаційна лінія Червоного Хреста

Червоний Хрест відкрив інформаційну лінію. Біженці з України можуть звернутися до Червоного Хреста зі своїми питаннями як українською, російською, так і англійською мовами. Щоб передати своє повідомлення скористуйтеся додатком WhatsApp. Через WhatsApp ви можете надіслати голосове повідомлення на номер +31 6 48 15 80 53. З вами якомога швидше зв'яжеться волонтер бажаною мовою.

Запобігання експлуатації та торгівлі людьми

Біженці ризикують стати жертвами експлуатації та торгівлі людьми. Багато людей пропонують допомогу. На жаль, не всім можна довіряти. Для отримання додаткової інформації зверніться до сайту CoMensha(externe link). Там ви знайдете багато корисної інформації нідерландською, українською, англійською або російською мовами.

Випробування повітряної тривоги.

Кожного першого понеділка місяця о 12:00 уряд Нідерландів тестує сповіщення повітряної тривоги. Звук сирени повітряної тривоги триває 1 хвилину 26 секунд. Це не означає що щось трапилося - вам не потрібно нічого робити. Коли сирени лунають довше і кілька разів поспіль, тільки тоді це означає виникнення надзвичайної ситуації. У цьому разі потрібно негайно зайти всередину, закрити вікна та двері.

Inschrijven in de basisregistratie personen (BRP)

Oekraïense vluchtelingen die in Nederland verblijven moeten zich inschrijven in de basisregistratie personen (BRP). Zij krijgen dan een burgerservicenummer (BSN).

Inschrijven kan alleen met een paspoort of identiteitskaart van Oekraïne

Vul het formulier inschrijven in de BRP in. Lever het formulier samen met een kopie van uw paspoort of identiteitskaart in bij de receptie van het stadhuis, Raadhuisstraat 2 in Doetinchem. Of stuur een email met het formulier en een kopie van uw paspoort en identiteitskaart naar burgerzaken@doetinchem.nl. Wij nemen contact met u op. Wij maken ook een afspraak voor het inschrijven in de BRP. Heeft u ook een geboorteakte of huwelijksakte? Neem die dan ook mee naar de afspraak. Wij zorgen voor een tolk bij de afspraak.

U kunt meegereisde kinderen zonder paspoort of identiteitskaart wel inschrijven

Vul ook voor hen een formulier in.

Heeft u geen Oekraïense nationaliteit maar bent u wel gevlucht uit Oekraïne?

U kunt zich in sommige gevallen toch inschrijven in de BRP. Neem voor meer informatie contact met ons op. Stuur een mail naar burgerzaken@doetinchem.nl of bel naar (0314) 377 377.

Opvang huisdieren uit Oekraïne

Let op:

In ’t Weerdje en in het Sint Jozefgebouw worden geen huisdieren meer geaccepteerd. Gastgezinnen kiezen zelf of ze ook huisdieren opvangen.

Meereizende dieren kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen

Deze ziekteverwekkers kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Ook voedsel voor dieren uit Oekraïne kan door ziekteverwekkers voor problemen zorgen bij dieren. Gooi etensresten zo weg dat andere dieren er niet van kunnen eten.

Meld uw dier aan bij Hulp voor dieren uit Oekraïne

Het meldpunt (externe link)regelt een dierenarts om uw dier te onderzoeken.
Voor huisdieren zoals konijnen, cavia’s en hamsters hoeft u niets te doen. Vogels kunnen vogelgriep met zich meedragen. Neem bij ziekteverschijnselen contact op met de dierenarts.

Informatie voor ondernemers over sancties Rusland

De Europese Unie (EU) heeft een aantal sancties ingesteld tegen Rusland. Heeft uw bedrijf hiermee te maken? We helpen u graag verder via het Ondernemersloket Sancties Rusland.(externe link)

Noodsituaties en cyberveiligheid

  • Crisis.nl: Op www.crisis.nl(externe link) staat informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op een calamiteit. Die algemene tips en adviezen gelden ook nu. Er gelden geen extra adviezen vanwege de actualiteit. In Nederland zijn we goed voorbereid op verschillende soorten noodsituaties of calamiteiten.
  • Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG): Op de website van VNOG(externe link) staat ook nuttige informatie. Bijvoorbeeld over cyberveiligheid.
  • Jodiumtabletten: het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft aan dat het niet nodig is jodiumtabletten aan te schaffen. Meer informatie leest u op de website van de rijksoverheid(externe link).

Contact met de gemeente

Vindt u op de aangegeven websites niet wat u zoekt? Stel uw vraag via gemeente@doetinchem.nl, of bel naar (0314) 377 377.

Heeft u gevonden wat u zocht?