Een persoonlijk plan om energie te besparen en het wooncomfort te verhogen. Vooral in deze tijd raden Gerard en Rian een duurzaam advies aan.

Gerard en Rian hebben al veel kennis over woningverduurzaming en de mogelijkheden van hun woning. Toch hebben zij met het bezoek van adviseur Gert Jan en hun persoonlijke Woningverbeterplan nieuwe informatie opgedaan en tips ontvangen waar zij zelf nog niet aan gedacht hebben. “Zeker in deze tijden is zo’n advies een slimme manier om te bekijken wat je kan doen om energie te besparen”.

Voor ieder huis zijn er mogelijkheden

De woning van Gerard en Rian is een twee-onder-één kap woning uit 1900. Een historisch pand met een laag energielabel en maandelijkse energiekosten van € 227 ,-. “Met het verbruik op jaarbasis zitten wij meestal aan de onderkant van het verbruik van vergelijkbare panden. Dit komt doordat, ondanks dat het een oud pand is, we al wel een aantal maatregelen hebben getroffen”.  Zo hebben Gerard en Rian overal dubbelglas en zijn de vloeren waar mogelijk geïsoleerd, waardoor de woning al veel behagelijker is geworden qua wooncomfort.

Waarom hulp nodig

De belangrijkste redenen voor het verder verduurzamen is het verlagen van de energiekosten en het verhogen van het wooncomfort. “En we willen natuurlijk ook aan de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen denken”. Gerard en Rian zijn al goed op weg en weten veel over woningverduurzaming, maar willen met het energieadvies ontdekken of het mogelijk is om toch een stap verder te gaan. “Wij zijn redelijk op de hoogte van hoe het één en ander in elkaar zit en ook hoe we in dit pand kunnen bezuinigen en isoleren, maar ik ben geen specialist op dat gebied.”.

Adviesgesprek

Gerard en Rian kregen de tip om advies in te winnen over verdere verduurzaammogelijkheden in hun woning. “Je haalt een techneut in huis die misschien iets heeft waar wij niet aan gedacht hebben. Daar ging het mij voornamelijk om. ”. En zo kwam adviseur Gert Jan bij hen langs. 

Tijdens het bezoek aan de woning wil een adviseur eerst graag de woonwensen en -behoeften begrijpen van een bewoner. Daarom stelt de adviseur hier diverse vragen over. “De adviseur was een hele vriendelijke man. We hebben een goed gesprek gehad en allerlei dingen doorgenomen”. Vervolgens gaat de adviseur inhoudelijker in op verduurzaammogelijkheden. “De adviseur legde alles goed uit en hij is hier goed op ingegaan moet ik zeggen.”.

De maatregelen

Uit het bezoek bleek dat de woning geschikt is voor een hybride warmtepomp. Rian en Gerard kunnen met deze duurzame maatregel 50% van hun gasverbruik besparen. Verder heeft adviseur Gert Jan tips gegeven over andere mogelijkheden. “We hebben een tip gekregen waar wij zelf niet aan gedacht hebben, namelijk om de isolatieroosters aan de buitenkant van de woning dicht te maken in de winter. Dan trekt de kou niet zo onder het huis”.

Woningverbeterplan

Gerard en Rian zouden het mensen die nog niet zoveel kennis hebben opgebouwd over woningverduurzaming zeker aanraden om advies in te winnen door middel van een Woningverbeterplan. “Het is altijd goed om de zaak goed door te praten. Een goed plan zal een hoop schelen.”. In het Woningverbeterplan worden ook de subsidies berekend waar iemand recht op heeft. Subsidies kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Een medewerker Susteen(externe link) (Susteen - Verduurzaamt woningen(externe link)) rekent dit voor een bewoner uit, zodat je zeker weet dat je geen subsidies misloopt.

Novemberactie

Wil jij net als Gerard en Rian inzicht in de duurzame maatregelen van jouw woning? En ontdekken wat deze maatregelen kosten en opleveren? De eerste 150 aanmeldingen ontvangen het Woningverbeterplan t.w.v. € 289 ,- in de maand november voor maar € 25 ,- door de financiële bijdrage van gemeente Doetinchem. Het plan is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Ga naar Woningverbeterplan Doetinchem - Energieloket Achterhoek(externe link) en vraag jouw persoonlijke Woningverbeterplan aan voordat de koude wintermaanden beginnen.