Onder begeleiding van ecologisch adviesbureau Silvavir, deed gemeente Doetinchem het afgelopen jaar mee aan het burgerwetenschapsproject 'Wildcamera - zoogdieren in de achtertuin'. De resultaten van het onderzoek zijn bekend en nu te bekijken op www.doetinchem.nl/wildcamera.

Overdag en ’s nachts zijn verschillende dieren actief in tuinen. Veel dieren zijn vooral ’s nachts actief, waardoor we ze niet vaak zien. Met wildcamera’s in tuinen door heel Doetinchem zijn de nachtelijke bezoekers in beeld gebracht.

Hulp van inwoners

Inwoners van de gemeente Doetinchem konden zich opgeven voor het plaatsen van een wildcamera in hun eigen tuin. Ongeveer 100 mensen hebben zich hiervoor aangemeld. Daaruit zijn 41 tuineigenaren gekozen. Hier werd door vrijwilligers van onder andere IVN de Oude IJsselstreek en KNNV Doetinchem een wildcamera geïnstalleerd. In iedere tuin heeft een wildcamera minstens vier weken lang beelden verzameld.

Resultaten

Tijdens het onderzoek zijn 14 verschillende soorten zoogdieren en 31 soorten vogels gezien. De huiskat, egel en steenmarter werden het vaakst gezien. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende dieren gespot, zoals de vos, bunzing en das. Bent u geïnteresseerd in alle resultaten van het onderzoek? Kijk dan op www.doetinchem.nl/wildcamera voor het complete rapport.

Maak uw tuin diervriendelijk

Ook u kunt een steentje bijdragen om uw tuin plant- en diervriendelijker te maken. Probeer uw tuin zo groen mogelijk te maken. Haal bijvoorbeeld tegels of klinkers zo veel mogelijk eruit. Zorg er ook voor dat er openingen in uw schutting of erfafscheiding zitten, zodat uw tuin bereikbaar is voor dieren.

Rommelige plekjes

Veel mensen proberen hun tuin netjes te houden. Maar juist ‘rommelige’ plekjes zijn perfecte schuilplaatsen voor dieren. Wist u dat daardoor ook de schade door bijvoorbeeld steenmarters minder wordt? Wanneer een marter genoeg plekken heeft om te schuilen zal hij niet snel een nest maken onder het dakbeschot of een motorkap. Steenmarters zitten bijvoorbeeld graag onder takkenhopen of in nestkasten. Grote kans dat u er een goede rattenvanger bij heeft.

Wilt u weten wat u in uw tuin nog meer kunt doen? Kijk op www.steenbreek.nl/tuintips