In Nederland kunnen een man en een vrouw, twee mannen of twee vrouwen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Hiermee legt u uw relatie officieel vast. De procedure voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap is gelijk. Dit gebeurt in het bijzijn van een ambtenaar van de burgerlijke stand. U heeft hierbij minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig.

Wilt u in Doetinchem trouwen / geregistreerd partnerschap aangaan?

U kunt alleen telefonisch een reservering maken van uw voorgenomen huwelijk of partnerschap. Tijdens het telefoongesprek worden de datum, het tijdstip en de locatie vastgelegd. Dit kan ruim van tevoren. Zodra de reservering door ons is bevestigd, krijgt u per e-mail het meldingsformulier toegestuurd.

Wat is het meldingsformulier?

Voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap moet u een meldingsformulier invullen. Het formulier is een officieel document dat u nodig heeft om te mogen trouwen of een partnerschap aan te gaan. Dit moet u minimaal twee weken voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap terugmailen naar beheergba@doetinchem.nl of afgeven aan de receptie op het stadhuis. Dit is heel belangrijk. Als dit niet op tijd gebeurt, kan het huwelijk of de partnerschapsregistratie niet doorgaan! Na het inleveren van het formulier moet u binnen een jaar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Daarna is de melding niet meer geldig.

Waar kunt u trouwen?

U kunt overal in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, moet u contact opnemen met de gemeente waar u dat wilt doen. Dit kunt u in Doetinchem doen op de volgende locaties:

Wat kost het?

U betaalt de kosten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap tijdens de afspraak voor het inleveren van het meldingsformulier. Het gaat hier om de leges, verschuldigd voor de huwelijksvoltrekking door de ambtenaar. De kosten voor het huren van een locatie moeten apart betaald worden. Deze kosten vindt u op de website van die betreffende locatie of kunt u telefonisch opvragen.

Kosten huwelijk of geregistreerd partnerschap
DagTijdstipTarief 2022
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag09.00 - 17.00 uur€ 414,90
maandag t/m vrijdag17.00 - 20.00 uur€ 841,30
woensdagochtend09.00 - 10.00 uurgratis
woensdag10.00 - 17.00 uur€ 414,90
zaterdag09.00 - 16.30 uur€ 841,30
Diverse tarieven
OmschrijvingTarief 2022
Het eenvoudig omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk€  67,15
Huwelijksakte€  14,30
Bewijs van huwelijksontbinding€  14,30
Boekje€  17,60
Benoemen andere locatie€ 126,60

Gratis huwelijk

Op woensdagochtend kunt u gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Bij de korte plechtigheid mogen dan maximaal 10 mensen aanwezig zijn, inclusief uzelf en de getuigen. Houdt u er rekening mee dat de wachttijd voor dit kosteloze tijdstip langer is.

Zelf een trouwlocatie kiezen

Als u niet in een standaard trouwlocatie wilt trouwen of partnerschap aangaan, kunt u zelf een locatie kiezen. Dit moet u minimaal 4 maanden voor de trouwdag aanvragen. Hiervoor betaalt u extra kosten. De locatie moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het moet een openbare ruimte zijn.
  • Het moet er netjes zijn.
  • Het moet er veilig zijn.
  • Als u buiten wilt trouwen, moet er ook een mogelijkheid zijn om de ceremonie binnen door te laten gaan.

Bij het maken van de reservering voor uw huwelijk kunt u aangeven of u wilt trouwen op een eigen locatie. Wij sturen u dan via e-mail het aanvraagformulier.

Meer informatie

Wat zijn de verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap?

  • Bij een huwelijk geeft u elkaar het “ja-woord”. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dat niet.
  • Om een huwelijk te ontbinden, moet u naar de rechter. Om een geregistreerd partnerschap te ontbinden hebt u geen rechter nodig. Voorwaarde is wel dat u het er beiden mee eens bent en dat er geen minderjarige kinderen zijn.
  • Geregistreerd partnerschap wordt niet in alle landen erkend.

Wet Beperkte gemeenschap van goederen

Volgens deze wet blijven al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen/geregistreerd partnerschap heeft van u alleen. De bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen. Meer informatie vindt u op de website van de rijksoverheid(externe link). Wilt u toch in algehele gemeenschap van goederen trouwen? Dan regelt u dit bij de notaris vóór het huwelijk.

Heeft u gevonden wat u zocht?