Vraag uw paspoort of identiteitskaart op tijd aan!
Misschien heeft u het al gehoord in het nieuws. Het wordt de komende tijd druk met aanvragen voor een paspoort of identiteitskaart. We noemen dit de paspoortpiek.  Heeft u reisplannen? Vraag dan ruim een maand van tevoren uw paspoort of identiteitskaart aan. Zo weet u zeker dat u het op tijd in huis heeft. Kijk voor meer informatie over de paspoortpiek bij “Veelgestelde vragen”.

Een identiteitskaart is een document waarmee u binnen Europa kunt reizen. Daarnaast is het een document waarmee u zich in Nederland kunt identificeren. Vanaf 14 jaar is iedereen dat verplicht. Een identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan. Dit geldt ook voor kinderen.

Identiteitskaart aanvragen

Een identiteitskaart vraagt u aan in de gemeente waar u staat ingeschreven. Dit kan alleen op afspraak.

Afspraak maken aanvragen identiteitskaart

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Lees op de pagina Paspoort/ID, kwijt of gestolen wat u moet doen als uw identiteitskaart is vermist.

Wat moet ik meenemen?

  • alle reisdocumenten die in uw bezit zijn, ook als deze zijn verlopen
  • een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • uw bankpas (geen creditcard)

Jonger dan 12 jaar

  • jezelf
  • alle reisdocumenten die in jouw bezit zijn, ook als deze zijn verlopen
  • een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • bankpas (geen creditcard)
  • formulier toestemming reisdocument minderjarige en identiteitsbewijs van iedere ouder die het gezag over jou heeft. Lees meer over de toestemming op de pagina toestemming reisdocument minderjarige. Hier kan je ook het formulier downloaden.

Kosten

 
ProductPrijs 2024
Identiteitskaart vanaf 18 jaar€ 75,80
Identiteitskaart tot 18 jaar€ 40,90
Spoedtoeslag€ 57,05

Identiteitskaart ophalen

Zeven werkdagen ná de dag van de aanvraag kunt u de identiteitskaart ophalen. Dit kan alleen op afspraak.

Spoedaanvraag

Als u een identiteitskaart met spoed aanvraagt vóór 13.45 uur, kunt u het de eerstvolgende werkdag na 11.00 uur ophalen. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Let op! In de paspoortpiek is het wel moeilijker u met spoed in te plannen. Als u het document echt met spoed nodig heeft, neem dan contact met ons op. Wij kijken dan naar de mogelijkheden.

Reizen met kinderen

Als een kind met één ouder of met (een) andere volwassene(n) naar het buitenland reist, kan dat oponthoud geven bij de grenscontrole. Om te zorgen voor een snellere grenscontrole kunt u op de website van de Rijksoverheid het formulier 'toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland' downloaden. U kunt hier de Engelse versie ook downloaden.

Meer informatie vindt u op de website van de Koninklijke Marechaussee.

Veelgestelde vragen paspoortpiek

Wat betekent paspoortpiek?

Met paspoortpiek bedoelen we de periode waarin het erg druk is met aanvragen voor nieuwe paspoorten of identiteitskaarten.

Waarom is het nu zo druk?

Paspoorten en identiteitskaarten waren in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig. Daarvoor waren ze 5 jaar geldig. Dat betekent dat het 5 jaar (tussen 2019 en 2024) heel rustig is geweest met aanvragen. Omdat nu de eerste paspoorten en identiteitskaarten na 10 jaar zijn verlopen, verwachten we veel meer aanvragen.

Hoe lang duurt de paspoortpiek?

Die start in 2024 en duurt tot en met 2028.

Wanneer wordt het druk?

Het is nu al drukker. Meestal is het in het voorjaar altijd druk met aanvragen. Die extra drukte verwachten we helemaal tijdens de paspoortpiek.

Wat merk ik hiervan?

Het kan zijn dat het langer duurt voor u bij ons terecht kunt. Wij proberen ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk last heeft van de drukte. Zorg dat u op tijd een afspraak maakt.

Kan ik bij lange wachttijden een aanvraag doen in een andere gemeente?

Nee. Inwoners van Nederland kunnen alleen bij de eigen gemeente een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Voor Nederlanders die in het buitenland wonen gelden andere regels, die staan op rijksoverheid.nl/aanvragen-paspoort-of-id-kaart-buitenland.

Kan ik een document met spoed aanvragen?

U kunt een document met spoed aanvragen, hier betaalt u € 57,05 extra voor. In de paspoortpiek is het wel moeilijker u met spoed in te plannen. Als u het document echt met spoed nodig heeft, neem dan contact met ons op. Wij kijken dan naar de mogelijkheden.

Kan ik door de paspoortpiek een noodpaspoort aanvragen?

Lange wachttijden voor een aanvraag is geen reden om een noodpaspoort aan te vragen. Voor het aanvragen van een noodpaspoort gelden voorwaarden zoals staat op rijksoverheid.nl/noodpaspoort.

Kan de geldigheid van mijn document verlengd worden?

Nee, het is niet mogelijk om de geldigheid van een paspoort of identiteitskaart te verlengen. U vraagt een nieuw document aan, al wordt dat vaak “verlengen” genoemd.

Goed om te weten

Tot en met 17 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig. Vanaf 18 jaar is deze 10 jaar geldig.

Met een identiteitskaart kunt u naar de volgende landen reizen: rijksoverheid.nl/naar-welke-landen-reizen-met-nederlandse-identiteitskaart.

Noodpaspoort

Lukt het niet om op tijd een identiteitskaart te krijgen? Lees meer informatie over een noodpaspoort op de website van de Koninklijke Marechaussee(externe link).

Donorregister

Bent u 18 jaar of ouder? Dan krijgt u aan de balie informatie over het donorregister.

Heeft u gevonden wat u zocht?