U wilt uw achternaam wijzigen? Dan is dit onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Uw achternaam (geslachtsnaam) wordt dan gewijzigd bij Koninklijk Besluit. Dienst Justis gaat hierover. Dienst Justis is een afdeling van Ministerie van Veiligheid en Justitie.

In de folder Naamswijziging staat precies in welke situaties u kunt vragen om een achternaam te wijzigen. Download de folder en het formulier via de website van Dienst Justis. In de folder is aan elke situatie een code gekoppeld. Kijk goed welke code bij uw situatie hoort! Deze code moet u namelijk invullen op het aanvraagformulier.

Let op! Het gaat hier om het wijzigen van uw achternaam. Wilt u het gebruik van uw naam wijzigen? Bijvoorbeeld als u gaat trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat scheiden. Lees dan meer informatie op de pagina gebruik achternaam veranderen.

Wat moet u doen?

  • U kunt het aanvraagformulier naamswijziging downloaden bij Dienst Justis.
  • Vul het formulier in en stuur het naar Dienst Justis.
  • De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie beslist op uw aanvraag.
  • Wordt uw aanvraag toegewezen? Uw achternaam wordt dan gewijzigd door een Koninklijk Besluit.
  • U krijgt het Koninklijk Besluit thuisgestuurd. Een kopie hiervan wordt gestuurd naar de burgerlijke stand van de gemeente. De gemeente maakt een aantekening van uw naamswijziging in uw geboorteakte. Uw achternaam is dan officieel gewijzigd.
  • Wordt uw aanvraag afgewezen? U kunt dan bezwaar maken. In de beslissing wordt uitgelegd hoe u dit kunt doen.

Nodig bij de aanvraag

  • Welke documenten u moet overleggen hangt af van uw persoonlijke situatie.
  • In het formulier Naamswijziging staat welke stukken u moet meesturen in uw situatie.

Pas uw identiteitsbewijzen aan

Let op. Uw identiteitsbewijzen vervallen automatisch door naamswijziging. Vraag daarom een nieuw paspoort, Nederlandse identiteitskaart en/of rijbewijs aan.
Alle overheidsinstanties krijgen automatisch bericht van uw nieuwe achternaam. Aan de overige instanties moet u zelf doorgeven dat uw naam is gewijzigd.

Voornaam veranderen

Er is een andere aanpak als u uw voornaam wilt veranderen. Ga dan naar wijzigen voornaam.

Lees ook

Meer informatie over het wijzigen van uw achternaam staat op de website van deĀ Rijksoverheid.

Heeft u gevonden wat u zocht?