Op 19, 21 en 23 maart 1945 werd Doetinchem zwaar gebombardeerd. Bijna het hele centrum van de stad werd weggevaagd en er vielen naar schatting 140 doden. Ieder jaar luiden de Van Wouklok en de kerkklokken op het moment dat deze bombardementen plaatsvonden. Dat is op 19 maart om 08.40 uur, 21 maart om 16.55 uur en op 23 maart om 17.30 uur. 

Herdenking in de Catharinakerk op donderdag 21 maart om 16:40 uur

De herdenking start met muziek van de leerlingen van Amphion Muziekschool en een welkom door Esther Ruesen. Na het luiden van de klokken om 16.55 houdt burgemeester Mark Boumans een toespraak. We staan stil bij de bombardementen met een voordracht van Frits Gunning en kinderburgemeester Freek Belterman. Ook ziet u de korte film ‘A nice boy’. De herdenking wordt afgesloten met het Lentelicht. Meer dan 100 tekeningen van brugklassers en senioren worden op het plafond en de muren geprojecteerd als een dynamisch kunstwerk.

Documentaires over de oorlogstijd bij Amphion

Op 21 maart kunt u voorafgaand aan de herdenking twee documentaires over de oorlogstijd in Doetinchem bekijken in schouwburg Amphion. Om 14.00 uur spelen ‘Meneer Kees en meneer Henk’ en ‘Met het Begin van de Lente’. Kijk op https://www.amphion.nl/film(externe link) voor informatie en kaarten.

Kijk voor meer informatie over herdenkingen in Doetinchem op www.doetinchem.nl/herdenktenviert.