Iedere maand vertelt een wethouder over een onderwerp waar de gemeente zich mee bezighoudt. Deze keer aan het woord: wethouder Ingrid Lambregts

De woningnood is onverminderd groot, ook in de gemeente Doetinchem. We zijn keihard aan het werk om huizen te bouwen. Niet alleen voor mensen met hoge inkomens, ook voor starters en senioren. Vaak hoor ik als verantwoordelijk wethouder: waarom duurt het allemaal zo lang voor die plannen worden uitgevoerd?

Ik begrijp die opmerking. Gemiddeld zit er in Nederland tien jaar tussen het presenteren van een idee voor een bouwplan en de uitreiking van een eerste huissleutel. Die termijn moet korter, ook demissionair minister Hugo de Jonge is er hard mee bezig. Er komt zoveel op ons af. Past het bouwplan in het gebied of moeten we de bestemming veranderen naar wonen? Hoe zit het met flora en fauna, parkeerplekken, overleg met omwonenden, participatie, stikstof? En mochten direct omwonenden naar de Raad van State stappen en dat recht hebben ze: tel er gerust anderhalf jaar bij.

Er zijn gelukkig uitzonderingen. De tiny houses in De Kwekerij in Wijnbergen, die de bewoners zelf de Tiny house community in de wildernis noemen. Binnen vier jaar gerealiseerd. Dat vind ik echt een prestatie, van alle betrokkenen. Liefst 30 kleine kavels met fabrieksmatig gebouwde koopwoningen voor starters op Heideslag in Wehl, we noemen het Kiefland. In november 2022 gestart en dit voorjaar krijgen ze de sleutel. En ook stadspark Keppeloord in Doetinchem, achter het Metzo College en het Graafschap College in Doetinchem. Een prachtige mix, in een groene wijk, dichtbij de binnenstad en de Oude IJssel. Met een heel breed aanbod aan huizen, voor alle doelgroepen. Er is geen rechter aan te pas gekomen. Allerlei partijen en grondeigenaren hebben samengewerkt, in goed overleg met de gemeente. Daar ben ik trots op. Dankzij dit project krijg je doorstroming, komen andere huizen vrij die broodnodig zijn.

Vanuit Gaanderen hoorde ik: prachtig, wat jullie in Doetinchem en Wehl doen. Komen wij ook nog aan de beurt? Uiteraard, daar werken we hard aan. Daarom ben ik zo blij dat we aan een mooi bouwplan werken voor 30 woningen op de locatie van de voormalige Augustinusschool. Ook zien we nu veel aanvragen voor woningbouw door ontwikkelaars, bijvoorbeeld op de plek van het oude postkantoor. Met 22 appartementen.

De dorpsraad in Gaanderen speelt een heel actieve rol als verbinder tussen het dorp en de gemeente. Dat waardeer ik enorm. Zo is het Informatiepunt Beter Wonen Gaanderen in het Gaanderhuus geopend waar iedereen terecht kan om informatie over wonen te halen én te brengen. Ook mocht ik onlangs spreken bij een bijeenkomst van het Centraal Senioren Overleg over wonen voor ouderen. Dat doe ik graag. Zo blijf je met elkaar in gesprek.

Laat het duidelijk zijn: we zijn niet alleen maar bezig met Doetinchem, hoe belangrijk de stedelijke ontwikkeling ook is. Gaanderen en Wehl hebben onze volle aandacht en dat blijft ook zo.

Ingrid Lambregts
Wethouder van o.a. Wonen, Ruimtelijke Ordening en Omgevingswet