Op bedrijventerrein De Huet in Doetinchem stonden tot eind vorig jaar 1320 vaten met PFOS-houdend blusschuimwater. Enkele vaten gingen lekken en veroorzaakten schade aan het milieu. Vanaf eind 2020 is het blusschuimwater overgepompt in vier lekvrije silo’s. De gemeente is inmiddels begonnen met bodemonderzoek. Eind november 2021 start de definitieve verwerking van het blusschuimwater. 

Blusschuimwater uit de silo’s afvoeren en verwerken 

De gemeente onderzocht op welke manier het blusschuimwater definitief kan worden verwerkt. De enige manier op dit moment is het schuim te verbranden. Vanaf 22 november 2021 start de firma Renewi met deze klus. Zij komen iedere week drie tot zes tankwagens blusschuimwater uit de silo’s halen en voeren dit af naar verbrandingsinstallaties in het buitenland. Het blusschuimwater kan alleen worden verbrand in een oven bij een temperatuur van hoger dan 1100°C. Nederland heeft dit type ovens niet. Het duurt naar verwachting tot mei 2022 voordat het hele terrein leeg is

Bodemonderzoek en -sanering

Ondertussen voert adviesbureau Tauw tot aan het einde van het jaar/begin 2022 bodemonderzoek uit. Zij brengen de omvang van de grond- en grondwatervervuiling goed in beeld. De resultaten van dit onderzoek verwachten we in het eerste kwartaal van 2022. Hierna volgt het saneringsonderzoek en het saneringsplan. De daadwerkelijke bodemsanering start naar verwachting in 2023.