Door klimaatverandering neemt de kans op wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen toe. Daarom zijn inwoners, ondernemers en gemeente bezig om tuinen, bestrating en gebouwen aan te passen. Vergroenen helpt om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen: groen verkoelt en groen vangt regenwater beter op dan verharding. Voor het vergroenen van uw tuin en het opvangen van regenwater kunt u subsidie krijgen. Lees hierover meer op buha.nl/waterengroen(externe link).

Wat kunt u doen?

Met kleine aanpassingen kunt u al een bijdrage leveren aan het vergroenen van uw leefomgeving. Denk daarbij aan:

Tegels eruit, groen erin

Minder tegels in de tuin heeft veel voordelen: het regenwater zakt beter weg, de tuin wordt minder heet op zomerse dagen en er is meer ruimte voor de natuur. Als u tegels weghaalt, graaf dan het zand eronder weg en vul het gat met tuinaarde.

Groene gevel

Klimplanten tegen uw gevel of schutting zijn niet alleen mooi. Een begroeide gevel houdt ook uw huis in de zomer koeler, en in de winter net wat warmer. Ook bieden klimplanten een plek voor biodiversiteit. Als u kiest voor een druif, kiwi of rode bes, plukt u er zelf ook nog eens de vruchten van!

Groene schutting

Als u uw tuin wilt afscheiden van de buren, kunt u natuurlijk een houten schutting plaatsen. Maar een heg of een rek begroeid met klimplanten is ook een goed idee. Het ziet er mooi uit, houdt de tuin koeler op hete dagen en biedt ruimte voor biodiversiteit.

Hout en bladeren laten liggen

De natuur houdt wel van een beetje rommel in uw tuin. Als u een hoekje vrijmaakt voor een hoop takken en dode bladeren, zijn egels en padden u eeuwig dankbaar. Ook paddenstoelen, mossen, varens en beestjes voelen zich er thuis. Plantenresten kunt u ’s winters ook beter laten liggen, want die beschermen de bodem en de wortels tegen strenge vorst.

Meer tips vindt u op Weet van Water(externe link)

Hitte, droogte en wateroverlast in Doetinchem in 2050

In 2050 komen extreem hete dagen in Nederland waarschijnlijk 2,5 keer zo vaak voor als in 2022. In de Klimaatatlas Doetinchem(externe link) ziet u welke klimaateffecten we in 2050 verwachten in uw buurt als we niets doen. Komt er wateroverlast in uw wijk? Hoe heet wordt het in uw buurt?

Bekijk de video "Omgaan met extreem weer" hieronder.