Vanaf woensdag 30 maart wonen ongeveer vijftig Oekraïense vluchtelingen in de opvanglocatie in het voormalige verpleeghuis Sint Jozef in Gaanderen. 21 gezinnen worden opgevangen in 29 kamers; per kamer is er ruimte voor maximaal drie personen. Wethouder Jorik Huizinga: “We zijn er trots op dat we – met de hulp van onze partners Buha en Buurtplein – zo snel een opvanglocatie klaar hebben. We heten de vluchtelingen van harte welkom in onze gemeente!”

De vluchtelingen hebben in de opvanglocatie Gaanderen een kleine woonkamer waar een tafel, stoelen, een bed en een stapelbed staat. In de kleine keuken staat een koelkast en kan thee of koffie worden gezet. Daarnaast is er nog een badkamer. In het gebouw is verder nog een gezamenlijke woonkamer. Bekijk de rondleiding door de opvang onderaan deze pagina. Omdat er (nog) geen keuken is, komt een cateraar het avondeten brengen.

Spullen zijn nog niet nodig

De basisvoorzieningen zijn er dus. Andere dingen, zoals kleding, fietsen of speelgoed, regelt de gemeente via de normale inzamelplekken. Informatie daarover vindt u op onze website www.doetinchem.nl/oekraine onder het kopje ‘Hulp bieden aan vluchtelingen'. Mocht er extra hulp nodig zijn, dan doen we een oproep via de social media.

Opvang en veiligheid

Buha beheert de opvanglocatie. Samen met onder andere Buurtplein hebben ze alle kamers en spullen klaargemaakt. Buurtplein vangt de vluchtelingen de eerste weken op om ze op alle vlakken te kunnen begeleiden. Daarna bouwen ze hun aanwezigheid af. ’s Nachts zijn er beveiligers aanwezig. Ook Vluchtelingenwerk helpt mee. Hoe het na de eerste weken precies zal gaan is nog afwachten. Dit hangt bijvoorbeeld af van hoe veel kinderen, volwassenen en ouderen er komen. We kijken ook naar de behoeften van de vluchtelingen.

Mogelijkheden voor vluchtelingen

De mogelijkheden van Oekraïense vluchtelingen zijn anders dan die van asielzoekers. Oekraïners schrijven zich bij de gemeente in met hun eigen paspoort en verblijven hier dan legaal. Hun kinderen kunnen hier op termijn naar school en ze mogen hier bijvoorbeeld ook werken. De meeste volwassenen spreken wel Duits en/of Engels.

Heeft u nog vragen?

Alle informatie die wij hebben staat op onze website www.doetinchem.nl/oekraine. U kunt ons ook volgen via social media, mailen via gemeente@doetinchem.nl of bellen (0314) 377 377.