Inmiddels zijn er meer dan 60.000 vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland. Zij zijn gevlucht voor de oorlog in hun land. De gemeente Doetinchem helpt mee met het opvangen van deze vluchtelingen. Tussen half juni en half juli heeft gemeente voormalig zorghuis ’t Weerdje in Doetinchem klaar voor de extra opvang van ongeveer 100 Oekraïense vluchtelingen.

De gemeentelijke opvanglocaties zijn inmiddels vol

Er wonen op dit moment meer dan 170 vluchtelingen in onze gemeente. In de opvang in voormalig verpleeghuis Sint Jozef Gaanderen wonen 60 vluchtelingen. In Oldershove in Wehl 3. Gastgezinnen in onze gemeente vangen 108 mensen op. Er komen nog steeds vluchtelingen naar Nederland. Daarom is een extra opvanglocatie nodig. 

Verbouwing ’t Weerdje begint maandag 16 mei

Midden juni zijn de eerste kamers klaar. Vanaf dat moment vangen we de eerste vluchtelingen op in ’t Weerdje. Aannemer Van Wijnen zorgt ervoor dat er vanaf half juli in totaal 48 kamers klaar zijn voor gebruik. Ook de verwarming, lift, gezamenlijke ruimtes en keuken worden opgeknapt. En natuurlijk maken we het gebouw weer brandveilig. De kosten worden vergoed door het Rijk.

In totaal gaan nu ongeveer 100 Oekraïners in ’t Weerdje wonen

In iedere kamer kunnen 2 volwassenen of 1 volwassene en maximaal 2 kinderen wonen.

Het is nu nog niet duidelijk of de gemeente de andere kamers in ’t Weerdje ook klaarmaakt voor opvang. Daarover neemt het college van B&W later een besluit op basis van de behoefte aan opvangplekken op dat moment.

Meer informatie over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne staat op www.doetinchem.nl/oekraine