Doetinchem blijft werken aan aantrekkelijke binnenstad

Binnensteden van middelgrote gemeenten – zoals die van Doetinchem – staan voor grote uitdagingen. Er komen minder bezoekers. Ook hun wensen zijn veranderd. Gemeente Doetinchem, binnenstadondernemers en vastgoedeigenaren hebben daarom het afgelopen jaar hard gewerkt aan een gezamenlijke toekomstvisie voor de Doetinchemse binnenstad. 

De gemeenteraad neemt in juni een besluit over het plan. Als de gemeenteraad dit plan goedkeurt, kan één van de grootste projecten van Doetinchem van start gaan. 

Een binnenstad vol ontspanning
De Doetinchemse binnenstad moet voor inwoners en bezoekers van buiten aantrekkelijk blijven. Ook willen de partners inspelen op de toekomstige trends. Het doel is een levendige binnenstad te ontwikkelen met veel groen, een goed winkelaanbod en fijne plekken om elkaar te ontmoeten en plezier te beleven. Straten worden opgeknapt, pleinen worden sfeervoller.

Aantrekkelijk aanbod
Doetinchem wil zorgen voor een meer onderscheidend winkelaanbod. Dat betekent dat er winkels zijn die je in kleinere omliggende plaatsen niet vindt. Ook komt er meer plek voor ontspanning en vermaak in de binnenstad. De historische bezienswaardigheden in de binnenstad worden beter zichtbaar. Bijvoorbeeld door de vroegere ommuring van het stadscentrum (het Ei) en de vier stadspoorten te benadrukken. 

Groen en water
We willen minder stenen en meer groen in onze binnenstad. Daarmee zorgen we ook voor meer verkoeling in warme periodes. Bovendien past een groene sfeer bij de Achterhoek. De verbinding met de mooie Oude IJssel wordt verbeterd. We gaan onderzoeken of het afsluiten van de Gaswal voor autoverkeer mogelijk is. Deze ruimte kan dan een stadspark worden waar bezoekers kunnen zitten, ontspannen en sporten. Het Mark Tennantplantsoen en andere delen van de stad worden ook veranderd in groene verblijfsgebieden.

Verkeer
De helft van het verkeer op de wegen rondom de binnenstad is doorgaand verkeer. Het plan is daarom het verkeer anders te laten rijden en sommige wegen op te heffen (Gaswal, Raadhuisstraat en deel Hofstraat). Zo ontstaat er meer ruimte voor voetgangers en groene pleinen. Zoals bijvoorbeeld voor het Amphiontheater en het stadhuis. Zo lopen bezoekers makkelijker – zonder een drukke weg over te steken – het centrum in of naar de Oude IJssel. Dat is ook makkelijker voor de weekmarkt en evenementen. 

Parkeren
De binnenstad blijft goed bereikbaar met de auto en de fiets. Het parkeren gaan we anders regelen. Onder het Marktplein voor het stadhuis kan een extra parkeergarage komen. Daarnaast wordt de Varkensweide aantrekkelijker als parkeerplaats voor bezoekers.

Wonen
Winkels gaan we zoveel mogelijk clusteren in sfeervolle stadskwartieren met een eigen identiteit. Leegkomende winkelpanden kunnen worden omgebouwd naar woningen. Ook kunnen er extra woningen worden gebouwd bijvoorbeeld achter het stadhuis en aan de Gruitpoort.

Meer weten? Bekijk de plannen en lees meer op www.doetinchem.nl/binnenstad