Heeft u plannen om te (ver)bouwen? Of wilt u bijvoorbeeld een boom kappen in uw tuin? Wilt u uitzoeken of u hiervoor een vergunning nodig heeft? Of dat u een melding moet doen? Vanaf 1 januari 2024 gebruikt u daarvoor het omgevingsloket. Deze vindt u op de website omgevingswet.overheid.nl(externe link).

Het omgevingsloket is de opvolger van 3 landelijke websites: ruimtelijkeplannen.nl, Omgevingsloket online (OLO) en Activiteiten internetmodule (AIM).

Op de website toolkitomgevingswet.nl/omgevingsloket(externe link) kunt u de animatie met uitleg over het omgevingsloket bekijken.

Wat kunt u doen in het omgevingsloket?

Vergunningcheck

In het omgevingsloket kunt u zien of er een vergunning of melding nodig is voor uw (bouw)project. Dat is de ‘vergunningcheck’. 

Aanvragen

U kunt hier een vergunning aanvragen. Ook als u iets moet melden of de gemeente moet informeren doet u dat hier. Dit valt onder ‘aanvragen’.
Bij de aanvraag moet u ook laten weten wat u heeft gedaan om uw buren/omgeving te informeren of te betrekken. We noemen dit participatie. Ook moet u aangeven wat het resultaat van die participatie was.

Regels op de kaart

U kunt via een kaart zien welke landelijke en lokale regels gelden. Dat staat bij ‘regels op de kaart’.

Maatregelen op maat

Welke algemene regels gelden er voor uw bedrijf, huis of project? Dat vindt u bij ‘maatregelen op maat’.

Mijn Omgevingsloket

Al uw aanvragen en meldingen vanaf 1 januari 2024 staan in ‘Mijn Omgevingsloket’. Dit onderdeel kunt u alleen gebruiken via DigID of eHerkenning.

Hulp nodig?

Wilt u meer uitleg hebben over het omgevingsloket? Dit vindt u bij de groene knop ‘Hulp nodig?’.

Heeft u gevonden wat u zocht?