Ik ben ondernemer/wil ondernemen

Logo Laborijn, samen werkt
Zoeken

Ik ben ondernemer/wil ondernemen

Hebt u nu een uitkering en wilt u een bedrijf starten?
Of bent u als ondernemer in financiële problemen gekomen?

Laborijn kijkt met u mee welke mogelijkheden er voor u zijn.
Zo kan het zijn dat u bijstand kunt aanvragen op grond van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz).

Het coronavirus: check hier de maatregelen

De overheid helpt ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. Er zijn regelingen van kracht waar u gebruik van kunt maken, op korte en langere termijn.
Bekijk hier alle regelingen en wat uw mogelijkheden zijn. 

Zo is er de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers), een verruiming van de BMKB-regeling (Borgstelling MKB-kredieten), de TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19), de tegemoetkoming NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) en de KKC (Klein Krediet Corona garantieregeling).

Wilt u direct inzicht in de relevante steunregelingen van overheden en financiële instellingen?
Op de website coronaculculator.nl (een tool op initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland) kunt u berekenen hoe corona-regelingen uw onderneming kunnen helpen. Klik hier om naar de website te gaan.

Tozo

Komt u als ondernemer of zelfstandige (woonachtig in de gemeente Doetinchem, Oude IJsselstreek of Aalten) als gevolg van het coronavirus in de problemen? Bij ons kunt u een aanvraag indienen met betrekking tot de maatregelen inkomensondersteuning levensonderhoud en een lening voor bedrijfskapitaal.
Klik hier voor meer informatie en om uw aanvraag/aanvragen in te dienen.

Verruiming BMKB-regeling

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat staat via de BMKB borg voor de kredieten aan ondernemers, zodat zij makkelijker geld kunnen lenen. Als ondernemer kunt u hiervoor terecht bij kredietverstrekkers, zoals banken. In de reguliere regeling betreft het borgstellingskrediet 50% van het krediet dat de financier, vaak een bank, verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90% van dit borgstellingskrediet. Klik hier voor meer informatie.

TOGS

Hoort uw onderneming bij die sectoren die het meest zijn geraakt door de Kabinetsmaatregelen rond het coronavirus? Lijdt u schade door de noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of het negatieve reisadvies buitenland? Dan kunt u via de TOGS een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 ontvangen. Klik hier voor meer informatie.

SBI-codes

De tegemoetkoming is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met een bepaalde SBI-code. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en de code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is. Klik hier om naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te gaan voor meer informatie.

NOW

Met de NOW wil de overheid voorkomen dat werknemers hun baan en inkomen kwijtraken door de coronacrisis. Werkgevers die structureel omzetverlies hebben en voldoen aan de voorwaarden, kunnen met de NOW een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen, aan te vragen bij UWV. Meer informatie over de NOW vindt u hier. Bij de aanvraag van een tegemoetkoming NOW moet u een percentage van uw omzetverlies opgeven. Klik hier om naar de 'rekenhulp omzetverlies' te gaan. Met deze rekenhulp kunt u het percentage omzetverlies over een periode van 3 maanden berekenen.

KKC

De Klein Krediet Corona garantieregeling (KKC) is specifiek bedoeld om kleine ondernemers met een relatief kleine financieringsbehoefte te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Onder de KKC-regeling kunnen ondernemers een lening aanvragen van minimaal € 10.000 tot maximaal € 50.000. De leningen zullen worden verstrekt door de banken. Klik hier voor meer informatie.