Tegemoetkoming energiekosten

De prijzen van energie zijn afgelopen maanden hard gestegen. Hierdoor zijn veel huishoudens honderden euro’s extra kwijt aan de energierekening. Het rijk verlaagt de energiebelasting. Dat ziet iedereen terug op de energierekening. Voor huishoudens met een laag inkomen is er een extra tegemoetkoming in de energiekosten, de energietoeslag. De hoogte van de energietoeslag is € 800,- per huishouden en is eenmalig.

Komt u in aanmerking voor de toeslag? Dan proberen wij deze binnen 4 weken nadat we uw aanvraag hebben ontvangen uit te betalen.

Wat zijn de voorwaarden voor de energietoeslag?

U hebt recht op de energietoeslag van de gemeente Doetinchem als u op 1 maart 2022:

  • 21 jaar of ouder bent; en
  • in de gemeente Doetinchem woont; en
  • een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning hebt; en
  • een huishouden (alleenstaande of gezin) hebt met een inkomen niet hoger dan 120% van bijstandsnorm; en
  • u niet in een instelling (bijvoorbeeld Beschermd Wonen of een verpleegtehuis) woont.

Er wordt voor de energietoeslag geen rekening gehouden met het vermogen.

Ontvangt u een uitkering van Laborijn? Dan wordt deze tegemoetkoming automatisch op uw rekening gestort. U hoeft hiervoor geen aanvraag in te dienen.

DigiD – Ga naar website www.digid.nl

Vraag energietoeslag aan

Let op: Bij de aanvraag van de energietoeslag bent u verplicht een volledig overzicht aan te leveren van al uw bankafschriften van de laatste twee maanden, met daarop zichtbaar al uw inkomensgegevens. Ook van uw eventuele partner/huisgenoten van 21 jaar en ouder hebben wij deze gegevens nodig.

Tip! Zet de gegevens vast klaar op uw computer. Dan kunt u deze direct meesturen.

U kunt de energietoeslag aanvragen tot en met 30 juni 2022.

Komt u in aanmerking voor de energietoeslag? Dan is de kans groot dat u ook gebruik kunt maken van het Meedoenarrangement. Lees daarvoor de informatie op de pagina Meedoenarrangement. U kunt zich dan ook direct aanmelden via het aanmeldformulier.

Toestemming gegevensuitwisseling

Maakt u al gebruik van het Meedoenarrangement? Dan is het niet (altijd) nodig om nog inkomensgegevens aan te leveren. U kunt dit aangeven op het formulier. Hebben wij toch aanvullende gegevens van u nodig? Dan vragen we deze alsnog bij u op.

Hebt u geen computer?

Als u geen computer hebt, kan misschien iemand uit uw familie u helpen. Of iemand bij u uit de buurt of uit uw kennissenkring. Er zijn ook verschillende openbare plekken in de gemeente Doetinchem waar u gebruik kunt maken van een computer. Bijvoorbeeld:

  • De gemeente Doetinchem (Raadhuisstraat 2, Doetinchem)
  • Bibliotheek Doetinchem (IJsselkade 13, Doetinchem)
  • Bibliotheek Wehl (Kerkplein 6, Wehl)
  • De Trefkuul in Gaanderen (Pelgrimstraat 59A, Gaanderen)
  • Laborijn (Terborgseweg 110, Doetinchem)

Lukt het u niet zelf om de energietoeslag aan te vragen?

Dan kunt u naar het Formulierencafé. Locaties en openingstijden leest u op de website van het Buurtplein.

Hebt u vragen over de energietoeslag?

Neem dan contact op met de gemeente. Vraag naar de consulent financiële ondersteuning. De consulenten houden telefonisch spreekuur. U kunt hen op werkdagen bellen van 9.00 tot 10.30 uur. Het telefoonnummer is: (0314) 377 377.

Normen energietoeslag

Energietoeslag

Gezinnen met een inkomen tot netto 120% van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag.

Normen
Bijstandsnorm 120%AlleenstaandGehuwd/samenwonend
21 tot pensioengerechtigde leeftijd€ 1.311,00€ 1.872,00
Vanaf pensioengerechtigde leeftijd€ 1.456,00€ 1.972,00

Bedragen zijn netto, inclusief vakantiegeld (en/of eindejaarsuitkering/dertiende maand). Partner en/of kind alimentatie wordt ook als inkomen gezien.

Let op: vanaf 2015 geldt de kostendelersnorm. Dit betekent dat als u een woning deelt met meer dan 2 volwassenen, uw bijstandsnorm daarop wordt aangepast. Hoe meer personen van 21 jaar of ouder in uw woning, hoe lager de bijstandsnorm. Wilt u hierover meer informatie? Neem dan contact op met de consulent financiële ondersteuning. De consulenten houden telefonisch spreekuur. U kunt hen op werkdagen bellen van 9.00 tot 10.30 uur. Het telefoonnummer is: (0314) 377 377.

Hebt u gevonden wat u zocht?