U kunt de vermissing van uw paspoort of identiteitskaart direct regelen door de verklaring in te vullen. U heeft hiervoor DigiD inloggegevens nodig.

DigiD linkMeld uw vermissing

U kunt alleen voor uw eigen paspoort of identiteitskaart de vermissing doorgeven, dus niet voor het paspoort of de identiteitskaart van uw partner of kind.

Let op: Uw paspoort of identiteitskaart is niet direct als vermist geregistreerd. De eerstvolgende werkdag verwerkt de gemeente uw vermissingsverklaring. Een als vermist geregistreerd document kunt u niet meer gebruiken. Ook wanneer u het weer terugvindt. U moet het ongeldige document dan bij de gemeente inleveren.

Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Vraag uw paspoort of identiteitskaart op tijd aan!
Misschien heeft u het al gehoord in het nieuws. Het wordt de komende tijd druk met aanvragen voor een paspoort of identiteitskaart. We noemen dit de paspoortpiek.  Heeft u reisplannen? Vraag dan ruim een maand van tevoren uw paspoort of identiteitskaart aan. Zo weet u zeker dat u het op tijd in huis heeft. Kijk voor meer informatie over de paspoortpiek bij “Veelgestelde vragen”.

Is uw paspoort of identiteitskaart gestolen of u bent het kwijtgeraakt, dan kunt u een nieuwe aanvragen.  Dit kan alleen op afspraak. 

Maak afspraak paspoort of ID-kaart aanvragen

Veelgestelde vragen paspoortpiek

Wat betekent paspoortpiek?

Met paspoortpiek bedoelen we de periode waarin het erg druk is met aanvragen voor nieuwe paspoorten of identiteitskaarten.

Waarom is het nu zo druk?

Paspoorten en identiteitskaarten waren in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig. Daarvoor waren ze 5 jaar geldig. Dat betekent dat het 5 jaar (tussen 2019 en 2024) heel rustig is geweest met aanvragen. Omdat nu de eerste paspoorten en identiteitskaarten na 10 jaar zijn verlopen, verwachten we veel meer aanvragen.

Hoe lang duurt de paspoortpiek?

Die start in 2024 en duurt tot en met 2028.

Wanneer wordt het druk?

Het is nu al drukker. Meestal is het in het voorjaar altijd druk met aanvragen. Die extra drukte verwachten we helemaal tijdens de paspoortpiek.

Wat merk ik hiervan?

Het kan zijn dat het langer duurt voor u bij ons terecht kunt. Wij proberen ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk last heeft van de drukte. Zorg dat u op tijd een afspraak maakt.

Kan ik bij lange wachttijden een aanvraag doen in een andere gemeente?

Nee. Inwoners van Nederland kunnen alleen bij de eigen gemeente een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Voor Nederlanders die in het buitenland wonen gelden andere regels, die staan op rijksoverheid.nl/aanvragen-paspoort-of-id-kaart-buitenland.

Kan ik een document met spoed aanvragen?

U kunt een document met spoed aanvragen, hier betaalt u € 57,05 extra voor. In de paspoortpiek is het wel moeilijker u met spoed in te plannen. Als u het document echt met spoed nodig heeft, neem dan contact met ons op. Wij kijken dan naar de mogelijkheden.

Kan ik door de paspoortpiek een noodpaspoort aanvragen?

Lange wachttijden voor een aanvraag is geen reden om een noodpaspoort aan te vragen. Voor het aanvragen van een noodpaspoort gelden voorwaarden zoals staat op rijksoverheid.nl/noodpaspoort.

Kan de geldigheid van mijn document verlengd worden?

Nee, het is niet mogelijk om de geldigheid van een paspoort of identiteitskaart te verlengen. U vraagt een nieuw document aan, al wordt dat vaak “verlengen” genoemd.

Heeft u gevonden wat u zocht?