In Nederland kunnen een man en een vrouw, twee mannen of twee vrouwen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Hiermee legt u uw relatie officieel vast. De procedure voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap is gelijk. Dit gebeurt in het bijzijn van een ambtenaar van de burgerlijke stand. U hebt hierbij minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig.

Waar kunt u trouwen?

U kunt overal in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Dit kunt u in Doetinchem doen op de volgende locaties:

Om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, moet u contact opnemen met de gemeente waar u dat wilt doen. Voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap moet u een meldingsformulier invullen. Dit formulier wordt u door de gemeente toegestuurd. Het formulier is een officieel document dat u nodig hebt om te mogen trouwen of een partnerschap aan te gaan. Dit moet u minimaal twee weken voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap op afspraak inleveren. Dit is heel belangrijk, want als dit niet op tijd gebeurt, kan het huwelijk/de partnerschapsregistratie niet doorgaan! Vroeger heette dit de ondertrouw. Na het inleveren van het formulier moet u binnen een jaar  trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, anders is de melding niet meer geldig.

Wilt u in Doetinchem trouwen / geregistreerd partnerschap aangaan?

Belt u ons om een afspraak te maken. Wij plannen dan twee afspraken voor u in:

 • De datum voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap
 • Een afspraak voor het inleveren van het meldingsformulier. Deze krijgt u automatisch per mail toegestuurd

Bent u Nederlander, woont u in Nederland en hebt u vanaf uw geboorte in Nederland gewoond? Dan moet u het volgende meenemen:

 • Geldig legitimatiebewijs.
 • Een kopie van het geldige legitimatiebewijs van de meerderjarige getuigen. Minimaal 2 en maximaal 4 getuigen per huwelijk of geregistreerd partnerschap.
 • Uw pinpas voor het betalen van de kosten.

Bent u niet in Nederland geboren of hebt u niet de Nederlandse nationaliteit, neemt u dan contact op met de burgerlijke stand.

Gratis huwelijk

Op woensdagochtend kunt u gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Bij de korte plechtigheid mogen dan maximaal 10 mensen aanwezig zijn, inclusief uzelf en de getuigen. Houdt u er rekening mee dat de wachttijd voor dit kosteloze tijdstip langer is.

Goed om te weten

Wat zijn de verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap?

 • Bij een huwelijk geeft u elkaar het “ja-woord”. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dat niet.
 • Om een huwelijk te ontbinden, moet u naar de rechter. Om een geregistreerd partnerschap te ontbinden hebt u geen rechter nodig. Voorwaarde is wel dat u het er beiden mee eens bent en dat er geen minderjarige kinderen zijn.
 • Geregistreerd partnerschap wordt niet in alle landen erkend.

Zelf een locatie uitzoeken?

Het is mogelijk om zelf een trouwlocatie uit te kiezen. Dit moet u minimaal 4 maanden voor de trouwdag aanvragen. Hiervoor betaalt u extra kosten. De locatie moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Het moet een openbare ruimte zijn.
 • Het moet er netjes zijn.
 • Het moet er veilig zijn.
 • Als u buiten wilt trouwen, moet er ook een mogelijkheid zijn om de ceremonie binnen door te laten gaan.

Aanvraagformulier trouwen op locatie

Wet Beperkte gemeenschap van goederen

Volgens deze wet blijven al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft van u alleen. De bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen. Dit geldt niet voor schenkingen of erfenissen die u krijgt tijdens uw huwelijk. Ook die zijn van u persoonlijk, tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven. Als u ondernemer bent is het ook met de nieuwe wet nog steeds van belang dat u nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u zakelijk en privé gescheiden houden. Voor mensen die een geregistreerd partnerschap aangaan geldt deze wet ook.

Het is nog steeds mogelijk om in algehele gemeenschap van goederen te trouwen. Dat kunt u regelen via huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bij de notaris. De akte van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden moet vóór het huwelijk getekend zijn.

Wat kost het?

U betaalt de kosten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap tijdens de afspraak voor het inleveren van het meldingsformulier. Het gaat hier om de leges, verschuldigd voor de huwelijksvoltrekking door de ambtenaar. De kosten voor het huren van een locatie moeten apart betaald worden. Deze kosten vindt u op de website van die betreffende locatie of kunt u telefonisch opvragen.

Kosten huwelijk of geregistreerd partnerschap
Dag Tijdstip Tarief 2021
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 09.00 - 17.00 uur € 408,35
maandag t/m vrijdag 17.00 - 20.00 uur € 828,05
woensdagochtend 09.00 - 10.00 uur gratis
woensdag 10.00 - 17.00 uur € 408,35
zaterdag 09.00 - 16.30 uur € 828,05
Diverse tarieven
Omschrijving Tarief 2021
Het eenvoudig omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk €  66,10
Huwelijksakte €  14,00
Bewijs van huwelijksontbinding €  13,80
Boekje €  17,30
Benoemen andere locatie € 124,60

Hebt u gevonden wat u zocht?