StadsLAB Doetinchem

Het StadsLAB Doetinchem houdt per 1 januari 2024 op te bestaan. De projecten die we onder de vlag van het StadsLAB draaiden, zijn allemaal afgerond of bijna afgerond. Daarom is 1 januari 2024 een logisch en natuurlijk moment om het StadsLAB te beëindigen. Het StadsLAB is daarom ook niet meer te bezoeken op dinsdagen in de Walmolen.

Wilt u meer weten over de projecten van het StadsLAB? Hieronder kunt u lezen wat we hier allemaal voor gedaan hebben. Heeft u vragen? U kunt ons bereiken via (0314) 377 377.

Hieronder vindt u de lopende projecten van StadsLAB Doetinchem. Ook kunt u zien welke projecten zijn afgerond.

Projecten StadsLAB - Totaalplan Oude IJssel

Inwoners en ondernemers hadden het idee om de Oude IJssel meer bij de binnenstad te betrekken. Met dat idee zijn we aan de slag gegaan. Samen hebben we een nieuwe inrichting voor het gebied ontworpen. De nieuwe inrichting maakt de stad aantrekkelijker om er langer te verblijven. Het plan wordt in fasen uitgevoerd. In 2022 worden de werkzaamheden afgerond. 

Onderdelen van het plan zijn:

Stadsboulevard

Aan de zijde van de stad krijgt het gebied de uitstraling van een boulevard, waar u heerlijk kunt genieten van de Oude IJssel. Hier komt onder andere een ligweide om heerlijk te ontspannen. Ook verlengen we de steiger langs het water en komt er een tribune om evenementen op het water mogelijk te maken. 

Park of Dutch Dreams 

Op initiatief van lokale, betrokken inwoners werken we aan de ontwikkeling van een park: Park of Dutch Dreams. De provincie Gelderland en gemeente Doetinchem werken graag mee aan de aanleg van dit mooie park. Het ontwerp en de inrichting van het park komt voort uit een samenwerking tussen (inter-)nationaal bekende tuinarchitecten, waaronder Piet Oudolf. Het Park of Dutch Dreams sluit aan op het vergroten van de beleving van de Oude IJssel. Het bevordert de verbinding tussen natuur en stad en verstrekt de biodiversiteit. Maar vooral verbetert hierdoor de recreatieve aantrekkelijkheid van de regio en binnenstad. Meer informatie kunt u vinden op Park of Dutch dreams.

Stokhorstweg

In het deel langs de Oude IJssel tussen de Stokhorstweg, de fietsbrug, parkeerplaats Varkensweide en de Europabrug is een aantrekkelijk gebied gecreëerd voor kinderen en ouders. De ecologie in het gebied is opgewaardeerd en het gebied is toegankelijk gemaakt voor wandelaars. Er is een speel- en leerpad aangelegd. Over vlonders loopt u door het groen en langs het water. Dit project komt voort uit een samenwerking tussen het Waterschap en de gemeente.

De Bleek

De kwaliteit van De Bleek is het groene karakter, de ligging aan het water en de mogelijkheid er rustig te genieten van het groen en het water. Dit wordt intact gelaten. De toegankelijkheid voor voetgangers wordt verbeterd, bijvoorbeeld door het aanleggen van een wandelpad. Het groen in het gebied wordt verder versterkt.

Mispelplein

Tussen de Wijnbergseweg en de fietsbrug legden we een klein plein aan. Dit plein noemen we het Mispelplein vanwege de vorm van een Mispelbloem. Op dit plein vindt u een kunstwerk met gietijzeren tegels. Elk ‘bloemblad’ van het Mispelplein heeft een eigen functie. Zo bestaat één bloemblad uit een fietsenstalling, een ander is het openbaar toilet, weer een ander is een terrasvlonder en de twee laatste bloembladen zijn groen en ecologisch. Ook vindt u hier een drinkwaterpunt.

Bekijk voor meer informatie de video Gebied de Oude IJssel.

Projecten StadsLAB - Vergroenen binnenstad

De binnenstad van Doetinchem wordt steeds een stukje groener. Door te investeren in het vergroenen van de openbare ruimte, wordt de binnenstad aantrekkelijker om in te wonen, winkelen en verblijven. Groen is gezond en belangrijk voor het klimaat. Het nodigt uit tot ontmoeting en beweging. Ook draagt groen bij aan de herkenbaarheid van de historische grenzen van het ‘Ei’, de binnenstad van Doetinchem.

De projectgroep ‘groen’ houdt zich bezig met verschillende groenprojecten in de binnenstad. Denk daarbij aan:

 • De groene poort
 • Meer groenbakken met bomen en planten
 • Groene pilaren
 • Geveltuintjes en gevelrekken voor klimopplanten
 • Aanplant van nieuwe bomen
   

Afgeronde projecten StadsLAB

Het StadsLAB heeft al veel projecten afgerond en daarmee veel bereikt. Hieronder vindt u een overzicht van afgeronde projecten waar het StadsLAB aan heeft bijgedragen: 

 • Herinrichting Terborgseweg
 • De Veentjes in verandering (van winkel- naar woongebied)
 • Horecaplein Grutstraat (Joop Sarsplein) 
 • Hop-on Hop-off shuttle
 • Fietsen in de binnenstad
 • Lkkr Doetinchem
 • Herinrichting Simonsplein
 • Opzetten van evenementenloket
 • Achterhoek in 3D
 • Promoten van streekproducten