De vrijetijdseconomie is een belangrijke sector in Doetinchem en de hele Achterhoek. In de hele regio tellen we 3,3 miljoen overnachtingen per jaar. Dat is een stijging van minimaal tien procent vergeleken met 2017. En dan hebben we het nog niet over het Van der Valk-hotel dat wordt gebouwd aan de Europaweg, met 102 kamers. Er is nog ruimte genoeg voor groei.

Voor de hele Achterhoek praat je over een omzet van 308 miljoen euro in deze drie jaar (2017-2020). Dat is ongeveer vergelijkbaar met de bouw. Het gaat om 11.000 banen, regiobreed. In Doetinchem verdienen veertig van elke duizend inwoners hun boterham in deze sector. Dat zijn enkele duizenden arbeidsplaatsen in de horeca, bij recreatiebedrijven, noem maar op. En dat worden er in de toekomst alleen maar meer, daar ben ik van overtuigd.

We zijn hard bezig met het uitbouwen van recreatie en toerisme in Doetinchem. En, in samenspraak met onze buurgemeenten, in de hele Achterhoek. Mensen komen echt niet alleen vakantie vieren in Doetinchem. Ze wandelen of fietsen in de regio, bezoeken kasteel Huis Bergh, doen Oude IJsselstreek aan, of de kastelen in Vorden. Wie weet slapen ze in hotel Villa Ruimzicht, of sluiten ze de dag af met een voorstelling in schouwburg Amphion.

We bouwen de VVV in het Borghuis en het Stadsmuseum om tot Inspiratiecentrum. Geen plek meer waar je folders uitgereikt krijgt, maar een digitaal knooppunt waar je met een druk op de knop kan zien waar iets te doen is in de regio. Kasteel Slangenburg, een absolute hotspot, krijgt een bezoekerscentrum. Waar je, digitaal of op papier, inzicht krijgt in de openingstijden en activiteiten in alle Achterhoekse kastelen.

We hebben zoveel te bieden aan toeristen en recreanten. De Kruisberg, de Wehlse Broeklanden, de omgeving van Het Onland in Gaanderen, natuurgebied De Zumpe. Vergeet niet het grote aanbod aan evenementen in Doetinchem. Mensen zoeken vooral ook rust in de Achterhoek, die moeten we blijven bieden. Maar ze willen ook graag vermaakt worden, een lekker hapje eten op een gezellig terras. We hebben het allemaal in huis!

We investeren veel geld en inspanningen in het betrekken van de Oude IJssel bij de binnenstad. Zelfs in coronatijd zijn er twee nieuwe rondvaarten bij gekomen. Wandel- en mountainbikeroutes, het aanbod groeit maar door. Alles draait om beleving, daar zetten we op in. De gemeenteraad steunt ons en heeft extra geld vrijgemaakt om onze doelstellingen te halen.

Met de Oude IJssel hebben we echt goud in huis. We maken prachtige landschapstuinen langs de oevers, met topontwerpers als Piet Oudolf en Nico Wissing. Natuurlijk kost dat geld, maar we hebben het er graag voor over. Omdat we ervan overtuigd zijn dat we er allemaal van profiteren.

Als ik zie hoeveel mensen zich inzetten en enthousiast zijn over onze plannen krijg ik daar veel energie van. In 2036 willen we een stad met 70.000 inwoners  zijn. Met een breed scala aan voorzieningen, nóg aantrekkelijker voor inwoners, toeristen en recreanten. Dat gaat ons lukken!

Henk Bulten, wethouder recreatie en toerisme