Lara van Nugteren en Rick van den Bovenkamp zitten er nu warmpjes bij in hun huis uit de jaren dertig aan de Prins Alexanderstraat in Doetinchem. Maar anderhalf jaar geleden blies de wind er nog dwars doorheen. Daarom lieten zij vorig jaar een Woningverbeterplan maken, en daar hebben ze heel veel aan gehad.

December-actie: woningverbeterplan voor maar € 25

Bent u eigenaar van een woning van vóór 1976? Deze decembermaand krijgt u van gemeente Doetinchem extra korting cadeau op een Woningverbeterplan en betaalt u maar € 25 in plaats van € 100! Er zijn maar 150 Woningverbeterplannen met korting beschikbaar. Meld u dus snel aan bij Agem, het energieloket voor de Achterhoek, via www.agem.nl/doetinchem(externe link).

“Het huis had energielabel G toen we het kochten in 2021”, vertelt Rick. “Het waaide er zo doorheen, met boven enkel glas en beneden oud dubbel glas, en bijna nergens isolatie.” Dus vroegen ze een Woningverbeterplan aan bij Agem Energieloket. Al snel kwam er een adviseur van Susteen langs, die samen met hen het hele huis van nok tot kruipruimte bekeek. Lara: “Hij keek naar de staat van het huis, maar luisterde ook goed naar wat wij wilden, en wat wij al wisten.”

Het resultaat: een uitgebreid rapport met een mooi overzicht van alle mogelijke maatregelen. “Ook staat bij elke maatregel wat het kost en wat het oplevert”, vertelt Lara. Spouwmuurisolatie was voor ons heel interessant, want dat verdien je al in 3 jaar terug!”

Zelf doen

Wat ook heel handig is, is dat er meteen offertes in het plan zitten. Je hoeft ze maar te ondertekenen, en Susteen regelt dat het wordt uitgevoerd. Rick en Lara kozen daar overigens niet voor. Ze zijn heel technisch én heel handig. Ze hebben zo veel mogelijk zelf gedaan. “We moesten wel even tegen vrienden zeggen: ‘volgend jaar zijn we er weer’, want we zijn er een jaar lang elke avond en weekend mee bezig geweest”, vertelt Rick. Lara vult aan: “Én onze vaders hebben heel veel geholpen!”

Ze hebben het hele huis gestript, alle elektra, waterleidingen, cv-buizen en gasleidingen vervangen en de benedenvloer eruitgehaald. Dak, muren, vloeren en ramen zijn geïsoleerd. Ze hebben een hybride warmtepomp met nieuwe cv-ketel en een dak vol zonnepanelen. Rick: “En we winnen de warmte terug uit douchewater en ventilatielucht.” Helemaal klaar is het huis nog niet. “We moeten nog schilderen en de kozijnen afwerken. En op den duur willen we de benedenverdieping uitbouwen. Maar in de tussentijd wonen we hier heerlijk.” “En we kunnen in ons warme huisje eindelijk weer spelletjesavonden houden met vrienden”, lacht Lara.

Woningverbeterplan? Doen!

Het Woningverbeterplan heeft ze dus heel erg geholpen. Rick: “We hebben eigenlijk alles gedaan wat erin stond. Ik kan het iedereen aanraden!”