In Nederland kunnen een man en een vrouw, twee mannen of twee vrouwen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.  De procedure voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap is gelijk. U heeft minimaal twee tot maximaal vier getuigen nodig.

Trouwen of geregistreerd partnerschap in Doetinchem

U mag in elke gemeente in Nederland trouwen. Neem contact op met de gemeente waar u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan.  Kiest u voor gemeente Doetinchem, bel dan naar (0314) 377 377 om een datum en locatie te reserveren.  Als bevestiging krijgt u van ons een e-mail. Bij deze e-mail sturen wij u een meldingsformulier. Het is belangrijk dat u deze op tijd terugstuurt of inlevert.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap melden

Het meldingsformulier is een officieel document waarmee u aangeeft dat u met elkaar wilt trouwen (of geregistreerd partnerschap aangaat). U moet deze volledig invullen en terugmailen of inleveren op het stadhuis. Dit moet maximaal 1 jaar tot minimaal 2 weken voor het huwelijk of partnerschapsregistratie bij ons binnen zijn. Als dit niet op tijd gebeurt, gaat het huwelijk of de partnerschapsregistratie niet door!

Let op! Houdt hier rekening mee als er nog buitenlandse documenten nodig zijn. Pas als de documenten zijn goedgekeurd, kunt u een meldingsformulier inleveren. Vanaf dan gaan de twee weken lopen voordat u kunt trouwen.

Meer informatie

Verschil tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap

  • Bij een huwelijk geeft u elkaar het “ja-woord”. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dat niet.
  • Om een huwelijk te ontbinden, moet u naar de rechter. Om een geregistreerd partnerschap te ontbinden heeft u geen rechter nodig. Voorwaarde is wel dat u het er beiden mee eens bent en dat er geen minderjarige kinderen zijn.
  • Geregistreerd partnerschap wordt niet in alle landen erkend.

Kijk voor het verschil tussen trouwen, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract op rijksoverheid.nl/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap(externe link).

Wet Beperkte gemeenschap van goederen

Volgens deze wet blijven al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen/geregistreerd partnerschap heeft van u alleen. De bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen. Meer informatie vindt u op de website van de rijksoverheid(externe link). Wilt u toch in algehele gemeenschap van goederen trouwen? Dan regelt u dit bij de notaris vóór het huwelijk.

Huwelijkse voorwaarden

In huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden maakt u afspraken over uw bezittingen en schulden. Dit doet u bij een notaris. U spreekt af wat van wie is tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap en als u ooit uit elkaar gaat. Doet u dit niet? Dan trouwt u volgens de wet in beperkte gemeenschap van goederen. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Juridisch loket(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?